Ostanimo u kontaktu

PRIJEDLOG IZMJENA ZAKONA O SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA

Koje nas nove prometne kazne i ostale promjene očekuju

Objavljeno prije

Javno savjetovanje o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji su izradili Ministarstvo unutarnjih poslova i Fakultet prometnih znanosti, završeno je prošli tjedan. Prijedlogom se drastično povećavaju kazne za najteže prometne prekršaje, a uvode se i novosti poput privremenog oduzimanja vozila za recidiviste.

Tako bi ubuduće bez vozila mogli ostati vozači koji su najmanje već dva puta pravomoćno kažnjeni, a ponovno su uhvaćeni u sljedećim teškim prekršajima: prekoračenju dopuštene brzine za više od 50 kilometara na sat, namjernom prolasku kroz crveno, vožnji u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila, ako imaju više od 1,5 g/kg alkohola ili voze pod utjecajem droge, voze prije polaganja vozačkog ispita ili u vrijeme dok im je dozvola oduzeta zbog ranijeg prekršaja, ako odbiju alkotest ili test na droge.

Vozila će se pri tome oduzimati do pravomoćnog okončanja sudskog postupka, a troškove čuvanja snosit će počinitelj prekršaja. Za te najteže prekršaje znatno se povećavaju i novčane kazne, i to sa sadašnjih 5000 do 15.000 kuna na 10.000 do 20.000 kuna. Uz to, počinitelji tih prekršaja ostat će i bez vozačke dozvole na šest mjeseci, godinu dana ili dvije godine, ovisno o tome koji im je to put da su ponovili te prekršaje. No to nije sve, udvostručuje se i broj kaznenih bodova za najteže prekršaje s tri na šest.

Prema njihovom prijedlogu, vozači koji su pet i više godina bez ijednog prometnog prekršaja i opomene trebali bi dobiti popuste od 50-60 posto na sva davanja, uključujuči i registraciju, te na cestarinu.

NOVOSTI:

1. Oduzimanje vozila za recidiviste najtežih prekršaja do pravomoćnosti sudskog postupka

2. Znatno povišenje najvećih novčanih kazna – s dosadašnjih 5000 do 15.000 kuna na 10.000 do 20.000  kuna

3. Oduzimanje vozačke dozvole za prolazak kroz crveno svjetlo, zbog vožnje pod utjecajem alkohola…, od jednog do 24 mjeseca

4. Povećane kazne za korištenje mobitela i za nekorištenje sigurnosnog pojasa na 1500, odnosno 1000 kuna

5. Dvostruko povećanje negativnih bodova za najteže slučajeve kršenja zakona – s tri na šest po prekršaju

6. Znatno postrožene kazne i za česte prekršaje poput nepoštivanja prednosti prolaska, nezaustavljanja za pješačkom prijelazu…

7. Jasno definiran Sigurnosni razmak između vozila – dvije sekunde – na autocesti, a povećane su kazne za one koji voze lijevom trakom 

8. Uvodi se mogućnost besplatne provjere statusa vozačke dozvole na internetskim stranicama MUP-a 

9. Polaganje ispita za vozačku dozvolu odsad će se audio-vizualno snimati, a te snimke morat će se čuvati godinu dana 

10. Obvezan liječnički pregled za vozače koji nakon 67. godine produljuju vozačku dozvolu.

Piše: vecernji.hr

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Niti danas nema novih slučajeva zaraze koronavirusom

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji niti danas nema novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Od jučer uzetih 25 uzoraka, svi su negativni, a danas imamo i jednu izliječenu osobu.

Od početka pandemije na analizu u Zagreb je poslan 3101 uzorak.

U dubrovačkoj Općoj bolnici broj hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na COVID i dalje se nije mijenjao te su na Zaraznom odjelu smještene 2 osobe.

U samoizolaciji su tri osobe, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 36 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije