Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

KARMELIĆANKE

Metkovka Marija Mustapić – sestra Maristela od blaženog Alojzija Stepinca položila doživotne zavjete

Objavljeno prije

Na Stepinčevo, u Karmelu u Brezovici, s. Maristela od blaženog Alojzija Stepinca (Marija Mustapić) položila je doživotne zavjete. Svečano euharistijsko slavlje u zajedništvu s trinaestoricom svećenika, karmelskom zajednicom, obitelji s. Maristele te mnoštvom vjernika predvodio je pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško.

Sveznalica 7400xXpx

Uime poglavarice zajednice sestara bosonogih karmelićanki s. Ilijane Terezije od Karmelske Gospe sve je pozdravio don Stjepan Bolkovac, SDB, te naglasio da je slavlje doživotnih zavjeta velika milost za cijelu Crkvu. Prenoseći okupljenima pozdrave i molitve zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, biskup Šaško istaknuo je da s. Maristela nosi ime blaženog Alojzija što odražava neraskidivu povezanost Karmela u Brezovici s njegovim utemeljiteljem, kardinalom Stepincem. Biskup Šaško pozdravio je sve one koji su s. Maristelu pratili i prate na njezinu putu te posebno njezinu majku Anđu, brata Vide, sestru Ružicu i njihove obitelji te ostalu rodbinu i prijatelje.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nakon navještaja evanđelja koje je svečano otpjevao đakon Varaždinske biskupije Rafael Mikec uslijedio je obred „poziva“ kandidatkinje za doživotne redovničke zavjete u Redu nakon čega je uslijedila biskupova homilija.

Tumačeći evanđeoski odlomak čudesnog ribarenja na Genezaretskom jezeru, u kojem na vidjelo dolazi otajstvo Isusov poziva upućenog apostolima koje izokreće ljudske kriterije prikladnosti i sposobnosti za vršenje božanskih planova, mons. Šaško je kazao da je povijest Crkve od samih početaka do danas svjedok upravo toj dinamici. „Očito je da Gospodin izabire one koji se trude, koji pokazuju da im je stalo. Tako je pozvao Petra i ostale dok su bili u svome svagdanjem poslu; Mateja je našao za stolom u carinarnici. Ti ljudi, nakon poziva, Bogu na raspolaganje daju sve što jesu i što imaju: svoje vještine, zamisli, mjerodavnosti, pouzdajući se jedino u Isusovu riječ koja zove“, rekao je biskup Šaško.

Nastavljajući homiliju, mons. Šaško istaknuo je da svetkovina Stepinčeva u kojoj se događa slavlje doživotnih zavjeta s. Maristele stavlja pred nas svjedočanstvo poziva blaženog Alojzija Stepinca u kojem se također nova evanđeoska logika izabranja. „Gledajući njegov životopis, čitajući ono što je pisao i slušajući njegove riječi, od samih početaka do smrti, susrest ćemo taj trag svijesti o svojoj neprikladnosti. Ne osjeća se da provodi svoje planove, nego sluša što je Božja volja i potpuno se njoj posvećuje“, rekao je biskup.

Pred pitanjem „Gospodine, zašto ja?“ koje obuzima razmišljanje svakog pozvanog pa tako i blaženog Alojzija ali i s. Maristelu mons. Šaško rekao je da se nalazimo ispred otajstva koje uključuje odgovornost i slobodan pristanak. „Ne možemo zamisliti kako bi izgledala povijest, ali se retorički smijemo pitati, da bismo osjetili težinu pojedinih odgovora: Što bi bilo da su Isusov poziv odbili: Petar, Augustin, Katarina Sienska, Ignacije, Terezija, Ivan Pavao II., blaženi Alojzije…? Ali oni su rekli da će na njegovu riječ baciti mrežu, i povijest je krenula drugim putem i za njih, za one s kojima su živjeli i za cijeli svijet“, istaknuo je mons. Šaško.

Obraćajući se s. Maristeli biskup Šaško naglasio je da zajednica vjernika  u njoj prepoznaje Božji dar kojim je Gospodin zakoračio u barku njezina života. „I onda, kada se pojave dvojbe i nesigurnosti, kušnje i sumnje, uvijek se vratite na isto iskustvo poziva. Tamo se nalazi čovjek, nikada dovoljno prikladan za poslanje; ali tamo se nalazi Krist, uvijek pogleda uprta u srce koje voli, koje želi živjeti za druge, truditi se oko onoga što mu je povjereno, svaki dan“, rekao je mons. Šaško.

Zaključujući homiliju, biskup je istaknuo da s. Maristela, uz Stepinčevo, ime nosi ime Zvijezde mora – Maristela što upućuje na na kompas ili putokaz. „Ovaj je Karmel dio Alojzijeva kompasa, a u njemu se nalazi i Maristela. I kao što sve nas ova zajednica karmelićanki vraća na bitno, da nas ne prekriju slojevi besmislene strke i meteža, neka i vas uvijek prati Gospodinov glas koji poziva, Petrov koji se odaziva i Marijin koji čuva prostore za vršenje Božje volje“, naglasio je mons. Šaško.

Nakon homilije uslijedio je sam obred zavjetovanja koji uključuje dijalog s kandidatkinjom, litanije svih svetih, čin zavjetovanja i vlastoručni potpis dokumenta položenih zavjeta, svečani blagoslov i posvećenje zavjetovanice, te predaje koprene – znaka posvećenja redovnice okićene cvjetnim vijencem.

Po završetku svečanog slavlja novoj punopravnoj članici Reda bosonogih sestara Blažene Djevice od Gore Karmela, s. Maristeli od blaženog Alojzija Stepinca čestitali su biskup, prisutni svećenici prijatelji zavjetovanice, redovnici i redovnice te mnogobrojni vjernici koji su strpljivo čekali u redu da osobno pozdrave s. Maristelu od blaženog Alojzija Stepinca te joj se preporuče u molitve, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Sestra Maristela od blaženog Alojzija Stepinca (Marija Mustapić) rođena je 4. ožujka 1971. u Metkoviću, župa sv. Ilije – Metković. Od dolaska na studij ekonomije i diplome te dugogodišnjeg rada u struci pa sve do redovničkog poziva živjela je u Zagrebu. U Stepinčev Karmel u Brezovici ušla je 30. listopada 2012., a redovničko je odijelo primila 7. prosinca 2013. godine. Privremene zavjete na godinu dana položila je 2. veljače 2015.

 

Piše: IKA.HKM.hr

DAROVI ZA UČENIKE NIŽIH RAZREDA

Sveti Nikola razveselio učenike u Osnovnoj školi Kula Norinska

Objavljeno prije

Na radost učenika nižih razreda,  Osnovnu školu Kula Norinska danas je posjetio Sveti Nikola, a djeca su ga dočekala radosno s pjesmicom.

U razgovoru je Sv. Nikola doznao da su djeca nekad bila dobra, a ponekad baš i ne. Svojim savjetima potaknuo ih je na činjenje dobrih djela, a njihovu je iskrenost nagradio darovima.

Sveznalica 7400xXpx

Ovom prilikom Općina Kula Norinska, na čelu s načelnikom Nikolom Krstičevićem, čestita imendan svim Nikolinama, Nikolama, Nikama i Nikšama..

Donosimo nekoliko fotografija.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije