Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

ZAJEDNIČKA AKCIJA PROTIV KRIVOLOVA USPJELA

U dolini Neretve uklonjene ilegalne čeke, u okolici Vrgorca uhićen krivolovac  

Objavljeno prije

Slika1–Ilegalni_lovni_objekt_1

12. rujan 2017. – U ornitološkom rezervatu ‘Prud’ u dolini Neretve uklonjeno je više ilegalnih objekata za lov ptica, dok je u okolici Vrgorca jedna osoba uhićena u krivolovu na prepelice. Rezultat je to upravo završenog desetodnevnog ‘Kampa za borbu protiv krivolova’ koji se održao u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, javljaju iz udruge BIOM, organizatora kampa.

Na Neretvi godišnje zimuje više od 10.000 ptica, uključujući i nekoliko tisuća jedinki raznih vrsta pataka i liske koje su i najviše izložene krivolovu. Delta Neretve je jedno od najvrjednijih močvarnih područja u ovom djelu Europe u kojem se nalaze 4 rezervata za ptice.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Krivolovci love u rezervatu po noći, koriste umjetne mamce i love iz automatskog oružja, što su sve ilegalne metode lova. Lov je zabranjen u ornitološkom rezervatu pa je bilo potrebno ukloniti postavljene čeke, – kaže Ivan Budinski, ornitolog iz udruge BIOM. Ističe kako je u rezervatu pronađen i veći broj plastičnih patki za lov, što je također zabranjena metoda lova.

Osim doline Neretve, kamp je djelovao i na području Vrgorca, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je lov prepelica pomoću električnih vabilica uobičajen. Svakako je kruna kampa bila zajednička akcija Policijske postaje Vrgorac i udruge BIOM, kada je rano ujutro 10.9. uhićena muška osoba zbog ilegalnog lova na prepelice.

IZ BIOM-a ističu da je akcija protiv krivolova u rezervatu za ptice ‘Prud’ provedena zajedno s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije te da su još sudjelovali i inspekcija zaštite prirode, policija te vatrogasna postrojba iz Metkovića.

– Smatramo kako je u idućim akcijama neophodna i suradnja s lovcima jer veliki dio lovačke zajednice podržava borbu protiv krivolova ptica, – kaže Budinski.

ZA OSOBNE POTREBE

17-godišnji mladić uzgajao indijsku konoplju

Objavljeno prije

Policijski službenici Policijske postaje Ploče su jučer, 13. srpnja, u poslijepodnevnim satima, držeći prismotru na brdu iznad mjesta Peračko Blato u Pločama, u zalijevanju manjeg nasada indijske konoplje zatekli 17-godišnjeg mladića.

Biljke su, svaka za sebe, bile posađene u kantama sa zemljom koje su se nalazile na djelomično kultiviranom zemljištu.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je maloljetnik indijsku konoplju uzgajao za osobne potrebe, ali i za dalju prodaju zbog čega je kazneno prijavljen za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije