Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

GRAD METKOVIĆ RADI NA RJEŠAVANJU PROBLEMA

Milan: u vrijeme izgradnje ‘MCGP Metković’ Most NL je imao apsolutnu ‘vertikalu vlasti’ i sve su mirno promatrali

Objavljeno prije

Dalibor Milan

Ispred novootvorenog Međunarodnog graničnog prijelaza Metković jučer je održan mirni prosvjed zbog problema koji su nastali nakon njegovog otvorenja. Tim povodom razgovarali smo s gradonačelnikom Daliborom Milanom i zamolili ga da komentira prosvjed i probleme koji su nastali zbog otvorenja prijelaza, te nam otvoreno kaže što Grad Metković konkretno čini kako bi se problemi riješili.

Kako komentirate jučerašnji prosvjed na Međunarodnom graničnom prijelazu Metković?

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Najprije želim naglasiti da ja razumijem građane i da sam svjestan njihovih problema, kao i da je Grad Metković bio protiv otvaranja ovog graničnog prijelaza. To sam pokazao i time što sam stao uz građane na ranije održanim prosvjedima protiv otvorenja tog istog prijelaza. Na jučerašnji prosvjed nisam došao jer smatram da on nije bio inicijativa građana, već Mosta NL.

Smatram da smo mi najmanje krivi za problem Graničnog prijelaza Metković. Ovu situaciju smo zatekli samim dolaskom na vlast i od tada radimo na njenom rješenju. Zbog toga smatram da je jako važno iznijeti kronologiju događaja koji su doveli do ove situacije.

Bivša lokalna vlast pristupila je rješavanju problema oko graničnog prijelaza, i u razdoblju od 2015. ostvarila je jako dobru suradnju sa Ministarstvom financija u postupku rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, a u svrhu izgradnje trenutnog graničnog prijelaza. Dokaz tome su i dva ugovora koja su sklopljena između Ministarstva financija i Grada Metkovića. Prvi je Ugovor o prijenosu prava vlasništva nekretnine, sklopljen 1. lipnja 2015. Predmet tog ugovora je izgradnja stalnog graničnog prijelaza za međunarodni promet putnika u cestovnom prometu Metković-Doljani. Iz samog ugovora je vidljivo da je isti izgrađen u skladu sa pravomoćnom lokacijskom dozvolom izdanom od strane Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Drugi je ugovor sklopljen istog dana, također između Ministarstva financija i Grada Metkovića. To je Sporazum o prijeboju međusobnih potraživanja. I on je sklopljen u svrhu zaokruživanja problematike oko rješenja izgradnje graničnog prijelaza.

Čelnici Mosta NL tvrde da nisu upoznati sa predmetnim događanjima što ova dva ugovora to demantiraju. Jasno je da su bili upoznati s lokacijom izgradnje Graničnog prijelaza Metković.

Osim toga, bivša gradska vlast je sudjelovala i u državnoj vlasti u vrijeme izgradnje graničnog prijelaza, imali su i ministra MUP-a, gospodina Vlahu Orepića, koji je čovjek iz Neretve i kojemu je poznata prometna problematika samog grada Metkovića. Ako se već spominje ‘vertikala vlasti’, Most NL je u vrijeme same izgradnje imao tu apsolutnu vlast i sve su mirno promatrali.

Što ste poduzeli i što poduzimate kako biste riješili problemi?

– Na našu inicijativu organizirani su sastanci sa predstavnicima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Hrvatskih cesta, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatskih voda te Ministarstva graditeljstva, na čelu s ministrom Olegom Butkovićem. Od državnog tajnika gospodina Mihotića i voditelja Ispostave Hrvatskih cesta u Dubroviku, gospodina Tutmana, informirani smo o izradi varijanti prometnog rješenja, odnosno, smanjivanju prometnih gužvi od graničnog prijelaza prema centru grada. Također, od državnog tajnika gospodina Šiljega i generalnog direktora Hrvatskih voda, gospodina Đurokovića informirani smo o projektu obaloutvrde uzvodno od mosta do Graničnog prijelaza Metković-Doljani, projekt koji je u fazi dobivanja dozvola. U zaključcima s navedenih sastanaka dogovoreni su koraci s ciljem rješavanja prometnih gužvi u Metkoviću.

Na ulazu u Metković, s južne strane do Opuzena, u pojasu DC9 postavit će se odgovarajući obavijesni elektronski portal. Hrvatske ceste su se obvezale izraditi više varijanti prometnog rješenja koja uključuju i gradnju treće trake od graničnog prijelaza prema centru, rješenja raskrižja prema lučkom mostu te mogućnosti izgradnje pothodnika u samom centru grada.

Također smo istaknuli važnost preusmjeravanja izvanrednih autobusnih linija na GP Nova sela, kao i, po potrebi, prekategorizaciju GP Gabela Polje u cestovni granični prijelaz za međunarodni promet. Rješavanje ove problematike uvelike bi pomoglo i olakšani postupak izdavanja pograničnih propusnica, na čemu ćemo intezivno raditi.

Što je s Graničnim prijelazom Gabela Polje?  

– U proteklom razdoblju, do otvaranja novoizgrađenog Graničnog prijelaza Metković, za potrebe međunarodnog prometa putnika, GP Gabela Polje bio je privremeno prekategoriziran iz graničnog prijelaza za pogranični promet u granični prijelaz za međunarodni promet. Ova privremena prekategorizacija imala je pozitivnu posljedicu u odnosu na međunarodni promet putnika, ali ujedno je stvorila određene prometne probleme vezane uz zagušenost prometa na području Ulice Marka Marulića i Hercegovačke ulice, kao i u prilazima tim ulicama. Mješovito povjerenstvo za praćenje ugovora o graničnim prijelazima između Hrvatske i BiH na svojoj je osmoj sjednici, 7. studenog 2017., nakon provedenih konzultacija sa svim relevantnim sudionicima, donijelo odluku o vraćanju pograničnog statusa tom prijelazu. Sukladno donesenoj odluci, od danas, 20. studenog, preko GP Gabela Polje odvijat će se pogranični promet. Ova zajednička odluka, koja nije trajna, ostat će na snazi do održavanja sljedeće sjednice Mješovitog povjerenstva, koja se očekuje u prosincu 2017-te.

Što je sa kućama koje su ostale između dva granična prijelaza?

– Smatram da je to veliki problem. Odjednom osoba koja ima hrvatsku osobnu iskaznicu i adresu u Ulici Stjepana Radića, više nije tu prijavljena. Radi se o situaciji na koju, nažalost, Grad Metković ne može utjecati jer to nije u nadležnosti Grada. O tom problemu obaviještene su sve mjerodavne institucije, pa tako i predsjednica RH, gospođa Kolinda Grabar-Kitarović. Obećali su da će pokušati iznaći rješenje. Grad ulaže velike napore u pronalaženju rješenja za te ljude i nama su zahtjevi i problemi tih ljudi u potpunosti razumljivi. Međutim, Grad Metković kao institucija nema instrumente kojima bi to mogao regulirati, – zaključio je Milan.

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije