Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

EUROPE DIRECT DNŽ

Mladi poljoprivrednici iz Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovali u studijskom posjetu u Koprivničko-križevačkoj županiji

Objavljeno prije

Predstavnici centra EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije iz Regionalne agencije DUNEA, organizirali su studijski posjet Koprivničko-križevačkoj županiji „Kako od Polja do stola primjerom dobre prakse“ u kojem su im se pridružili mladi predstavnici OPG-ova iz Dubrovačko-neretvanske županije. U organizaciji studijskog posjeta sudjelovali su i EUROPE DIRECT centri iz Koprivničko-križevačke županije i Brodsko-posavske županije odnosno, Slavonskog Broda.

Svrha posjeta bila je prvenstveno razmjena iskustava te obilazak primjera dobre prakse uz promoviranje korištenja bespovratnih sredstava iz EU fondova. U posjetu su, osim domaćina iz Razvojne agencije PORA, koja predstavlja EUROPE DIRECT centar Koprivničko-križevačke županije, sudjelovali i LAG-ovi s područja Koprivničko-križevačke županije te predstavnici centra EUROPE DIRECT Slavonski Brod sa predstavnicima OPG-ova iz njihove županije.

Prvog dana posjeta organiziran je sastanak na kojem su predstavnici LAG-ova Koprivničko-križevačke županije prezentirali glavne značajke Programa ruralnog razvoja 2014.-2020., odnosno natječaje koje su raspisivali na području LAG-ova, izazove s kojima su se susretali prilikom evaluacije i odobravanja projekata te očekivanja koja imaju od novog financijskog programskog razdoblja. Sastanak je zaključen prezentacijom primjera dobre prakse u otkupu i preradi voćarskih i povrtlarskih kultura te uspješne suradnje s Podravkom d.d. u otkupu sirovina poljoprivredne zadruge „Ludbreški kraj“.

Sveznalica 7400xXpx

Nakon održanog sastanka uslijedio je obilazak vinarije Kostanjevec u općini Rasinja, budući da su u izgradnji i opremanju vinarije korištena bespovratna EU sredstva iz programa IPARD i Vinske omotnice. Tom prilikom sudionici su saznali više o proizvodnji različitih vrsta vina te razmijenili svoja iskustva i izazove s kojima se svakodnevno susreću.

Drugog dana posjeta organiziran je obilazak OPG-u Šantić u Križevcima koji se bavi preradom voća te proizvodnjom voćnih sokova i džemova, a osim proizvodnog pogona imaju i vlastite nasade voća. Ovim primjerom dobre prakse posjetitelji su se upoznali sa svim fazama prerade voća te raznovrsnim proizvodima koje OPG Šantić nudi. Predstavnici domaćinstva naglasili su korištenje sredstava iz mjere 6.1.1. Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. godine.

Na kraju dvodnevnog posjeta sudionici su posjetili Razvojni centar i tehnološki park Križevci u kojem je predstavljen projekt „Razvoj kratkog lanca opskrbe Zdravo Križevci“.

Naime, navedeni projekt nastavio se na inicijativu Zdravo Križevci koju je 2020. godine pokrenuo Grad Križevci za vrijeme zatvorenih tržnica zbog pandemije COVID-19, kako bi obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima omogućio daljnju prodaju svojih proizvoda, a građanima mogućnost kupnje domaćih i zdravih proizvoda na kućnom pragu.

NAŠE GORE LIST

Preminuo poznati splitski redatelj videospotova Žare Batinović

Iskrena sućut obitelji i prijateljima. Počivao u miru!

Objavljeno prije

Foto: Ivo Čagalj / PIXSELL

Poznati splitski redatelj glazbenih spotova Žare Batinović preminuo je jutros u splitskom KBC-u, gdje se od sredine siječnja borio s koronom i upalom pluća, kako Vecernji.hr doznaje od izvora bliskog obitelji. Batinović je izgubio životnu bitku nakon što je skinut s respiratora, počeo je i komunicirati, a baš kad su svi mislili da će izvući, stigle su najgore vijesti.

Kao redatelj je snimio nekoliko stotina glazbenih spotova svim najvećim imenima u regiji poput Gibonnija, Bajage, Olivera, Lukyja, Daleke obale, TBF-a, Severine, Majki, Parnog Valjka i još mnogim drugima. Dobio je nagradu za najbolji spot u 21. stoljeću “Teške boje“.

S Batinovićem smo posljednji put razgovarali devet mjeseci nakon smrti voljenog Olivera, kada je završavao spot za pjesmu “Kad sam nasamo s njom”, koji je počeo raditi dok je pjevač još bio živ.

Sveznalica 7400xXpx

– Znate što je najzanimljvije? Ja Olivera nisam volija prije nego sam ga upoznao. Bio sam hodajući megafon koji je protiv njega govorija gdje god bi stigao. Ja sam tada bio nitko i ništa, a mislija sam da sam veličina jer sam snimija tri spota. Uvijek sam bio eksplozivna budala i radnja mi je išla brže od mozga. A zašto sam ga mrzija? Zato jer sam se tada družija s glazbenicima koji su očigledno bili ljubomorni na Olivera i blatili su ga iza leđa, a kad su bili s njim u društvu, onda je sve bilo divno i krasno – u svom stilu ispričao nam je Žare koji se s Oliverom konačno upoznao krajem 90-ih. Bila su to vremena kada su se glazbenici često družili, a njih dvojica počela su se susretati u istom društvu.

– Doveo sam ga ispred crkvice svetog Nikole, posjeo na skale, snimija prvu i drugu strofu i refren. Sve je bilo gotovo u 15 minuta. Vidim ja, Oliver me gleda onim svojim “japanskim očima” i šapće mi: “Ajde, priznaj da je skrivena kamera. Ne virujem da smo već gotovi.” Bio je šokiran da smo već gotovi. Tu me odmah zavolija jer svako naše snimanje ne bi trajalo duže – sa smiješkom je ispričao Batinović koje se prisjetio i kako mu se na promociji tog spota Oliverova supruga Vesna posebno zahvalila rekavši mu kako “njen Oliver više nema najgore spotove u zemlji”.

Za Olivera je napravio 15 spotova, dva dokumentarna filma i dvostruki DVD i to u periodu od šest godina – od 2000. do 2006.

– Prvi i jedini put kad sam nekog molija da mu snimim spot bilo je upravo za pjesmu “Kad sam nasamo s njom”, koji smo počeli i nismo završili. Zato na ovaj način i želim odati počast velikom umjetniku i konačno završiti taj spot – ispričao je Žare i dodao kako su mu Oliver i Bajaga jedina dva pjevača s ovih prostora s kojima je uživao raditi i koji su ga punili pozitivom, piše Vecernji.hr.

Iskrena sućut obitelji i prijateljima. Počivao u miru!

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije