Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

PROČELJE GKS-a SVIJETLILO CRVENOM BOJOM

Metković obilježio Svjetski dan svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji

Objavljeno prije

Foto: Metkovic.hr

Pročelje Gradskoga kulturnoga središta Metković sinoć je svijetlilo crvenom bojom. Metković se tako pridružio gradovima koji obilježavaju Svjetski dan svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji.

Mišićna distrofija je progresivna, nasljedna bolest koja djeluje na mišiće, a koji kontroliraju pokrete te oni propadaju i slabe. Mnogo je vrsta i oblika mišićne distrofije, a među najprogresivnijima je Duchenne mišićna distrofija. Uzrok Duchenne mišićne distrofije i Becker mišićne distrofije je mutacija u genu koja ometa proizvodnju distrofina, što dovodi do slabljenja funkcije svih mišića. Taj gen se sastoji od 79 eksona, zbog čega se, simbolično, Svjetski dan svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji obilježava 7. rujna. U svijetu više od 250.000 osoba živi s DMD, a majke bolest u pravilu prenose na mušku djecu.

Sveznalica 7400xXpx

Crveni balon je simbol Svjetskog dana svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji. Osim na podizanje svijesti kao glavne svrhe globalne kampanje, svake se godine posebna pozornost posvećuje određenoj temi koja je značajna i zaslužuje više pažnje. Ove je godine tema “Žene i Duchenne” u okviru koje se posebno želi naglasiti:

  • žene nositeljice gena mogu imati i kliničke simptome koji mogu varirati od toga da ih uopće nema do toga da su izraženi kao i kod dječaka i muškaraca s Duchenne mišićnom distrofijom
  • iako se rijetko događa, moguća je pojava Duchenne mišićne distrofije i kod djevojčica
  • važno je da se majke, sestre i tete oboljelih od Duchenne mišićne distrofije testiraju, jer biti nositeljica gena Duchenne mišićne distrofije može utjecati na njihov svakodnevni život
  • svaka osoba s Duchenne mišićnom distrofijom, pokazivala simptome ili ne, treba podršku, kao i redovite kontrole.

Inicijativu osvjetljavanja poznatih znamenitosti, građevina ili spomenika u Hrvatskoj povodom svjetskoga dana svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji pokrenuo je Savez društava distrofičara Hrvatske (SDDH) koji se i ove godine tako pridružio svjetskoj kampanji World Duchenne Organization (Svjetska organizacija osoba s Duchenne mišićnom distrofijom). Val crvenoga svjetla za Duchenne tako večeras svijetli u 19 hrvatskih gradova, a to su: Bjelovar, Čakovec, Đurđevac, Hvar, Križevci, Labin, Metković, Ogulin, Požega, Pula, Rijeka, Rovinj, Sisak, Split, Šibenik, Varaždin, Vukovar, Zadar i Zagreb.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

DOM ZA ODRASLE OSOBE I REHABILITACIJU METKOVIĆ

Održan sastanak na temu nadogradnje zgrade te proširenja smještajnih kapaciteta

Objavljeno prije

Dom za odrasle osobe i rehabilitaciju Metković posjetili su tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš, saborski zastupnik Ivan Ćelić, pročelnica Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine Žaklina Marević i gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

S ravnateljicom Doma Vjekoslavom Soldo održali su sastanak na kojem su razgovarali o nadogradnji zgrade Doma te proširenju smještajnih kapaciteta.

Sveznalica 7400xXpx

Naime, Dom u Metkoviću jedina je ustanova u vlasništvu RH na ovom području za smještaj odraslih osoba s invaliditetom te starijih i teško bolesnih osoba. Za obje kategorije postoji lista čekanja s velikim brojem zahtjeva za smještaj. Postojeći kapacitet za smještaj odraslih osoba s invaliditetom je 20, a za starije i teško bolesne osobe 36 korisnika.

Na sastanku je istaknuto kako bi se nadogradnjom zgrade Doma Metković povećali smještajni kapaciteti za 40 korisnika, odnosno za 30 mjesta za starije pokretne i teže pokretne osobe te 10 mjesta za osobe s invaliditetom. Također, u okviru smještajnih kapaciteta za osobe s invaliditetom osigurala bi se dva mjesta za privremeni smještaj koji bi mogli koristiti roditelji koji imaju status roditelja njegovatelja za vrijeme korištenja svog godišnjeg odmora ili u slučaju neke krizne situacije.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Inače, Dom Metković, osim usluge smještaja, pruža i socijalne usluge poludnevnog i cjelodnevnog boravka te uslugu psihosocijalne podrške djeci s teškoćama u razvoju i odraslim osobama s invaliditetom.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije