Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
GAZ Benz 1200x400px
PIVAC 1200×300
PIVAC 2 1200×300
ICE PRO 1200
POLIKLINIKA MEDICOR MM 1200×400

NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO

Memorijalni biciklistički maraton Prevlaka-Vukovar

Objavljeno prije

Memorijalni biciklistički maraton Prevlaka-Vukovar, Foto - BK Metković (2)

Foto: Biciklistički klub Metković

Biciklistički klub Metković i Udruga veterana 4. gardijske brigade organizirali su biciklistički maraton Navik on živi ki zgine pošteno Prevlaka – Vukovar kojim su odali priznanje hrabrim braniteljima i te na svoj sportski način dali obol u očuvanju uspomene na Domovinski rat.

Maraton je trajao sedam dana, od 26. travnja do 2. svibnja, te su članovi BK Metković Dalibor Talajić, Andreas Dominiković, Pero Primorac, Stanko Dževlan i Jakša Bulić prešli su više od 1000 km.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Vozilo se u 7 etapa, od kojih je jedna bila do Metkovića, a početna točka je bio krajnji jug Hrvatske, tvrđava Oštro na Prevlaci. Predzadnjeg dana maratona, biciklisti su stigli u Vukovar te su sutradan sudjelovali u memorijalnom mimohodu za 12 ubijenih redarstvenika u Borovu Selu, što je bio glavni cilj maratona. Zapalili su svijeću kod 12 čempresa, simbola 12 hrabrih ljudi koji su dali život za Hrvatsku. Zatim su, kako bi spojili krajnji jug s krajnjim istokom Hrvatske, vozili bicikla do Iloka i tako obilježili kraj memorijalnog maratona.

 

RENT-A-CAR M 740

Biciklistički klub Metković na svojoj je stranici objavio iscrpan i zanimljiv osvrt na cijeli put te ga možete pročitati putem ove poveznice.

SJETIMO SE S PIJETETOM

Poštovani čitatelji sretan Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno prije

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a te topničke pripreme po vojnim ciljevima hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Već u operaciji Ljeto 95 stvoreni su preduvjeti da s vrhova Dinare prema Kninu krenu 4. i 7. gardijska brigada. S druge strane s Velebita preko Svetog Roka su u pravcu Knina prodirale Specijalne postrojbe MUP-a.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

RENT-A-CAR M 740

Nakon oslobođenja omogućen je povratak 210.592 Hrvatskih prognanika: s područja oslobođenih “Bljeskom” i “Olujom” 126.909 a iz iz hrvatskog Podunavlja 83.683 osoba.

Praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti. Nazivu je kasnije dodan i “Dan pobjede”, a od 2008. i “Dan hrvatskih branitelja”. Zbog dugog punog naziva, kojem se često dodaje i “obljetnica VRO ‘Oluja'”, u medijima i neformalnoj komunikaciji često se naziva samo “Dan pobjede”.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Bakin Kruh
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije