Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

RADOVI NA PRISTUPNIM CESTAMA

Magistrala prema Mostaru zatvarat će se tri puta dnevno

Objavljeno prije

Foto Ilustracija

Informaciju da počinje obustava prometa na magistralnoj cesti M17 Čapljina-Mostar, odnosno dionici Tasovčići – Buna za Bljesak.info potvrdilo je Federalno ministarstvo prometa i veza.

Kako navode, planirane obustave će krenuti od ponedjeljka 23.05.2022. godine te će trajati do 16.08.2022. godine. Kao razlog obustave prometa navode izvođenje radova na izgradnji pristupne ceste s M17 na čvor Počitelj koridora Vc kao i priključka iste na M17.

”Potpuna obustava prometa je nužna zbog činjenice da na dijelu pristupne ceste nije moguće izvoditi radove na iskopima bez ugrožavanja sigurnosti prometa. Po završetku radova na navedenoj dionici, promet na M17 će biti reguliran uz naizmjenično propuštanje vozila do završetka radova na izgradnji priključka na samoj M17”.

Obustava prometa će biti periodična i to u vremenu od 9 do 12:15 sati, od 13:15 do 15 sati te od 17 do 19 sati, što znači da će biti otvorena ostatak dana. Kako ističu, obustave nisu planirane nedjeljom i praznicima.

Naime, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je na zahtjev JP Autoceste FBiH, kao investitora radova na izgradnji autoceste na koridoru Vc, dionica Počitelj-Zvirovići koji su potpisali Ugovor za izgradnju s izvođačem radova CSCEC Ltd, dalo suglasnost za izmjenu režima prometa na magistralnoj cesti M – 17, na dionici: 017 Buna – Tasovčići na stacionaži km 13+550 za vrijeme izgradnje pristupnih cesta i raskrižja koja će biti glavna veza autoceste s lokalnom mrežom cesta.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Radovi će se izvoditi u razdoblju od 16.5. – 16.8.2022. godine.

Za vrijeme izvođenja radova promet će se odvijati po Fazama sukladno Elaboratu plana upravljanja prometa i to:

– Faza I: totalna obustava prometa (osim vozila hitne pomoći, policije, vatrogasne službe, vozila oružanih snaga BiH, vozila na redovitom održavanju cesta i slično) u razdoblju kako slijedi: od 09:00 do 12:15 sati; od 13:15 do 15:00 sati i od 17:00 do 19:00 sati.

– Faza II i III: naizmjenično propuštanje vozila jednom prometnom trakom uz reguliranje prometa semaforima. Izvođač radova se obvezuje da za vrijeme blagdana i praznika, kao i nedjeljama osigura dvosmjerni promet za sve kategorije vozila.

Iz Federalnog ministarstva prometa i veza navode kako za vrijeme totalne obustave prometa sudionici u prometu mogu koristiti alternativne pravce:

– M-6: dionica 003 Tasovčići – Masline koja se nastavlja na M-17.3: dionica 001 Buna-Masline.

– M-6: Tasovčići – Trebižat koja se nastavlja na R-425a: Trebižat – Tromeđa koja se nastavlja na M-17.4: Tromeđa – Mostar.

– M-6: Tasovčići – Domanovići koja se nastavlja na Lokalnu cestu: Domanovići-Buna koja se nastavlja M- 17.3: Buna spoj s M-17.

Ističu, JP Autoceste Federacije BiH je u svom zahtjevu naveli razloge zbog kojeg je potrebna ovakva obustava prometa.

”Predmetna pristupna cesta je jednim svojim dijelom položena na liticu koja prolazi iznad postojeće magistralne ceste M-17 na način da je horizontalna udaljenost vrlo mala uz znatnu visinsku razliku. Zbog navedenog, na tom dijelu ceste nije moguće izvoditi radove na iskopima bez ugrožavanja sigurnosti odvijanja prometa na magistralnoj cesti M-17 a zbog visokog rizika od pada kamenog materijala s mjesta izvođenja radova i nemogućnosti izgradnje bilo kakvih fizičkih barijera zbog specifičnosti same lokacije. Ranije je bilo dana suglasnost o noćnim obustavama prometa koja je istekla zaključno sa 15.5.202. godine, ali je Izvođač zaprimao pritužbe mještana zbog buke koja nastaje radom strojeva u noćnim satima te je na taj način usporavalo i otežavalo radove na ovom važnom projektu. JP Autoceste Federacije BiH je detaljnom analizom prometnog opterećenja kroz određene periode dana, kao i u komunikaciji s lokalnim putničkim prijevoznicima, utvrdilo termine zatvaranja ceste na način da se omogući nesmetan promet kada su vršni sati te su na taj način minimizirani negativni efekti istoga”, naveli su.

Imajući u vidu sve naprijed navedeno iz Ministarstva naglašavaju da će potpuna obustava prometa biti na snazi ”do završetka zemljanih radova na ‘kritičnom’ potezu pristupne ceste, nakon čega će promet teći uz naizmjenično propuštanje vozila, te se u razdoblju izvođenja radova i planiranih obustava, preporuča se korištenje alternativnih pravaca M17-Buna-Domanovići-Čapljina i M17 – Čitluk – Čapljina na kojima je moguće nesmetano prometovanje svih vrsta vozila bez ograničenja”.

U svakom slučaju ističu, pratit će se stvarno stanje prometa, te po potrebi korigirati i prilagođavati periodi zatvaranja magistralne ceste M-17 kako sigurnost prometa ne bi bila ugrožena o čemu će se javnost blagovremeno obavijestiti.

ČETIRI TURISTIČKA BRODA NA VEZU U METKOVIĆU

Dragan Tolić: ‘Sinergija je to naših vrijednih ugostitelja, djelatnika u turizmu, lađara i prijevoznika’

Objavljeno prije

Foto: Dalibor Čutura / Metković NEWS

Prizor koji se rijetko viđa, četiri turistička broda vezana na Maloj rivi u Metkoviću. Lijepo ih je bilo vidjeti. Odnosno, točnije, po prvi put da su četiri uvezana u Metkoviću, otkriva nam to začetnik ideje nautičkog turizma u dolini Neretve, gosp. Dragan Tolić.

Riječ je o brodovima Aquamarin i Markan agencije Katarina line, Adriatica agencije Thurgau travel, Azzuro agencije ID Riva tours, sa kojima su stigli turisti iz Švicarske, Austrije, Njemačke, Amerike i Skandinavije.

Iza ovog lijepog prizora stoji marljivi rad naših ugostitelja, nautičara, djelatnika u turizmu, agencija te lađara i prijevoznika.

– Cijeli projekt je započet prije 15 godina, a prošlo je 10 godina od dolaska prvog kruzera. 2020. godine je trebala biti prekretnica, a ovo je sada nastavak. Da bi očuvali destinaciju svi moramo biti izvrsni i za sada jesmo. Jedna odlična sinergija počevši od nas na vezu do izvrsnih vodiča, prijevoznika Luje auto i Čazmatrans, te izvrsne usluge Restorana Lopoč, – u razgovoru istaknuo je Dragan Tolić.

Na svom proputovanju, turisti su u dolini Neretve obišli Arheološki muzeja Narona, uživali u vožnji lađama te jedinstvenom programu Restorana Lopoč.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije