Ostanimo u kontaktu

BOJE SE DA IM SE NE NARUŠI UGLED

Kinezi ostali bez zavarivača, pelješki most teško će završiti u roku ‘Pošto-poto žele dovesti svoje ljude iz Kine‘

Objavljeno prije

Ako na gradilište pelješkog mosta u skoro vrijeme ne stignu zavarivači iz Kine, skupa s novim kontigentom od 47 čeličnih blokova, most se ni u kojem slučaju neće dovršiti u predviđenom roku za oko godinu dana.

Zbog korona-krize investitor Hrvatske ceste i izvođač kineska državna tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC) ostavili su mogućnost produženja zadanog roka za dovršetak (31. srpnja 2021. godine) za još nekoliko mjeseci, no ako čelični blokovi iz kineskih čeličana budu kasnili, rokovi će se prolongirati pa bi otvaranje samog mosta moglo biti i početkom 2022. godine.

Kinezi su pregovarali s tvrtkom “Brodosplit” da im ustupi svoje zavarivače, ali od toga za sada nema ništa. Istina, škverani već rade na dijelu pristupne ceste pelješkom mostu, takozvanoj stonskoj obilaznici kao kooperanti grčke tvrtke “Avax”.

Upućeniji u ovu problematiku tvrde da Kinezi pošto-poto žele dovesti svoje zavarivače iz Kine jer smatraju da bi im se narušio poslovni ugled ako bi u ovako važan posao uvodili neku tvrtku iz Hrvatske. To bi za njih u konačnici značili da nisu bili kadri vlastitim snagama izgraditi pelješki most, što bi im, smatraju u CRBC-u, narušilo poslovni ugled.

Riječ je o petstotinjak zavarivača koji će na gradilištu pelješkog mosta imati pune ruke posla jer se upravo spajaju čelični elementi buduće nosive konstrukcije mosta. Dosad je izgrađeno sedam od ukupno 12 stupova te dva upornjaka s neretvanske i pelješke strane.

OKONČANO IŠČEKIVANJE

Nakon višemjesečnih iščekivanja čini se da su krenuli radovi i na pristupim cestama Sparagovići/Zaradeže – Prapratno i Prapratno – Doli, na takozvanoj stonskoj obilaznici.

Izvođač je nastavio izvoditi zemljane radove iskopa i nasipa na dionicama 3 i 4 pa su tako navedenim radovima spojeni čvorište Prapratno i ulaz u tunel Polakovica te Zamaslina i izlaz tunela Supava. Na području mosta Ston kopaju se temelji upornjaka i stupa. Radovi na tunelu Polakovica napredovali su do iskopa predusjeka portala do prve berme, doznajemo od glasnogovornice Hrvatskih cesta Tamare Pajić.

Također se izvode radovi na potpornim zidovima te se priprema postavljanje betona. U mjesecu srpanju izvođač pojačanim angažmanom planira nastaviti izvoditi zemljane radove na svim dionicama, betonske radove na potpornim zidovima, završiti radove na portalu tunela Polakovica te započeti radove na portalu tunela Supava. Također se planira i nastavak radova na iskopu temelja upornjaka mosta Ston, ističu u Hrvatskim cestama.

ZAHTJEVNA DIONICA

Za razliku od pelješkog mosta, koji se radi od jeseni 2018. godine, radovi na pristupnim cestama startali su tek potkraj prošle godine, dakle kasnile su punu godinu dana i to zbog kompliciranih postupaka javne nabave i brojnih žalbi građevinskih tvrtki kod izbora najpovoljnijeg izvođača radova.

Nedaleko od gradilišta mosta u Komarnoj radi se čvor Duboka dok je na pelješkoj strani najzahtjevniji objekt tunel Debeli brijeg ukupne dužine 2467 metara, koji se nastavlja na dionicu ceste koja vodi od izlaska s mosta prema Stonu (Duboka – Sparagovići/Zaradeže).

Tako bi se ova zahtjevna dionica pelješke ceste dovršila u kolovozu 2022. godine, dok bi se stonska obilaznica u sklopu koje bi se gradila dva tunela i mosta preko Stonskog kanala ukupne vrijednosti 515 milijuna kuna bez PDV-a, trebala završiti u ožujku 2022. godine.

Piše: Stanislav Soldo / Slobodna Dalmacija

BLIŽI SE POČETAK ŠKOLSKE GODINE

Roditelji traže izbor, Ministarstvo odgovorilo: ‘odlučivat će stručne osobe, a ne roditelji’

“Sigurnost prije svega – mogućnost odabira online nastave za 2020./2021.” naziv je nove javne grupe na Facebooku koja trenutno ima više od 740 članova. Grupa je kreirana 8. kolovoza 2020. godine. Budući da je javna, svatko je može pronaći, vidjeti tko je u grupi i što objavljuje.

Objavljeno prije

– Grupu smo osnovali kao roditelji koji ne žele da se o sigurnosti i zdravlju njihove djece odlučuje mimo njih. Smatramo da spašavanje naše ekonomske situacije ne smije biti prioritetom nad zdravljem naše djece i članova njihovih obitelji. Istovremeno razumijemo da mnogi roditelj nisu fizički u mogućnosti brinuti o djeci od kuće, no mnogi su voljni i spremni na to, te se stoga zalažemo za otvorenu opciju pohađanja online nastave za šk. god. 2020./2021., – stoji u opisu fb grupe “Sigurnost prije svega – mogućnost odabira online nastave za 2020./2021.” koja ima šest administratora i moderatora i trenutno broji više od 740 članova. Grupa je kreirana 8. kolovoza 2020. godine. Budući da je javna, svatko je može pronaći, vidjeti tko je u grupi i što objavljuje.

Iz Ministarstva obrazovanja poručuju kako je njihov cilj da od 7.9. učenici pohađaju nastavu u učionicama uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. U iznimnim slučajevima u suradnji s CARNET-om nastajat će se osigurati online nastava, u pravilu prema unaprijed određenom rasporedu za učioničku nastavu, za sve učenike koji zbog epidemioloških razloga neće moći sudjelovati na nastavi u učionicama, piše HRT.

“U tijeku je i ustrojavanje savjetodavno-operativnog tijela u kojem će sudjelovati cijeli niz stručnjaka, od epidemiologa do predstavnika CARNET-a, agencija, sindikata, ravnatelja i osnivača škola, naših vodećih znanstvenika do raznih drugih dionika. Navedeno tijelo imat će zadatak razrade scenarija te prijedloga mjera, aktivnosti i uputa. U spomenutom tijelu bit će jedna osoba epidemiolog, koja će biti zadužena za direktnu komunikaciju s Nacionalnim stožerom i koja će upute Stožera pretočiti u realnost, ali jednako tako i Nacionalnom stožeru prenijeti sve specifičnosti škola, vrtića i fakulteta. Navedeno tijelo sastat će se idući tjedan”, odgovorili su iz Ministarstva na upit web redakcije HRT-a.

Na pitanje hoće li roditelji moći birati žele li da im dijete ide u školu ili prati nastavu online, odgovorili su nam kako je njihov pristup da “sva djeca idu u školu, a ako postoji opravdani razlog, kao i prije epidemije, stručne osobe odlučit će može li dijete pohađati nastavu kod kuće. Sigurno nećemo ići s varijantom dobrovoljnosti i prebacivanja odgovornosti na roditelje da roditelji odlučuju hoće li dijete ići u školu ili ne”.

Podsjetimo, nova nastavna godina počinje 7. rujna, a za provedbu nastave, kako je jučer poručio pomoćnik ministra obrazovanja Momir Karin – moguća su tri scenarija. Napomenuo je kako je stajalište ministarstva da djeca trebaju biti u školama, pa tako neće biti potpune blokade sustava ako se dogodi slučaj zaraze koronavirusom i pojavi određeno žarište. Podsjetio je i da će se tijelo u kojemu sudjeluju epidemiolozi, osnivači školskih ustanova, obrazovni sindikati i agencije sastati sljedeći tjedan i ubrzo razraditi jasne upute školama.

Otvoreno pismo Ministarstvu

Ministarstvu znanosti i obrazovanja roditelji u grupi “Sigurnost prije svega – mogućnost odabira online nastave za 2020./2021.” uputili su otvoreno pismo i zatražili odgovore na više pitanja. “Tražimo da se u ovoj izvanrednim pandemijskim okolnostima prihvati daleko racionalnija opcija online nastave, kao opcija koju treba doraditi, a koja realno najviše štiti zdravlje građanki i građana RH i naše djece”, zaključuju u pismu iznoseći svoje argumente.

Naglašavaju pravo na odabir kao posljedicu ugroženosti zdravlja i djece i odraslih te obavezu države da tome udovolji. Od Ministarstva traže jasne upute prije početka školske godine i napominju kako “politika škole pod svaku cijenu” izaziva stres i strah kod roditelja i djece. Upozoravaju kako još nije dovoljno poznato ponašanje koronavirusa, a da su u školama higijenski uvjeti nedostatni.

Naročito ističu problem slanja u školu djece koja su rizična. Pitaju i kolika je ekonomska cijena slanja djece u školu, ukoliko bi došlo do širenja zaraze. Porukom da “online škola štiti realnu školu” apeliraju da se iskoristi sve dosad uloženo u digitalizaciju obrazovanja.

Dokument: Otvoreno pismo roditelja Ministarstvu

Nastavi čitati
NEXTBIKE 300x250px
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije