Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

DOM ZDRAVLJA U METKOVIĆU

Mihovil Štimac odgovorio na napade Katarine Taslak

Objavljeno prije

Prenosimo priopćenje ravnatelja Doma zdravlja Metković Mihovila Štimaca, koji odgovara na napade vijećnice Mosta Katarine Taslak (izjava u nastavku):

U cilju iznošenja istine i pravilnog informiranja javnosti dužnost mi se osvrnuti na istup gosp. Katarine Taslak objavljen 23.travnja 2020..

Budući da se u većem dijelu članka govori o ustanovi kojoj sam na čelu dužnost mi je iznijeti činjenice a one glase:

– Vezano za 2 ordinacije obiteljske medicine problem nastaje koncem siječnja o.g.kad me jedna od liječnica obavještava da zbog komplikacija u trudnoći iznenada odlazi na dugotrajni porodiljni dopust. Odmah smo objavili natječaj za popunu radnog mjesta (24.01.2020) na koji se nitko ne javlja (vjerojatno iz razloga što je natječaj na određeno-do povratka liječnice). Pokušavamo i preko privatnih kontakata doći do nekoga tko bi bio zainteresiran za rad, ali u prvih 2 mjeseca bezuspješno. Nastalu prazninu popunjavamo sa raznim liječnicima, uglavnom iz vlastitih resursa. U Međuvremenu i druga liječnica odlazi na bolovanje, te ubrzo i raskida radni odnos. Raspisujemo natječaj za zapošljavanje liječnika na neodređeno i javlja nam se nekoliko kandidata od kojih izabiremo dr. Jelčić koja od 01.04.2020. radi u ordinaciji. Za drugo radno mjesto sve je dogovoreno za iskusnim liječnikom iz BiH koji će, čim novonastale okolnosti dozvole (otvaranje granica)doći i raditi u drugoj ordinaciji, do povratka liječnice, a možda i duže. Trenutno u navedenim ordinacijama rade dr. Valentina Jelčić u jednoj, a u drugoj dr. Berislav Šušnjar i dr. Maja Bilić (sekundarac pod nadzorom mentora)

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Vezano za pedijatriju-tu nije ni bilo prekida (u tekstu se navode 2 godine-netko je slab u matematici?). Svima je dobro poznato pod kojim su okolnostima dvoje iskusnih pedijatara prije dogovorenog termina otišli 01.07.2019. iz svojih ordinacija u zasluženu mirovinu. Osobno sam se potrudio pronaći dostojne zamjene do povratka naše 2 specijalizantice  i za tih osam mjeseci angažirao 3 vrhunska pedijatra zaposlenika Sveučilišne bolnice Mostar(od čega su 2 subspecijalisti pedijatrije sa preko 30 godina iskustva u struci). Potreba za njihovim angažmanom prestaje 10.03.2020. kad u ordinaciju dolazi na rad zaposlenica DZ Metković spec ped. Dr. Kata Dodig. Druga naša buduća pedijatrica dr.Neda Bjeliš je prijavila završni ispit i očekujemo je kroz par tjedana u drugoj ordinaciji.

– Vezano za ginekologiju i tu smo poduzeli sve moguće. Svima je poznata situacija sa nedostatkom ginekologa u RH, tako da čak i jedan atraktivan grad kao što je Zadar ne može naći zainteresiranog ginekologa za rad i život u gradu na moru. Mi smo koncem 2014 godine u cilju planiranja kadrova, još u vrijeme dok smo imali 2 ginekologa (u međuvremenu je dr. Bubica zbog ozbiljnih zdravstvenih problema bio prisiljen odstupiti), uputili na specijalističko dr. Maju Brkić i njen povratak smo očekivali koncem 2019, zajedno sa kolegicama koje su upućene na specijalističko usavršavanje iz pedijatrije. No, zbog 2 porodiljna dopusta školovanje se odužilo i sadašnji termin povratka je u 2022 godini. Osobno od prošle godine pregovaram sa jednim mladim ginekologom sa sjevera Hrvatske i pred samom smo realizacijom njegovog dolaska u DZ Metković

– Vezano za dežurstva liječnika u „Covid ambulanti“-kakve veze županija ima s tim? Sva plaćanja idu preko HZZO-a, a za krizne situacije vjerojatno postoje dodatna sredstva i sumnjam da će netko raditi „pro bono“ a pogotovo kad znamo da su liječnici,medicinske sestre i ostalo zdravstveno osoblje  iznijeli najveći teret u ovim teškim situacijama i da su najzaslužniji što je u našem gradu relativno malo oboljelih.

– Vezano za „Dnevnu bolnicu“ tu se i nema što komentirati,osim da postoji procedura provođenja projekata koji se financiraju iz EU i po toj proceduri je i taj objekt pred samim početkom izgradnje. Da li je moglo brže i bolje ostaje svakom za razmatranje ali osobno sam ponosan što će 25 mil kuna investicije doći u Metković i pomoći lokalnim poduzetnicima koji će raditi na objektu.

– Dobra je i suradnja sa OB Dubrovnik koji u skladu sa svojim mogućnostima tjedno upućuju specijaliste u Metković

– Govorimo li o opremljenosti DZ Metković svi koje zanima svakodnevno mogu provjeriti vrstu i kvalitetu opreme s kojom naši djelatnici svakodnevno rade

– Posljednjih godina uspješni smo i u realizaciji EU projekata koji su usmjereni prvenstveno na edukaciju i podizanje kvalitete. Od veljače 2019 jedni smo od rijetkih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj koji imaju ISO 9001 standard kvalitete upravljanja.

– Od ožujka 2019 u Opuzenu radi „ordinacija posebnog dežurstva“ gdje pacijenti mogu preko vikenda i blagdana dobiti potrebnu skrb

– U ovim virusnim vremenima među prvima organiziramo rad Covid ambulante, a zasigurno smo prvi „mali grad u RH“ koji je počeo sa Drive In testiranjima, kako pacijenti ne bi morali ići u Dubrovnik.

Svi naši djelatnici, ovisno o zahtjevu posla opremljeni su sa kvalitetnom zaštitnom opremom a nerijetko pomognemo i ostalima koji to ne mogu nabaviti.

– Uz Dubrovačko neretvansku županiju koja brine o zdravstvenim ustanovama, interes za „nadstandard“ iskazuje i Grad Metković načelu sa gradonačelnikom gosp. Milanom koji već drugu godinu izdvaja 500.000 kuna za potrebe zdravstva u svome gradu. Za usporedbu je navesti kako njegova prethodnica nikada nije ni upitala a kamoli dala prijedlog za izdvajanje određenog iznosa za dodatno podizanje kvalitete zdravstvene zaštite koja je toliko zabrinjava???

Još jednom vas sve molim da se naš rad i trud ne marginalizira, a pogotovo da se ne koristi u svrhu „dnevne politike“ !!!

Svima zainteresiranim za provjeru istinitosti navoda stojim na raspolaganju.

Ostanite zdravi!

Ravnatelj DZ Metković
Mihovil Štimac, diplomirani ekonomist i magistar javnog zdravstva

 

Katarina Taslak prethodno je izjavila:

Most: „Zna li župan uopće kojoj je županiji na čelu kad tvrdi da je zdravstvo u Neretvi izvrsno?“

Metković, 23.4.2020. – Vijećnica Mosta u Gradskom vijeću Grada Metkovića Katarina Taslak upozorila je na apsurdne izjave i ponašanje župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića. Naime, župan je svakodnevno prisutan ispred Opće bolnice Dubrovnik gdje sudjeluje u tiskovnim konferencijama Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije i već danima ponavlja kako je sustav zdravstva u cijeloj županiji pa i dolini Neretve u izvrsnom stanju.

„Danas nam se ukazao u Metkoviću i ponovio istu mantru kako je županijskom zdravstvu izvrsno stanje. Tužno je slušati takve izjave, pogotovo kada je vrlo jasno da Dom zdravlja Metković ni danas nema riješene dvije ordinacije obiteljske medicine pa 4.000 pacijenata živi u nedoumici hoće li imati liječnika ili neće.“

Taslak je iznijela i brojne nedostatke zdravstvenog sustava u Dolini Neretve: „Vjerojatno mu je izvrsno to što je nakon dvije godine riješena jedna pedijatrijska ambulanta. Koliko ćemo trebati čekati drugu? Što je izvrsno u tome da cijeli Metković ima samo jednog ginekologa? Ili je možda izvrsna činjenica da zdravstveni djelatnici koncesionari koji pro bono dežuraju po ambulantama u ovo krizno vrijeme trebaju strahovati hoće li im i kada biti priznata ta dežurstva? Valjda im neće uduplati najamninu…“

Podsjećamo, problemi metkovskog zdravstvenog sustava, ali i županijskog u cjelini, postali su nacionalni problem.

“Nakon što su prije gotovo tri godine Dalibor Milan i Milan Kujundžić izjavili kako je dnevna bolnica Metković gotova stvar, tek će sada biti konačno odabrani izvođači koji će na tom projektu raditi iduće tri godine. Podsjećam kako je bivši ministar Kujundžić prozvao županiju da je prekapacitirala i tako usporila projekt. Kako će uopće na kraju sve izgledati i što ćemo na kraju dobiti, sve nas iskreno zanima.“

Komentirajući župana i politiku koju provodi koalicija HDZ-a i Stipe Gabrića Jambe, Taslak je zaključila: „Odlično je što je županija zbog korone Općoj bolnici Dubrovnik uplatila nekoliko milijuna kuna. Hvala Koroni jer Inače bi ti novci otišli na domjenke, auta, troškove puta u Bruxelles.“

OBNOVA PARKETA I UGRADNJA OBLOGE

Završeni radovi na obnovi Gradske sportske dvorane

Završeni radovi na projektu obnove parketa te ugradnje obloge u Gradskoj sportskoj dvorani u Metkoviću

Objavljeno prije

Jučer je održana primopredaja radova projekta obnove parketa te ugradnje obloge u Gradskoj sportskoj dvorani u Metkoviću, sufinanciranoga od strane Ministarstva turizma i sporta RH. Primopredaji su nazočili načelnik Sektora za razvoj i natjecateljski sport u Ministarstvu turizma i sporta Darko Vučić, predstavnici izvođača i nadzora radova te Grada Metkovića.

Ukupan iznos investicije je 64.319,99 eura s PDV-om (484.618,98 kn), a od strane Ministarstva turizma i sporta RH Gradu Metkoviću odobreno je 41.197,16 eura (310.400,00 kn). Ostatak sredstava za realizaciju ovoga projekta Grad je osigurao iz vlastitoga Proračuna.

U sklopu radova obavljeno je temeljito brušenje parketa u tri faze, izvlačenje linija sportskih terena za rukomet, košarku i odbojku, nanošenje odgovarajućih slojeva laka te ugradnja antibakterijske i vatrootporne sigurnosne gumene obloge na zidove kojom se sprječava mogućnost ozljeda svih korisnika Gradske sportske dvorane.

– Riječ je o još jednom projektu ulaganja u sportsku infrastrukturu kojim želimo osigurati kvalitetnije uvjete za sportaše te potaknuti što veći broj djece i mladih na bavljenje sportom! – istaknuo je gradonačelnik Dalibor Milan.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije