Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

DOM ZDRAVLJA METKOVIĆ

Mobilni palijativni tim je spreman i uskoro će skrbiti o čitavoj dolini Neretve

Objavljeno prije

Foto: Dalibor Čutura / Metković NEWS

Mobilni palijativni tim Doma zdravlja Metković spreman je i na proljeće 2019. godine počinje s radom na području čitave doline Neretve.

Dom zdravlja Metković već dvije godine pokušava pokrenuti djelatnost palijativne skrbi, međutim to je proces koji traži ljude, prostor i određenu edukaciju. Zato su kroz projekt prekogranične suradnje Interreg-IPA CBC iskorištena sredstva na najbolji mogući način, otkrio nam je ravnatelj Doma zdravlja Metković, gospodin Mihovil Štimac. Iz projekta je nabavljeno vozilo za budući palijativni tim i educirani ljudi koji će raditi na nivou Neretve.

Palijativni tim, kao jedan multidisciplinarni tim će imati u svom sastavu liječnika i medicinsku sestru koji su prošli posebnu edukaciju za rad s pacijentima i članovima obitelji budućeg palijativnog pacijenta. Uz njih se uvijek mogu koristiti usluge ostalih zdravstvenih djelatnika kao što su psiholog, fizioterapeut, duhovnik i određene druge specijalizacije koje se mogu koristiti iz bolničkog ili primarnog sektora, a ukaže se potreba za istim.

Sveznalica 7400xXpx

– Metkovski tim je bio na edukacijama u Austriji, Sloveniji i Engleskoj gdje su stekli značajno obrazovanje i time postali jedini na ovom području sa certifikatom Kraljevskog koledža Imperial.  Kroz ove edukacije smo vidjeli da zapad i nije toliko daleko ispred nas, ali da su neke stvari sustavno posložene drugačije nego što su kod nas, – rekao je Štimac ističući da to što su djelatnici Doma zdravlja Metković vidjeli u Engleskoj nije imao prilike vidjeti nijedan tim iz Hrvatske, i da će upoznata iskustva zasigurno znati primijeniti u svom budućem radu.

Liječnica Viktorija Domić, koja završava svoj rad u ordinaciji, će kao vitalni umirovljenik raditi puno radno vrijeme u timu, i to već u proljeće 2019. godine kad se riješi pitanje zamjene sa jednom mladom liječnicom koja će nastaviti sa radom u ordinaciji.

Za sve zainteresirane pacijente, Dom zdravlja Metković je izdao brošure i letke o palijativnom timu, koji se tim putem mogu educirati.

Dodajmo svemu još da će na nivou Dubrovačko-neretvanske županije djelovati tri koordinatora za palijativu. Jedan koordinator je postavljen za područje Dubrovnika i okolice, drugi na Korčuli za otoke i treći je u Metkoviću za područje doline Neretve.

Putem projekta prekogranične suradnje Interreg – IPA CBC Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, Dom zdravlja Metković je, uz vozilo i osposobljavanje mobilnog palijativnog tima, već nabavio laser, ultrazvučni uređaj, stomatološku stolicu i holter EKG-a.

Ukupna vrijednost projekta je 2,3 milijuna kuna (308 tisuća eura) te su bespovratna sredstva iz Europskih fondova (financiranje od 85%) od velike pomoći za Dom zdravlja Metković budući da će relativno malim ulaganjem vlastitih sredstava obnoviti velik dio ključne opreme i uvelike unaprijediti zdravstvena usluga u Metkoviću.

U METKOVIĆU TRADICIONALNO OBILJEŽEN DAN NARCISA

Udruga ‘Život’ dijeljenjem narcisa obilježila Dan borbe protiv karcinoma dojke

Dan narcisa obilježava se prve subote proljeća i predstavlja jedan od najvažnijih događaja u aktivnostima podrške svim oboljelima od raka

Objavljeno prije

Članice Udruge oboljelih od malignih bolesti ‘Život’ su na pultu ispred Pošte već tradicionalno dijelile sadnice narcisa u znak obilježavanja Dana borbe protiv karcinoma dojkeDana narcisa.

Dan narcisa obilježava se prve subote proljeća i predstavlja jedan od najvažnijih događaja u aktivnostima podrške svim oboljelima od raka.

– Udruga Život već tradicionalno obilježava Dan narcisa – Dan borbe protiv karcinoma dojke. Cilj nam je prvenstveno upozoriti sve naše sugrađane na obavezu redovitih pregleda i samopregleda. Ujedno, dijeljenjem narcisa, uz dobrovoljni prilog, nastavljamo našu inicijativu za kupnju novoga mamografa za potrebe Doma zdravlja Metković, – rekla nam je čelnica Udruge Život, Miljenka Manenica.

Sveznalica 7400xXpx

Akciju su podržali i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan te pročelnica Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine Žaklina Marević. Svi vi koji želite, akciju možete podržati dobrovoljnim prilozima uplatom na donacijski račun: HR7123900011500227268.

Rak dojke je najčešći oblik zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj, kao i u većini zemalja u svijetu. Ipak, može se izliječiti kod 90 posto slučajeva ako se bolest otkrije na vrijeme. Zbog toga su vrlo važni redoviti samopregledi te liječnički i sistematski pregledi.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije