Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
ICE PRO 1200
GAZ Benz 1200x400px
PIVAC 2 1200×300
PIVAC 1200×300
NERA ETWA FEST

DRAGOVIJA

Donacijom Ante Volarevića Letana ispred Crkve sv. Ivana postavljen 4-metarski križ

Objavljeno prije

Dragovija (41)

Jučer je u Dragoviji kraj Crkve sv. Ivana usprkos nevremenu postavljen križ s raspelom visok četiri metra i 35 cm kojeg je uz posvetu svom mjestu donirao mještanin sa pulskom adresom Ante Volarević Letan.

Dragovija je mjesto na tromeđi Metkovića, Opuzena i Vrgorca u kojem se nalazi pedesetak kuća bez aktivnog stanovništva. Ali, kad smo jučer prošli mjestom, zatekli smo velik broj kuća u obnovi, a mnogi vlasnici prave i bazene. Ljudi se polako vraćaju u mjesto, ali Dragovija nema provedenu struju, niti asfaltiranu cestu što mještane sprečava u dugotrajnijem povratku.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Križ postavljen u mjesto ideja je prijatelja Ante Volarevića Letana, poznatog kipara Šime Vidulina koji ima više od 130 skulptura izloženih na javnim površinama u cijeloj regiji, od Italije, Hrvatske, Slovenije do BiH, a manjih skluptura ima i više od 500. Vidulinovu ideju u djelu je pretočio njegov pomoćni kipar Janko Mošnja.

Inače, Letan koji je 1964. godine otišao iz Dragovije u Zagreb trbuhom za kruhom i kako bi se obrazovao, ostvario se u životu kroz mnoge poslove, ali ga srce ipak vuče u rodni kraj. U Dragoviji je njegovim posredstvom podignut i kip magarcu, također kipara Šime Vidulina, te kaže da bi svatko kome čini sreću napravti nešto za svoj kraj, to trebao i učiniti.

RENT-A-CAR M 740

– Hodajući sa Šimom po Hrvatskoj pala mi je na pamet ideja da bismo mogli napraviti križ. I Šime je, kao iz topa, rekao da će on križ sponzorirati Dragoviji. Šime je nabavio kamen, spirija, rješavali smo zajednički drugi dio, došli smo tu da ga montiramo, ja sam ovdje napravio postolje uz pomoć Mate Taslaka, Čiče, Ćome, Željke Volarevića… zajedničkim akcijama smo napravili poziciju, naručili materijal koji sam sponzorirao i sad je križ tu… (…)Poanta cijele priče je napraviti nešto za svoje selo. Ne mora svatko, već tko može, želi i hoće i kome to čini sreću i zadovoljstvo – rekao je Letan.

Osim za križ, Letan je dosta svoga truda i znanja uložio kako bi mjesto oživjelo, a ujedno potaknuo i mnoge mještane koji imaju tu kuće da se posvete ruralnom turizmu. Pripremili su dokumentaciju za struju i asfaltiranje ceste koja se čeka i za koju se nadaju da će uz dobar sluh aktualne vlasti ubrzo biti riješena, te da će mjesto biti privlačno turistima i drugim posjetiteljima koji vole mir i tišinu jer Dragovija je zaista jedno mirno dalmatinsko mjesto koje pruža vrhunski odmor.

Tekst/foto: Dalibor Čutura / Metković NEWS

UHIĆENI NA GRANICI

Na ljetovanju otuđili jet-ski i odvezli ga u Češku

Iako su na ljetovanju koristili vlastiti jet-ski, vratili su se u mjesto ljetovanja i od tamo otuđili još jedan jet-ski te ga odvezli u Češku gdje ga policija pokušava naći putem međunarodne policijske suradnje

Objavljeno prije

Foto: Ilustracija

Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Policijske postaje Metković dvojica Poljskih državljana u dobi od 43 i 23 godine osumnjičeni su za kazneno djelo krađe i rano jutros predani pritvorskom nadzorniku Policijske postaje Metković.

Naime, u nedjelju, 16. srpnja 44-godišnjak je policiji prijavio krađu jet-skia koja se dogodila prethodne noći. Plovilo je bilo privezano za pontonsku platformu u moru u mjestu Blace u općini Slivno.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako su plovilo otuđili spomenuti poljski državljani koji su tu prethodno bili na ljetovanju.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Naime, tijekom ljetovanja su i sami koristili osobni jet-ski, te su se nakon odjave i povratka u Poljsku, zaustavili u BiH gdje su svoj jet-ski ostavili i praznim se trilerom vratili u Blace odakle su otuđili jet-ski kojeg su potom ostavili u Češkoj.

Uhićeni su na PGP Stara Gradiška temeljem raspisane potrage PP Metković kada su se vraćali po svoj jet-ski u BiH s namjerom da ga vrate u Poljsku.

RENT-A-CAR M 740

Otuđeni jet-ski za sada nije pronađen i s tim ciljem je zatražena međunarodna policijska suradnja.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Bakin Kruh
SNJEŽANA ĆUŽE Biseri 300px

Najčitanije