Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

DAN UOČI BOŽIĆA

Na dobro vam došao Badnji dan!

Objavljeno prije

Badnjak je! Uz pozdrav starim kršćanskim pozdravom “Na dobro vam došao Badnji dan!” prenosimo riječ župnika fra Denisa Šimunovića.

Draga braćo i sestre u Kristu na dobro vam došao Badnji dan!

Badnjakom se naziva dan uoči Božića, a ime mu dolazi od riječi “bdjeti” jer se na Badnju večer bdije pobožno čekajući Kristovo rođenje.

Sveznalica 7400xXpx

Običaji su različiti na ovaj dan!

U nekim se krajevima pale “badnjaci” koji se unose u kuću.

Pozdravlja se: Hvaljen Isus i Marija! Navijeke bio hvaljen Isus i Marija!

“Na dobro vam došao Božić i porođenje Isusovo” Odgovor je: “I s tobom Bog dao zajedno.”

Uz razne pripreme za Božić na ovaj dan se obavezno postom i molitvom duša pripremala na Isusov rođendan.

Prije se tek na ovaj dan uređivala kuća i pripremala jela koja su se blagovala za Božić dok se to danas radi po nekoliko dana ranije.

Iako su se danas mnogi posvjetovnjačili te kite bor i jaslice već u došašću ipak običaj je bio da se tek na sam Badnjak kiti bor te prave jaslice, a navečer su se palili badnjaci i obavezno se molilo za žive i mrtve, za berićet i blagoslov.

Bdijući na Badnjak u kasnim večernjim satima išlo se na mise Polnoćke, Bdijenja i Zornice koje nipošto nisu počimale prije 22 sata, a znale su biti u različite ure sve do 5 sati ujutro. Ove godine i među našim narodom mise počimaju ranije pa tako u našoj Misiji ove godine imamo prvu sv. misu u 17:30 sati.

Dao Bog da nam i ovaj Badnji dan bude plodonosan i radostan ulazak u otajstvo Isusovog rođenja!

Župa sv. Ilije proroka Metković / fra Denis Šimunović

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Župan Dobroslavić na konferenciji ‘Promocija Europskog socijalnog fonda plus’

Objavljeno prije

Na konferenciji „Promocija Europskog socijalnog fonda plus“ koju su otvorili župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković te državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš predstavljene su mogućnosti iz Europskog socijalnog fonda plus (ESF+) koje su na raspolaganju Republici Hrvatskoj u novom proračunskom razdoblju EU. ESF+ glavni je instrument Europske unije za ulaganje u četiri ključna područja: ulaganje u zapošljavanje i povećanje razine vještina, socijalna politika, obrazovanje i cjeloživotno učenje te ulaganje u zdravstvenu i dugotrajnu skrb.

Župan Dobroslavić zahvalio je Vladi RH na dosadašnjoj podršci u razmjeni informacija u provedbi projekata podržanih EU sredstvima na području Dubrovačko-neretvanske županije. Izrazio je zadovoljstvo posebnim naglaskom stavljenim na strukovno obrazovanje, što je naša županija prepoznala kroz provedbu projekta Turističko ugostiteljske škole Dubrovnik, „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik”, ukupne je vrijednosti preko 10 milijuna eura. Također, kroz novi program naglasak je stavljen na socijalnu zaštitu te kvalitetne i dostupne socijalne i zdravstvene usluge poput primjera projekta „Josipov dom“ (centar za pomoć žrtvama nasilja), sigurne kuće za žene žrtve nasilja. Župan je pritom spomenuo i niz projekata „Unapređenja usluga u predškolskim ustanovama“ te dugogodišnji projekt „Pomoćnika u nastavi“. Naglasio je važnost uloge Regionalne agencije DUNEA u provedbi navedenih programa kroz pružanje tehničke pomoći u pripremi i prijavi istih. „Mi ćemo kao i dosada pratiti natječaje i prijavljivati se na javne pozive i vjerujemo da će provedba ESF+ programa doprinijeti uravnoteženom regionalnom razvoju“ zaključio je izlaganje župan župan Dobroslavić.

Državni tajnik Ivan Vidiš podsjetio je kako je Hrvatska u posljednjoj godini korištenja sredstava iz ESF-a za razdoblje 2014.-2020., kojima je glavni cilj bio stabilizacija tržišta rada te da su na redu prvi javni pozivi i korištenje sredstava iz novog ESF+ fonda. Za sljedeće programsko razdoblje najavio je tri programska cilja za iskorištavanje sredstava iz ESF+, prvi od kojih je dostizanje stope zaposlenosti od 75 posto, drugi je uključivanje 55 posto odraslog stanovništva u proces cjeloživotnog obrazovanja dok je treći smanjenje za više od 300 tisuća građana koji su u riziku od siromaštva, a što će se odraditi u suradnji s drugim mjerama i fondovima.

Sveznalica 7400xXpx

Uz ostale govornike na konferenciji je sudjelovao i zamjenik voditelja jedinice ESF fonda iz Europske komisije Michael Morass, nadležne za Njemačku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku. Republici Hrvatskoj će u novom sedmogodišnjem razdoblju biti na raspolaganju 2,27 milijardi eura iz Europskog socijalnog fonda plus za ciljeve podizanja zaposlenosti, cjeloživotnog obrazovanja i smanjenja rizika od siromaštva.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije