Ostanimo u kontaktu
LPG Narona
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
GAZ Benz 1200x400px

POSTAJE LI ZABRANJENO BITI ODLIKAŠ ILI SUPER ODLIKAŠ?

Na jesen prijamni ispiti za upise u srednje škole

Objavljeno prije

U tijeku je e-savjetovanje o novom pravilniku za upise u prve razrede srednjih škola u Hrvatskoj, s naglaskom na uvođenje prijamnih ispita za učenike koji su završili osmi razred, a uz predmete koji će se provjeravati svaka srednja škola može dodati po još jedan predmet prema vlastitim procjenama. Učenici će umjesto pet dobivati po 10 bodova, a javna rasprava traje do 16. ožujka.

Do sada je prijamne ispite provodilo samo šest srednjih škola, većinom iz Zagreba, sve zbog toga da se među super odlikašima napravi diferencijacija između „boljih“ i „najboljih“. Upravo je te dvije riječi uporabio je ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovečkog iz Zagreba u jednom TV Dnevniku, Damir Jelenski koji je prijamne ispite uveo prije četiri godine jer Škola nije mogla primiti sve zainteresirane učenike (135 se prijavilo za 104 mjesta).

Nije to krimen gospodina ravnatelja, iako se možemo zapitati zašto nije poduzeo neke druge aktivnosti kako bi se primili svi „super odlikaši“ ?

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Još je dodao da njegova ustanova ne može „trpjeti“ toliki broj učenika pa su morali uvoditi razredbene ispite, te da su ti ispiti napravili malu diferencijaciju između boljih i najboljih učenika, iako su svi imali 5.0 !

Uvaženi ravnatelj je naglasio da ispiti pomažu razlučiti učenike koji su u osnovnoj školi dobili manje-više ocjene kojima je „progledano kroz prste“ od učenika koji su pokazali da znanje doista i posjeduju !

Sveznalica 7400xXpx

I onda nova izjava ravnatelja: -Kada ne bi bilo toliko učenika s 5.0 ocjenama, problema ne bi bilo jer bi se moglo napraviti razlike na drugu decimalu. Više od deset posto završenih osnovaca imaju 5.0, pa ne postoji drugi način nego provedba razredbenih ispita, – zaključio je vrli ravnatelj Jelenski.

Ako resorno ministarstvo smatra da su prijamni ispiti potrebni, neka se provode, uz jasne kriterije. Ali začuđuju izjave ravnatelja Jelenskog koji kaže da njegova ustanova ne može „trpjeti“ toliki broj učenika odlikaša pa su razredbenim ispitima napravili malu diferencijaciju između „boljih“ i „najboljih“, te dodaje da ispiti pomažu razlučiti učenike koji su u osnovnoj školi dobili više-manje ocjene kojima je progledano „kroz prste“ i učenika koji su pokazali da znanje doista i posjeduje .

Svojom izjavom udario je „šakom u glavu“ sve profesore-učitelje u osnovnim školama koji po njegovom mišljenju gledaju „kroz prste“ na znanje svojih učenika i bez razmišljanja daju petice, koje nemaju pokriće u znanju ! Sramotna je to tvrdnja ravnatelja Jelenskog koji je pljunuo u lice tisućama nastavnika u osnovnim školama, ali i tisućama vrijednih učenika koji svojim radom i znanjem postižu izvanredne rezultate u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima, uz pomoć roditelja, mentora i nastavnika.

Zar je sramota na kraju osnovne škole imati opći uspjeh 5.0?

Tomu uspjehu trebali bi težiti svi učenici, iako se nikada neće dogoditi prosjek od 5.0 za sve. Zbog čega za napredne, darovite i na natjecanjima dokazane učenike treba organizirati prijamne ispite iako svi imaju prosjek 5.0, i zbog čega se ne dograđuju škole (ne samo gimnazije) i stvaraju uvjeti za opći napredak i odgojno-obrazovnog procesa i samih učenika koji žele više i bolje. Posebno je ružna opservacija zagrebačkog ravnatelja o inflaciji super odlikaša, pa ga pitamo je li u ovoj našoj državi zabranjeno biti odlikaš ili super odlikaš ?

NAJAVLJUJEMO

U četvrtak gitaristički koncert Srđana Bulata u GKS-u Metković

Objavljeno prije

U Galeriji GKS-a Metković u četvrtak, 7. prosinca s početkom u 19:30 gitaristički koncert će održati Srđan Bulat. Ulaz je slobodan.

Srđan Bulat koncertni je umjetnik posebne scenske izražajnosti. Osvojio je najviše nagrade na gotovo svim najprestižnijim svjetskim natjecanjima za klasičnu gitaru te je svirao kao solist sa Zagrebačkom filharmonijom, Splitskim komornim orkestrom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i dr. Izvest će solistički recital na klasičnoj gitari sa programom skladatelja 19. i 20. stoljeća.

Organizator koncerta je Ustanova za kulturu i sport Metković, a održava se uz potporu Grada Metkovića i Dubrovačko-neretvanske županije.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Nedjelja 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije