Ostanimo u kontaktu
DALIBOR MILAN 1200/300px 1
DALIBOR MILAN 1200/300px 2
DALIBOR MILAN 1200/300px 3

MATICA HRVATSKA I OŠ DON MIHOVILA PAVLINOVIĆA

Literarni natječaj ‘Perom o Neretvi’

Objavljeno prije

plakat natjecaja-Perom-o neretviOgranak Matice hrvatske Metković u suradnji s Aktivom Hrvatskoga jezika OŠ don Mihovila Pavlinovića objavio je polovinom siječnja 2018. godine poziv osnovnim školama na sudjelovanje u Literarnom natječaju Perom o Neretvi, a povodom 22. travnja, Dana hrvatske knjige.

Pozivani su svi osnovnoškolci i njihovi učitelji-mentori iz doline Neretve da sudjeluju u ovom natječaju kojemu je cilj poticati literarno stvaralaštvo, ali istovremeno i ljubav prema zavičaju i zavičajnoj rijeci.

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

Pobjednici natječaja bit će obznanjeni uoči Dana hrvatske knjige (22. travnja) koji je utemeljen  radi promicanja knjige koja je u današnje vrijeme marginalizirana i sve više zamijenjena internetom te da bi se potaknula kultura čitanja, autorstvo i izdavaštvo. Zanimljivo je da je 22. travnja 1900. godine utemeljeno Društvo hrvatskih književnika koje djeluje i danas, a dodamo li tome da se 22. travnja obilježava i Dan planeta Zemlje, tema o rijeci koja nas povezuje, sama se nametnula. Želimo učenike više povezati s rijekom i zavičajem te ih potaknuti  da pišu o njoj i svom djetinjstvu uz rijeku.

 UVJETI  NATJEČAJA Perom o Neretvi

MOST Nikica Hajvaz 740×154

**  U Natječaju mogu sudjelovati učenici 1. – 8. razreda svih osnovnih škola iz doline Neretve.

**  Svaka škola može poslati najviše deset radova,  a pojedini učenik može sudjelovati  s  jednim literarnim radom. Radovi ne mogu biti duži od dvije kartice teksta (jedna kartica – 1800 znakova).

** Pored hrvatskoga standardnog jezika, literarni rad može biti pisan zavičajnim govorom, a učenici se mogu predstaviti lirskim, epskim ili dramskim uratkom. Krajnji rok za predaju radova je petak, 13. travnja 2018.

** Radovi se šalju pod zaporkama (kombinacija: riječ + peteroznamenkasti broj) te s naznakom razreda koji učenik pohađa. Također, uz svaki rad potrebno je navesti u posebnoj omotnici: ime i prezime učenika, zaporku i razred; zatim naslov rada; ime i prezime učitelja – mentora  te naziv, adresu, kontakt broj i adresu elektroničke pošte škole.

** Radove škole mogu slati poštanskom službom ili dostaviti osobno na adresu:

Ogranak Matice hrvatske u Metkoviću

Ulica Stjepana Radića 1

20350   Metković

s naznakom Za Literarni natječaj Perom o Neretvi

Pozivamo učitelje/ice Hrvatskoga jezika te učitelje/ice razredne nastave iz svih neretvanskih škola da  zajedno sa svojim učenicima sudjeluju u ovom natječaju.

 

ROKO TOLIĆ 740/300px

SRETAN ROĐENDAN

44 godine su prošle od osnutka KUD-a Metković

Objavljeno prije

44 godine su prošle od kad je osnovano Kulturno umjetničko društvo Metković, davne već 1977. godine, 9. veljače osnovan je ud skupine gradskih entuzijasta među kojima su bili profesori Radojka i Vide Bagur, Zdravko Obradović, Danilo Obradović, Marica Božinović i drugi…

Društvo je uglavnom djelovalo u školama, bilo osnovnim ili srednjim, a objedinjavalo je razne aktivnosti amaterskog stvaralaštva poput folklora, mandolinskog orkestra, zbora, dramskih aktivnosti, koje su se poslije odvojile u MAK, te čak i fotografske sekcije.

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

Koristimo ovu priliku da im poželimo da što prije počnu sa radom, da se u prostorijama Društva ponovo čuju pjesme i odzvanjaju koraci svih uzrasta našeg društva, na radost svih nas i čuvanja tradicije svog zavičaja. Sretan vam 44 rođendan!

Kao i cijelo društvo i vas je zadesila ova nazovimo je epidemiološka izolacija, ali sve je prolazno tako će i ovo proći, i uskoro će se opet u našem gradu čuti ples i pjesma.

MOST Nikica Hajvaz 740×154

 

ROKO TOLIĆ 740/300px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije