Ostanimo u kontaktu

KULTURNO BOGATSVO METKOVIĆA

Metkovske žudije, tradicija stara 159 godina

Objavljeno prije

Uskrs 2016, polnoćka u Crkvi sv. Ilije, Žudije

Jedan od najpoznatijih običaja vezanih za Uskrs, poglavito u Dalmaciji, su čuvari Kristova groba, u narodu pozantiji kao žudije. To su muškarci uglavnom mlađi od 40-tak godina, obučeni u rimske odore sa štitovima, kacigama i mačevima koji padaju kraj Kristova groba u noći Vazmenog bdijenja. Osim u riskim odorama znali su u nekim mjestima biti obučeni u narodnu nošnju ili čak odore mornara.

Ovaj običaj stariji više od 150 godina počeo je baš u našem Gradu, metovske žudije su najstarije u Hrvatskoj. Sve je počelo daleke 1857. godine, kada se Metkovac Ante Gluščević, vratio iz talijanskog Loretta gdje je pohađao sjemenište. On je taj običaj donio u župu Sv. Ilije odakle se vrlo brzo proširio diljem Neretve, Dalmacije, Bosne i Hercegovine i postao neobilaznim dijelom velikog tjedna sve do danas.

Žudije se na Veliki četvrtak okupljaju ispred Crkve i onda u smjenama najčešće po dvoje ili četvero čuvaju Isusov grob sve do “padanja”. Na večer Velikog četvrtka imaju ulogu dvanaestorice apostola kojima svećenik pere noge, a na Veliki petak sudjeluju u procesiji križnoga puta. Žudije se dijele na tri skupine. Prvi su šimunaši njih četvorica, koji prate Šimuna Cirenca. Odjeveni su u žute haljine s kacigama na glavi. Nose koplja sa sječivom, mačeve o pojasu i štitove. Druga su skupina baldakinaši koji prate baldakin pod kojim ide svećenik u procesiji s Presvetim. Odjeveni su u crvene haljine i prsluke s istim oružjem kao i šimunaši, ali bez štitova. Treća i najbrojnija skupina su gardisti. Oni cijelim putem procesije idu u strogom vojničkom koraku, odjeveni u crvenu haljinu, sa mačem oko pasa i kopljem te naravno kacigama ali bez perjanice.

Posljednih godina vrlo je popularan festival žudija koji je počeo sa obilježavanjem 2001. u Vodicama. Nakon što se prvih šest godina obilježavao u župi Vodice od 2007. se svake godine obilježava u drugoj župi. Ove godine je na redu župa sv. Franje u Imotskom, prošle godine je to bilo u susjednom Mliništu, a dogodine se opet varaća u Neretvu, u župu Antuna Padovanskog u Komin.

Ova tradicija koja je potekla iz našeg Grada svakako je najveće kulturno bogatsvo Metkovića i jedan od najvažnijih Uskrsnih običaja. Svakom je maldiću bilo čast biti u žudijama pa makar jednu “smjenu” kod Kristovog groba, a rijetki su imali čast “padati”. Na nama je da ova lijepi običaj prenosimo i budućim generacijama jer 160 godina tradicije koliko se obilježava dogodine je brojka s kojom se malo što može pohvaliti.

OPĆINA KULA NORINSKA

300.000 kuna za rekonstrukciju Vrijačke ulice u Desnama

Objavljeno prije

Desne - Kula Norinska

S obzirom na turistički potencijal kojeg naselje Desne zasigurno ima, Općina Kula Norinska je izradila projektnu dokumentaciju i prijavila se na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja, te nam je odobreno 300.000 kn za rekonstrukciju Vrijačke ulice u Desnama.

Cesta je to koja vodi do starog zaseoka ‘Kuće’, područje koje je evidentirano u Prostornom planu općine Kula Norinska pogodno za razvoj Ruralnog turizma.

Nadamo se da ćemo sa ovom cestom pospješiti daljnji razvoj turističkog potencijala tog lijepog neretvanskog mjesta, javili su iz Općine Kula Norinska!

Nastavi čitati

UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM

UOSI Prijatelj potpisao ugovore sa 30 osobnih asistenata

Objavljeno prije

Uosi Prijatelj, potpis ugovora (5)

U prostorijama Udruge osoba s invaliditetom Prijatelj danas je Ugovore o radu na određeno vrijeme potpisalo 30 asistenata. Osobni asistenti sukladno odobrenim programima zapošljavaju se na godinu dana.

Riječ je o jednom u nizu programa koje provodi UOSI Prijatelj, financiran iz proračuna Republike Hrvatske i iz Europskog socijalnog fonda, odobren od strane povjerenstva Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

– Ove programe na zadovoljstvo naših korisnika i samih osobnih asistenata provodimo od 2006. godine. Ove godine su nam odobrena sredstva za ukupno 30 korisnika i to 27 iz doline Neretve, 3 iz Gračaca, a u travnju ćemo uključiti u program još 2 korisnika iz Metkovića, te po jednog iz Splita i Šibenika. Gotovo sve potrebe za osobnim asistentima za korisnike, koji su nam se prijavili, sa područja doline Neretve smo osigurali uz pomoć Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, – javili su iz UOSI Prijatelj.

Nastavi čitati

Najčitanije