Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

DRAGOVIJA

Donacijom Ante Volarevića Letana ispred Crkve sv. Ivana postavljen 4-metarski križ

Objavljeno prije

Dragovija (41)

Jučer je u Dragoviji kraj Crkve sv. Ivana usprkos nevremenu postavljen križ s raspelom visok četiri metra i 35 cm kojeg je uz posvetu svom mjestu donirao mještanin sa pulskom adresom Ante Volarević Letan.

Dragovija je mjesto na tromeđi Metkovića, Opuzena i Vrgorca u kojem se nalazi pedesetak kuća bez aktivnog stanovništva. Ali, kad smo jučer prošli mjestom, zatekli smo velik broj kuća u obnovi, a mnogi vlasnici prave i bazene. Ljudi se polako vraćaju u mjesto, ali Dragovija nema provedenu struju, niti asfaltiranu cestu što mještane sprečava u dugotrajnijem povratku.

Križ postavljen u mjesto ideja je prijatelja Ante Volarevića Letana, poznatog kipara Šime Vidulina koji ima više od 130 skulptura izloženih na javnim površinama u cijeloj regiji, od Italije, Hrvatske, Slovenije do BiH, a manjih skluptura ima i više od 500. Vidulinovu ideju u djelu je pretočio njegov pomoćni kipar Janko Mošnja.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Inače, Letan koji je 1964. godine otišao iz Dragovije u Zagreb trbuhom za kruhom i kako bi se obrazovao, ostvario se u životu kroz mnoge poslove, ali ga srce ipak vuče u rodni kraj. U Dragoviji je njegovim posredstvom podignut i kip magarcu, također kipara Šime Vidulina, te kaže da bi svatko kome čini sreću napravti nešto za svoj kraj, to trebao i učiniti.

– Hodajući sa Šimom po Hrvatskoj pala mi je na pamet ideja da bismo mogli napraviti križ. I Šime je, kao iz topa, rekao da će on križ sponzorirati Dragoviji. Šime je nabavio kamen, spirija, rješavali smo zajednički drugi dio, došli smo tu da ga montiramo, ja sam ovdje napravio postolje uz pomoć Mate Taslaka, Čiče, Ćome, Željke Volarevića… zajedničkim akcijama smo napravili poziciju, naručili materijal koji sam sponzorirao i sad je križ tu… (…)Poanta cijele priče je napraviti nešto za svoje selo. Ne mora svatko, već tko može, želi i hoće i kome to čini sreću i zadovoljstvo – rekao je Letan.

Osim za križ, Letan je dosta svoga truda i znanja uložio kako bi mjesto oživjelo, a ujedno potaknuo i mnoge mještane koji imaju tu kuće da se posvete ruralnom turizmu. Pripremili su dokumentaciju za struju i asfaltiranje ceste koja se čeka i za koju se nadaju da će uz dobar sluh aktualne vlasti ubrzo biti riješena, te da će mjesto biti privlačno turistima i drugim posjetiteljima koji vole mir i tišinu jer Dragovija je zaista jedno mirno dalmatinsko mjesto koje pruža vrhunski odmor.

Tekst/foto: Dalibor Čutura / Metković NEWS

GABELA

Dvije osobe privedene, uzgajali canabis u plasteniku

Objavljeno prije

U četvrtak, 13.10.2022. godine, djelatnici Sektora krim. policije MUP-a HNŽ lišili su slobode dvije osobe iz Gabele, I.R .(1980) i N.R.(1980), zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga, javio je Čaportal.

Naime, temeljem pismene Naredbe Općinskog suda Čapljina izvršen je pretres plastenika u Gabeli, na zemlji u vlasništvu I. R., kojom prilikom je pronađeno ukupno 15 stabljika koje svojim izgledom asociraju na opojnu drogu Canabis, visine 2,40 m.

Osobe su zadržane radi kriminalističke obrade, a o svemu je upoznat tužitelj, navodi se u informaciji MUP-a HNŽ.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije