Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

ARHEOLOGIJA

Markica Vuica predao Arheološkom muzeju Narona keramičke nalaze iz prapovijesti

Objavljeno prije

Predsjednik Udruge za promicanje zaštite u kulturne baštine Neretve ‘Baštinik’ Markica Vuica predao je ravnatelju Arheološkoga muzeja Narona Toniju Glučini nove arheološke nalaze koji su pronađeni prilikom speleoloških istraživanja.

Riječ je o 17 ulomaka keramike koji su pronađeni u dva speleološka objekta, jami i špilji  na području Grada Ploča.

Sveznalica 7400xXpx

– Iako keramika mora proći analizu, već sada možemo reći da je iz prapovijesnog razdoblja. Ovo je već drugi put da predajemo keramičke ulomke Muzeju. Prije dvije godine također smo predali vrlo zanimljive nalaze koje smo pronašli u špilji na području Općine Zažablje, špilji kod sela Bobovište te iz jedne vrlo male špilje kod sela Brestice, – kazao je Vuica.

Ravnatelj Glučina istaknuo je važnost ovih arheoloških nalaza.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Za početak želim zahvaliti gospodinu Markici Vuici na ovim vrijednim nalazima. U suradnji s njim, Arheološki muzej Narona će dobiti materijale koji su prikupljeni u pećinskim objektima i koji će biti registrirani u fundusu Muzeja. Nalazi trebaju proći postupak čišćenja i konzervacije, a iza toga i stručne obrade, ali već sada možemo reći da se radi o prapovijesnoj keramici. Svaka spoznaja o prapovijesti doline rijeke Neretve bit će od iznimnog značaja za kulturu i povijesna istraživanja, a svaki podatak vezan za te nalaze će biti iskoristiv za buduća istraživanja, – kazao je Glučina.

PRIJEDLOG PRORAČUNA ZA 2023. GODINU

Komunalna infrastruktura u fokusu Općine Zažablje, načelnica Vrnoga razliku planira osigurati kroz HR natječaje i EU fondove

Objavljeno prije

Prijedlog proračuna Općine Zažablje za 2023. godinu iznosi 350.730 eura, a općinski vijećnici te neretvanske općine o njemu će raspravljati na sjednici Općinskog vijeća koja bi se trebala održati 10. prosinca.

Predstavljajući glavne stavke proračuna načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga je rekla kako su najznačajnija ulaganja u kupnju i gradnju komunalne infrastrukture u iznosu od 238.415 eura.

Sveznalica 7400xXpx

– Taj novac planiramo osigurati prijavom na natječaje ministarstava, fondova i programa iz EU. – kazala je Vrnoga.

Prema njezinim riječima, prihodovnu stranu proračuna čine prihodi od poreza u iznosu od 73 tisuće eura, dok sredstva fiskalne decentralizacije iznose 115.600 eura, a kroz pomoći za projekte planiraju osigurati iznos od 138.615 eura.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– U fazi smo pripreme projekta Centra aktivnog turizma Vidonje koji uključuje obnovu stare škole, uz razne popratne sadržaje, primjerice cikloturizam i pješačke staze, pa nam je glavnina sredstava usmjerena na taj projekt. Također, planiramo nastaviti s izgradnjom parkinga ispod groblja u Mliništu, proširenje ceste Vukov klanac – Brestica, te unaprijediti poslovanje kroz digitalizaciju. – rekla je načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga.

Za Južni.hr piše Kate Šutalo Cvjetković

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije