Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

ZAOKRUŽENA FINANCIJSKA KONSTRUKCIJA CIJELOG PROJEKTA

Ministar Ćorić nazočio potpisivanju ugovora vrijednog 81 milijuna kuna za CGO Lučino razdolje

Objavljeno prije

Ugovor o sufinanciranju projekta „Centar za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije Lučino razdolje“ sa 81 milijun kuna kapitalne pomoći potpisali su u utorak u Zavičajnoj kući Dubrovačkog primorja u Slanom direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić te direktor Agencije za gospodarenje otpadom Josip Bačić.

Svečanom potpisivanju nazočili su i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić,  župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicom Žaklinom Marević, državna tajnica Nikolina Klaić, državni tajnik Frano Matušić, načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić, ravnateljica RRA DUNEA Melanija Milić i pročelnik UO za zaštitu okoliša, imovinsko-pravne i komunalne poslove Miho Baće.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je kako je Centar vrh piramide sustava gospodarenja otpadom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i, nakon Pelješkog mosta, jedan od najvažnijih projekata za najjužniju hrvatsku županiju.

”Izgradnjom Centra sustav gospodarenja otpadom dobit će gotovu formu i neće biti upitnika kako zbrinjavati otpad. U kontekstu uspješnog gospodarenja otpadom i stvaranja kružne ekonomije nužno je što više odvajati. Republika Hrvatska preuzela je obvezu do kraja 2020. godine odvajati 50 posto. Siguran sam da ćemo se svi pozabaviti izazovom tog cilja”, istaknuo je Ćorić.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić podsjetio je kako je u veljači potpisan ugovor o dodjeli 287 milijuna kuna iz fondova Europske unije za izgradnju Centra.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

”Ovim ugovorom zaokružili smo financijsku konstrukciju cijelog projekta, kojim će se riješiti problem zbrinjavanja otpada u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Sustav gospodarenja otpadom imperativ je hrvatske politike zaštite okoliša. Ne samo zbog obveza europskih direktiva, već želimo čuvati naše prirodne resurse i poticati održiv razvoj”, rekao je Kukić.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić ovaj je projekt nazvao strateškim za županiju.

Sveznalica 7400xXpx

”Otpad je dosad završavao na neuređenim odlagalištima, što je loše rješenje neprihvatljivo regulativi EU. Ovim dobivamo uređen sustav gospodarenja otpadom. I ne sam Centar s pretovarnim stanicama, već će projekt utjecati na nužno razvrstavanje i smanjivanje otpada, kao i na odvajanje i recikliranje. Bez ovog projekta turizam bi nam bio na klimavim nogama”, ustvrdio je župan Dobroslavić.

Direktor Agencije za gospodarenje otpadom Josip Bačić izjavio je kako se očekuju građevinske dozvole za tri pretovarne stanice, za jednu je u tijeku izrada glavnog projekta, a za najveće stanice u Dubrovniku i Metkoviću očekuju se lokacijska dozvola, odnosno idejni projekt.

Centar za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije Lučino razdolje trebao bi biti izgrađen do kraja 2022. godine, a s radom početi tijekom 2023. godine.

Projekt je ukupno vrijedan 495 milijuna kuna, od čega je prihvatljivih troškova 408 milijuna kuna, pri čemu se projekt financira u udjelu 70,12 posto Europska unija, 19,82 posto Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 10 posto Dubrovačko-neretvanska županija kao osnivač Agencije za gospodarenje otpadom.

TUŽNA VIJEST IZ STABLINE

Hrabra Milena Barbir (38) izgubila bitku sa zloćudnom bolešću

Objavljeno prije

Nažalost, nakon duge i teške bolesti preminula je Milena Barbir (38), neustrašiva majka i supruga iz Stabline pokraj Ploča.

Podsjetimo, Milena je u zadnje 3 i pol godine imala četiri teške operacije, na splitskoj Onkologiji primila je 50 doza kemoterapije, a na Radiologiji u Zagrebu više od 30 doza zračenja. Životna borba ove žene-heroja ovog proljeća ušla je u najdramatičniju, odlučujuću fazu, no bolest je nažalost bila jača, javlja Dubrovački vjesnik.

Mileni je za vrijeme trudnoće 2019. godine dijagnosticiran karcinom 4. stupnja, a nakon niza operacija, kemoterapija i zračenja, stanje joj se pogoršalo, jer su se iscrpile sve dostupne regularne metode liječenja.

Preostale su joj samo alternativne metode liječenja onkoloških pacijenata, a u skupljanju sredstava za terapiju usključile su se brojen udruge, tvrtke i pojedinci u velikoj humanitarnoj akciji “Pomozimo Mileni”, koju su organizirali Udruga Lađara Stabline i Mjesni odbor Stablina.

Milenina borba sa zloćudnom bolešću počela je kad je imala 27 godina, baš na rođendan, kada joj je dijagnosticirana multipla skleroza (MS), a nekoliko godina kasnije i opasni tumor. Unatoč hrabroj borbi, MIlena ga nije uspjela pobijediti, a iza nje su ostali neutješni suprug i četverogodišnja kćerkica.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

Sprovod Milene Barbir održat će se sutra, u subotu 10. lipnja, s početkom u 17 sati na Gradskom groblju Laniština u Pločama. Obitelj će izraze sućuti primati od 16 sati.

Uredništvo portala Metković News ovom prilikom obitelji izražava iskrenu sućut. Počivala u miru Božjem.

Sveznalica 7400xXpx

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Kolači -kutija 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije