Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

ISUSOV OMILJENI APOSTOL LJUBAVI

Na današnji blagdan Sv. Ivana, svim Ivanima, Ivama, Ivicama, Ivonama,.. želimo sretan imendan!

Ovaj hrvatskom narodu drag svetac zaštitnik je pjesnika, slikara, kompozitora, izdavača,… i prvi je jasno izjavio: „Bog je ljubav!”

Objavljeno prije

Danas, 27. prosinca, Crkva slavi blagdan Svetog Ivana, apostola i evanđelistu, “učenika kojeg je Isus ljubio”. Ovaj hrvatskom narodu drag svetac zaštitnik je pjesnika, slikara, kompozitora, izdavača, …

Sv. Ivan je pisac četvrtog evanđelja, proročke knjige Otkrivenja i triju poslanica ljubavi. On je prvi kršćanin koji je jasno izjavio: „Bog je ljubav!”

Jer mu sva Pisma odišu mirisom ljubavi prepoznat je kao apostol ljubavi, a to je umnogome posljedica toga da je uživo podno križa kao jedini od apostola promatrao smrt Isusovu. Taj se događaj i čin Božje ljubavi se tako neizbrisivo urezao u Ivanovo pamćenje da ga je obilježio do kraja jako dugog života. Drugi presudan trenutak je taj što mu je Gospodin povjerio svoju majku Mariju na brigu.

Sveznalica 7400xXpx

Time je Ivan dobio privilegij koju nije imao nijedan drugi čovjek na zemlji: skrbiti za Isusovu majku i iz usta one koja je začela, rodila, odgojila i pratila svoga sina do smrti čuti i vidjeti sav njegov život, nagnuća i ljubav. Zasigurno je Ivan provodio mnoge večeri s Marijom uz plamičke vatre, slušajući i učeći pored njezinih nogu o životu Božjeg Sina.

Poznat kao Isusov ljubljeni učenik što je i sam zapisao u svom evanđelju: “A jedan od njegovih učenika – onaj kojega je Isus ljubio – bijaše za stolom Isusu do krila.” (Iv 13,23).

Po svetom Ireneju (2. stoljeće) saznajemo da se Ivan, nakon Petrovog i Pavlovog mučeništva, nastanjuje u Efezu u Maloj Aziji imenujući biskupe i osnivajući kršćanske crkve. Bio je odveden u Rim gdje ga je car Domicijan osudio na paljenje u vrelom ulju. Međutim, čudesno je izbjegao smrt što je umnogome uvećalo ionako svetački ugled u prvoj kršćanskoj zajednici.

Potom je osuđen na rad u rudnicima na zatvorskom otoku Patmosu gdje je u špilji napisao knjigu Otkrivenja prema nizu viđenja. To je zadnja biblijska knjiga govori o konačnoj pobjedi Krista nad Sotonom i shodno tome dobra nad zlom, nestanku smrti i uspostavi vječnog života s Bogom u nebeskom gradu gdje stoluje Jaganjac Božji i gdje će ljudi vječno živjeti u neopisivom skladu i radosti (Otkrivenje poglavlja 21 i 22).

Ivan je bio najmlađi od 12 Isusovih apostola. On je doživio duboku starost te je bio jedini od apostola koji nije umro mučeničkom smrću.

Ivan je u Hrvata najčešće ime i s ponosom ga nose mnogi naši ljudi. Imaju i razloga za to jer je to ime slavnog i ljubljenog apostola koji je neizbrisivo obilježio kršćansku i svjetsku povijest do današnjih dana.

Stoga, svim Ivanima, Ivanama, Ivkama, Ivankama, Ivicama, Ivama i svima drugima koji nose ime toga hrvatskom narodu dragoga sveca – želimo sretan imendan!

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Župan Dobroslavić na konferenciji ‘Promocija Europskog socijalnog fonda plus’

Objavljeno prije

Na konferenciji „Promocija Europskog socijalnog fonda plus“ koju su otvorili župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković te državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš predstavljene su mogućnosti iz Europskog socijalnog fonda plus (ESF+) koje su na raspolaganju Republici Hrvatskoj u novom proračunskom razdoblju EU. ESF+ glavni je instrument Europske unije za ulaganje u četiri ključna područja: ulaganje u zapošljavanje i povećanje razine vještina, socijalna politika, obrazovanje i cjeloživotno učenje te ulaganje u zdravstvenu i dugotrajnu skrb.

Župan Dobroslavić zahvalio je Vladi RH na dosadašnjoj podršci u razmjeni informacija u provedbi projekata podržanih EU sredstvima na području Dubrovačko-neretvanske županije. Izrazio je zadovoljstvo posebnim naglaskom stavljenim na strukovno obrazovanje, što je naša županija prepoznala kroz provedbu projekta Turističko ugostiteljske škole Dubrovnik, „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik”, ukupne je vrijednosti preko 10 milijuna eura. Također, kroz novi program naglasak je stavljen na socijalnu zaštitu te kvalitetne i dostupne socijalne i zdravstvene usluge poput primjera projekta „Josipov dom“ (centar za pomoć žrtvama nasilja), sigurne kuće za žene žrtve nasilja. Župan je pritom spomenuo i niz projekata „Unapređenja usluga u predškolskim ustanovama“ te dugogodišnji projekt „Pomoćnika u nastavi“. Naglasio je važnost uloge Regionalne agencije DUNEA u provedbi navedenih programa kroz pružanje tehničke pomoći u pripremi i prijavi istih. „Mi ćemo kao i dosada pratiti natječaje i prijavljivati se na javne pozive i vjerujemo da će provedba ESF+ programa doprinijeti uravnoteženom regionalnom razvoju“ zaključio je izlaganje župan župan Dobroslavić.

Državni tajnik Ivan Vidiš podsjetio je kako je Hrvatska u posljednjoj godini korištenja sredstava iz ESF-a za razdoblje 2014.-2020., kojima je glavni cilj bio stabilizacija tržišta rada te da su na redu prvi javni pozivi i korištenje sredstava iz novog ESF+ fonda. Za sljedeće programsko razdoblje najavio je tri programska cilja za iskorištavanje sredstava iz ESF+, prvi od kojih je dostizanje stope zaposlenosti od 75 posto, drugi je uključivanje 55 posto odraslog stanovništva u proces cjeloživotnog obrazovanja dok je treći smanjenje za više od 300 tisuća građana koji su u riziku od siromaštva, a što će se odraditi u suradnji s drugim mjerama i fondovima.

Sveznalica 7400xXpx

Uz ostale govornike na konferenciji je sudjelovao i zamjenik voditelja jedinice ESF fonda iz Europske komisije Michael Morass, nadležne za Njemačku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku. Republici Hrvatskoj će u novom sedmogodišnjem razdoblju biti na raspolaganju 2,27 milijardi eura iz Europskog socijalnog fonda plus za ciljeve podizanja zaposlenosti, cjeloživotnog obrazovanja i smanjenja rizika od siromaštva.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije