Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

PELJEŠKI MOST PONOS HRVATSKE

Nakon 300 godina danas će biti spojena kopnena Hrvatska

Objavljeno prije

Foto: Goran Leš

Danas, 28.srpnja 2021. godine podignut će se 165 segment čelične rasponske  konstrukcije na Pelješkom mostu čime će nakon punih 300 godina biti spojena kopnena Hrvatska.

Velik je to događaj za cijelu našu zemlju, a posebice za stanovništvo Dubrovačko-neretvanske županije, jer više ništa neće biti kao što je bilo prije, dok će Pelješac, otoci i Neretva dobiti neslućene mogućnosti razvoja svih gospodarskih grana, napose turizma .

Podsjetimo, nakon mira u Srijemskim Karlovcima 1699. Mletačka Republika proširila je svoj teritorij na račun Turskog carstva i tako došla do same Dubrovačke Republike.  Bojeći se sukoba s Mlecima , Dubrovačka Republika dio teritorija prepustila Turskoj (Neum, Sutorina), a hrvatski teritorij postao je razdvojen sve do naših dana.

Pelješki most spada u red najvećih građevina toga tipa izgrađenih u Europi u ovom stoljeću. Na mostu ima još posla, a grade se i pristupne ceste, tako da se sljedeće godine može očekivati njegovo puštanje u promet.

U svibnju 2013. Europska komisija naručila je pred- studiju  izvodljivosti projekta, a Hrvatske ceste izradile su Prijavu velikog projekta , nakon čega je Komisija prihvatila sufinanciranje u iznosu od 357 milijuna eura, dok je ukupna vrijednost projekta iznosila 420 milijuna eura.

Početkom 2018. godine stigle su tri ponude potencijalnih izvođača, a posao je dobila Zajednica ponuditelja ( China Road and Bridge Corporatinon i drugi) s cijenom od 2 milijarde i 81 milijun kuna.

Uslijedile su žalbe nekih koji nisu dobili posao, pa su Kinezi (i naši ) krenuli raditi tek 31.srpnja 2018.

Onda su iz BiH počela stizati upozorenja kako nije prihvatljivo graditi Pelješki most na štetu teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Malo pomalo buka iz susjedstva se stišavala, ali su uslijedile žalbe za pristupne ceste što zbog je kasnio i početak radova . No i to je iza nas, most je spojen, Hrvatska je spojena, a dogodine će turisti s više lakoće i manje utrošenog vremena dolaziti do svojih destinacija. I ne samo turisti, već i građani Hrvatske i susjedstva.

Most-ljepotan duljine je s upornjacima 2440 metara i visine 55 metara.

Hrvatski sportaši su u prošlosti osvojili tisuće medalja za sportske uspjehe, među kojima i stotine zlatnih. Zlatne medalje zaslužili su u ovoj prigodi država Hrvatska, EU (i dvije zlatne), kineski i hrvatski radnici i inženjeri , inicijatori izgradnje i mnogi drugi koji su sudjelovali u realizaciji golemog graditeljskog ostvarenja.

DUNEA

Predstavljena radna verzija dokumenta Prijedlog politika za sektor kreativnih i kulturnih industrija

Objavljeno prije

Regionalna agencija DUNEA, u sklopu EU projekta „Promocija kreativnog turizma kroz uspostavu iskustvenih i održivih ruta – CREATURES“, 21. rujna organizirala je online predstavljanje nacrta preporuka za unapređenje politika za poticanje suradnje kreativnih i kulturnih industrija u kreiranju održivih turističkih proizvoda inspiriranih kulturnom baštinom.

Nacrt dokumenta izrađen je u suradnji sa Sveučilištem u Ateni te Institutom za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) s namjerom utvrđivanja zajedničkih politika za cijeli prostor ADRION regije, koju, osim Hrvatske, čine i Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Grčka.

Autorica dokumenta koji na razini Europske unije prvi put povezuje kreativne i kulturne industrije sa zaštitom prirodne i kulturne baštine i održivim turizmom je dr. sc. Ana Žuvela, stručnjakinja za kulturnu politiku, nove modele i procese upravljanja koji obuhvaćaju i područje kulturnih i kreativnih industrija. Uz preporuke politika, Regionalna agencija DUNEA je u suradnji s timom iz IRMO-a, izradila i pravne preporuke te niz inovativnih pokazatelja kojima se može pratiti razvoj sektora.

Prijedlozi politika su predstavljeni projektnim partnerima iz Autonomne regije Friuli Venezia Giulia (IT), Instituta za urbano planiranje Republike Slovenije (SI), Znanstvenog parka Patras (GR), Ekonomskog fakulteta u Ateni (GR), Regionalnog direktorata za kulturu Vlöre (AL), Ekonomskog fakulteta u Sarajevu (BA) kako bi i sami, svojim komentarima i prijedlozima, imali mogućnost sudjelovati u izradi dokumenta. Prezentaciju i predstavljanje procesa izrade Preporuka politika koji vodi Regionalna agencija DUNEA, održala je koordinatorica projekta Olja Ljubišić. Naglasila je važnost participativnog pristupa u izradi strateških dokumenata, te najavila predstavljanje prijedloga politika u studenome 2021. u Dubrovniku.

Prijedlozi politika će se primijeniti na lokalnoj razini izradom akcijskog plana koji će između ostalog, uključit osmišljavanje dvije nove kreativne rute.

Proračun Regionalne agencije DUNEA za provedbu je 1,6 milijuna kuna dok je ukupan proračun projekta 13,9 milijuna kuna. Projekt je ugovoren kroz Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje INTERREG ADRION i sufinanciran je 85 posto sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. CREATURES se provodi od ožujka 2020. do kolovoza 2022. godine.

Novosti projekta mogu se pratiti na Facebook stranici projekta.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije