Ostanimo u kontaktu

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Ministrica Marija Vučković u radnom posjetu Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković posjetila je danas dolinu Neretve i tom je prigodom, u pratnji župana Nikole Dobroslavića te saborskog zastupnika Branka Bačića, gradonačelnika i načelnika s područja Neretve otvorila poduzetničko-proizvodni impulsni centar u Pločama. Posjet Dubrovačko-neretvanskoj županiji se nastavio sastancima ministrice Vučković i župana Dobroslavića s predstavnicima Ceha za ribarstvo i marikulturu te Udrugom Stonskih školjkara, a potom i s vinarima i Savjetom za vinarstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Projekt Poduzetničko-impulsnog inkubatora Ploče plod je zajedničke suradnje Dubrovačko-neretvanske županije, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a za njegovu realizaciju ugovoren je iznos od 10 milijuna kuna, gotovo u potpunosti financiran EU sredstvima. Centar za poduzetništvo je već do sada raspisao jedan javni poziv za korištenje prostora i do danas sklopio pet ugovora s poslovnim subjektima, a novi javni poziv za dodatne korisnike raspisuje se 25. svibnja 2020. godine.

Nakon otvaranja poduzetničkog inkubatora uslijedio je sastanak s predstavnicima školjkara na temu aktualne problematike oko Noro virusa u školjkašima, lošim sustavima odvodnje te porastom broja predatora, a rezultat svega je pad prihoda i proizvodnje uzgajivača. Uzgoj školjkaša se obavlja pretežno na području Malostonskog zaljeva, a u 2019., prijavljen je uzgoj više od 90 % ukupne proizvodnje kamenica te 45 % ukupne proizvodnje dagnji u Republici Hrvatskoj. Gotovo sva proizvodnja plasira se na domaće tržište, a vrijednost ostvarene proizvodnje na ovom području u posljednje dvije godine iznosi 8 milijuna kuna, što čini oko 60 % od ukupno ostvarene vrijednosti proizvodnje na području Hrvatske. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji putem provedbe mjera Operativnoga programa ugovoren je iznos od 56,4 milijuna kuna, a isplaćen iznos od 25,3 milijuna kuna za 186 korisnika, a u sklopu de-minimis potpora 63 korisnika podnijela su Zahtjev za potporu u iznosu od 1,8 mil. kuna. U ožujku 2020. Europska komisija je na zahtjev Ministarstva poljoprivrede donijela Odluku o dodjeli državne potpore za naknadu štete koju su u uzgajalištima dagnji prouzročile predatorske komarče, a na razini EU donijeta je mjera dodjele kompenzacije uzgajalištima u akvakulturi.

Ministrica Vučković svoj posjet Dubrovačko – neretvanskoj županiji zaključila je sastankom s regionalnim vinarima, koji u odnosu na ukupno površinu pod vinogradima čine 11,17 % te 10,52 % ukupne prijavljene količine zaliha vina u Hrvatskoj. Obzirom na velike poremećaje, a posebno pad potrošnje vina koji su nastali uslijed zatvaranja segmenta tržišta turizma i ugostiteljstva, procjenjuje se pad prodaje vina u Republici Hrvatskoj za 70% u odnosu na prethodne godine te je nužno određenim mjerama smanjiti raspoloživu ponudu vina na tržištu u cilju osiguranja stabilnosti tržišta i cijena. Do sad objavljenim uredbama riješene su u načelu interventne mjere u sklopu Nacionalnog programa pomoći sektoru vina i to kroz povećanje intenziteta potpore sa 50% na 60% te restrukturiranje i konverzije sa 70% na 80% za projekte koji će se u natječajima odobriti u razdoblju trajanja mjera COVID-a odnosno tijekom stupanja na snagu uredbe (tijekom svibnja ili lipnja), te uvođenjem novih mjera krizne destilacije vina i kriznog skladištenje vina. Ukupno je iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina na nacionalnoj razini u oba programska razdoblja odobreno 286 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekata iznosila je 709 milijuna kuna. Za oba programska razdoblja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji odobrena je potpora od ukupno 24,4 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekata iznosila je 72,6 milijuna kuna. 

Mislim da puno o našim planovima razvoja i prioritetima govori da su teme moga posjeta danas ovoj meni izuzetno dragoj županiji bile raznovrsne i u potpunosti prilagođene lokalnim problemima i potrebama – poduzetništvo, proizvodnja vina i akvakultura. Poduzetništvo razvijamo i potičemo u ovim ozbiljnim vremenima dajući županiji njezin poduzetnički inkubator te interveniramo u ugrožene sektore nizom specifičnih mjera koje će olakšati poremećaje izazvane epidemijom COVID-19, u ovom slučaju u školjkarstvu i vinarstvu. Važno mi je čuti iz prve ruke problematiku pojedinih sektora putem sastanaka na terenu s onima koji su ključni za njihovu održivost te osjećam obavezu osobno predstaviti mjere pomoći u izvanrednim okolnostima, ali i strateški plan razvoja cjelokupne hrvatske poljoprivrede, ribarstva, akvakulture i šumarstva“, istaknula je ministrica Vučković na kraju svojeg posjeta Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

NOVA ULAGANJA U POLJOPRIVREDU VRIJEDNA 61 MILIJUN KUNA

U Stonu uručene potpore u vrijednosti 7,3 milijuna kuna

Objavljeno prije

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila je u petak, 3. srpnja 2020., u Stonu 16 ugovora u vrijednosti od 1,8 milijuna kuna u sklopu Programa ruralnog razvoja i 6 Odluka o dodjeli sredstava s odobrenim iznosom potpore od 5,5 milijuna kuna iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo. Samo dan ranije na adrese poljoprivrednika diljem Hrvatske poslano je 130 novih ugovora u sklopu Programa ruralnog razvoja ukupne vrijednosti 45 milijuna kuna, a zaključno s petkom isplaćena je izvanredna mjera pomoći na račune gotovo 600 proizvođača tovne junadi, svinja i janjadi te klaonicama papkara, vrijedna 9 milijuna kuna.

Novih 15 ugovora uručenih u Dubrovačko neretvanskoj županiji s ukupnim odobrenim iznosom potpore od 1,7 milijuna kuna sveukupno čini 5.795 ugovorenih korisnika/projekata s odobrenim iznosom potpore od gotovo 648 milijuna kuna za tip operacije 6.3.1. Svrha potpore kroz tip operacije 6.3.1. je pomoći malim poljoprivrednim gospodarstvima u njihovu prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održivom razvoju i povećanju njihove konkurentnosti. U Stonu je uručen i jedan ugovor za tip operacije 7.4.1 „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“, koja se provodi putem lokalnih razvojnih strategija odabranih LAG-ova unutar podmjere 19.2. „Provedba operacija unutar CLLD strategije“ ukupne vrijednosti 112 tisuća kuna. Ulaganje se odnosi na opremanje prostora dječjeg vrtića, a korisnik je Općina Lumbarda na otoku Korčuli.

Dodatno, Sveučilištu u Dubrovniku dodijeljena je potpora u iznosu od 3,7 milijuna kuna u okviru mjere II.1. „Inovacije“ Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo. Projekt Sveučilišta u Dubrovniku je izrada modularnog mrjestilište školjkaša i izrada platformi za uzgoj mlađi, koje će biti stopostotno financirane EU sredstvima. U sklopu mjere III.3. »Provedba strategija lokalnog razvoja – operacije koje podupiru FLAG-ovi« za programsko razdoblje 2014. – 2020. te natječaja kojega je proveo FLAG Južni Jadran dodijeljene su stopostotne EU potpore projektima ulaganja u nabavu i opremanje montažnih objekata za maloprodaju ribe i školjkaša u Metkoviću, Lastovu, Slanome i Opuzenu te projektu adaptacije ribarnice u Veloj Luci.

U razdoblju od 2016. do sredine lipnja ove godine Dubrovačko-neretvanska županija je iz Programa ruralnog razvoja kroz 8.907 projekata ugovorila 255 milijuna kuna bespovratnih sredstava, pri čemu je isplaćeno gotovo 130 milijuna kuna. Dodatno, kroz izravna plaćanja, tržišne mjere i nacionalne potpore ugovoreno je 6.451 projekata ukupne vrijednosti ugovorene i isplaćene bespovratne potpore od gotovo 153 milijuna kuna.

„U 2016. godini potrošnja sredstava iz EU fondova iznosila je 3%, a u svibnju ove godine isplate su na 57%. Ugovoreno je više od 80% ukupno raspoloživih sredstava iz Programa ruralnog razvoja, što ga čini najuspješnijim programom koji se financira iz EU fondova, a ugovaranje i isplate se ubrzano nastavljaju. Samo jučer je diljem Hrvatske razaslano 130 novih ugovora vrijednih 45 milijuna kuna, uz današnjih 16 ugovora i 6 odluka zajedničke vrijednosti potpore 7,3 milijuna kuna, koje mi je osobito zadovoljstvo uručiti ovdje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Pred nama su i dodjele sredstava uslijed provedbe mjere pomoći poljoprivrednicima uslijed pandemije COVID-19, koja iznosi nešto više od 360 milijuna kuna, uz mjere pomoći koje su već u provedbi te ukupno vrijede gotovo 500 milijuna kuna. Ovoga tjedna je isplaćena i izvanredna mjera pomoći proizvođačima tovne junadi, svinja i janjadi te klaonicama papkara, a Ministarstvo poljoprivrede nastavlja pratiti stanje u sektorima te će na sve nastale poremećaje utjecati osiguranjem potrebnih sredstava i donošenjem novih mjera za ublažavanje posljedica problema u poslovanju uzrokovanih pandemijom“, naglašava ministrica Vučković.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije