Ostanimo u kontaktu

BLAGDAN SV. IVANA EVANĐELISTA

Na Dragoviji i u Prudu proslavljen sveti Ivan

Objavljeno prije

DSC_0047

Sveti Ivan posebno se štuje u dijelu župe Vid, na Dragoviji i Prudu. U narodu prepoznatljivi kao sv. Ivan ljetni (sv. Ivan Krstitelj, slavi se 24.lipnja) i zimski (sv. Ivan Apostol i Evanđelista, 27. prosinca). Svete mise jučer su slavljene u Prudu i na Dragoviji.

Iako prohladan, lijep sunčan dan na proplanku pored crkve okupio je velik broj župljana, posebno iseljenih stanovnika Dragovije. Župnik don Mile Čalo nakon svete mnise obaviti će blagoslov obitelji u kućama na Dragoviji. Prilika je to za mnoge da se okupe na djedovini na zajedničkom ručku.

Rijetkost je da u jednoj župi budu dvije crkve posvećene istom svecu kao što je slučaj u Prudu i Dragoviji, obje crkve posvećene su sv.Ivanu Krstitelju. Naime, kako je na Dragoviji već postojala istoimena crkva (sagrađena nakon oslobodenja od Turaka, krajem 17. ili početkom 18.

stoljeća.) ova u Prudu sagrađena 1989.godine trebala je biti posvećena drugom nebeskom zaštitniku ali je izričitim zahtjevom mještana Pruda ipak posvećena ovom svecu. Župnik Vida u prošlosti je neko vrijeme stolovao na Dragoviji zbog zdravstvenih razloga i tada sveprisutne malarije. Naselje Dragovija smještena u brdskom dijelu župe, zaštićena od bure i okrenuta suncu bila je idealna za tadašnje stanovništvo a o naseljenosti još u doba Ilira govore i okolne gradine. Nekada su i vukovi harali na Dragoviji radeći štetu na stočnom fondu mještana zbog čega su se isti zavjetovali i od tada se do danas u mjesecu svibnju slavi zavjetni dan tzv. Vukovdan. U mjestu se nalazi nekoliko prirodnih bunara koji ne presušuju i iz čega se napajala stoka i žitelji.

Preminuli mještani Dragovije nekad su se prenosili na rukama do groblja u Vidu uskom kozjom stazom koja je po tome dobila naziv „mrtvački put“ većim dijelom kojeg se već nekoliko godina vozi MTB biciklistička utrka.

Iz tog vremena nastao je i običaj kada se nakon napornog višesatnog nošenja pokojnika, nakon sahrane na groblju, za sudionike služio ručak tzv. daća. Industrijalizacijom u poraću II.svjetskog rata stanovništvo je polako iseljavalo uglavnom u Metković na predio Crnog puta gdje su imali zemlje a Dragovija je opustjela. Danas se obnavljaju stare kamene kuće i život polako vraća još kad bi „došla struja“ vjerojatno bi privukla i stalne stanovnike.

Tekst/foto: B.M.

FOTOGALERIJA

Nedjeljna idila na Ušću

Objavljeno prije

Mnoštvo ljudi, idilične prizore i ovoliku razina zena koja se rijetko viđa, jučer je na Ušću ovjekovječio Nikša Margeta u svome albumu “Sunday”. Fotografije dijelimo s vama, jer smo uvjereni da ovolika razina opuštenosti mora djelovati na vas i uljepšati vam ponedjeljak.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama14 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije