Ostanimo u kontaktu

STIŽU PRVI GOSTI

Kako je češka obitelj postala vijest dana u Češkoj i u Hrvatskoj

Objavljeno prije

Panedmija korona virusa ugrozila je i turističku djelatnost na svim kontinentima, pa tako i u Hrvatskoj. Hrvatski ministar turizma Gari Kapeli, turistički radnici, Stožer(i), Vlada RH, iznajmljivači, hotelijeri, agencije i svi koji su dionici turističkog lanca, nadaju se da će turistička sezona 2020-te ipak donijeti određene rezultate, bez obzira na to što razne zemlje o svemu imaju vlastita stajališta.

Sjećam se pedesetih godina prošloga stoljeća kad makadamskom su cestom prema Splitu prolazili prvi turisti iz Njemačke, vozeći se na motorkotačima (trokolicama), a koji bi znali zautaviti radi odmora ispod visokog stabla, u hladovini. Za pitku vodu koju bi im domaćini dali, nagrađivali su djecu bombonima, a da su bili prava atrakcija ne treba ni govoriti.

Sve od šezdesetih godina prošloga stoljeća i na području bivše općine Metković (od Metkovića do Drvenika), Česi i Slovaci (uz građane BiH i drugih zemalja) bili su među najbrojnijim gostima. Tako je bilo sve do ove godine i zdravstvene krize u svijetu, a o prvim gostima na našoj obali pišu brojni svjetski i domaći mediji.

Tako su češki novinar Ivo Heger, njegova žena Gabriela, te njihove dvoje djece postali prava medijska atrakcija. Oni su na 20 dana stigli u Malu Dubu blizu Živogošća i to ne prvi put, a priča im je baš zanimljiva.

Čim su vlasti Češke Republike dopustile izlazak iz zemlje sjeli su u automobil i zaputili se u Hrvatsku, u 1000 kilometara daleku Malu Dubu.

Kad su ušli u Austriji odnosno Sloveniju, bio je dopušten samo tranzit, pa se Ivo nigdje nije zaustavljao. Obitelj je uzimala samo male količine tekućine (zna se i zašto). U Austriji su morali ispuniti jedan formular, a kroz Sloveniju samo su izjavili da su u tranzitu. Naši na granici provjerili su rezervaciju, nazvali su Hegerovu domaćicu i pitali je poznaje li epidemiološke mjere. Kad je ona to potvrdila Česi su mogli dalje. Znači, to je uz mjerenje temperature bilo sve.

Međutim, Ivo kaže da ne bi došli u Hrvatsku da su se morali testirati jer bi testovi za oba smjera njegovu obitelj stajali 1000 eura.

Potom su ga zvali prijatelji iz Češke i zanimali se kakavi su postupci za odlazak na odmor u Hrvatsku, a kad su doznali mnogi su odlučili da će umjesto vaučera od 500 eura koji dobivaju za odmor u svojoj zemlji, odabrati Jadran.

Jednostavno je to objasniti, Ivo i mnogi drugi građani Češke vole naše more, plaže, ljude… Nadaju se na povratku neće morati u samoizolaciju, ali i da hoće ipak su odlučili doći.

Kako brojni iznajmljivači od Kleka do Gradca i dalje očekuju svoje stare i nove goste, valja reći koje su obveze domaćina.

Tako domaćica Hegerovim mora mjeriti temperaturu, druge goste može primati tek navečer, a ne kao prošlih sezona do 10 sati prije podne,prostor treba detaljno očistiti i prozračiti, potom dezinficirati, promijeniti posteljinu, deke i zavjese, mora nositi masku i tako redom.

Uostalom, iznajmljivači su većinu toga i do sada radili. Zahvaljujući pionirima koronaturizma, poput Ive Hegera, možemo se nadati da će ovogodišnaj sezona ipak polučiti određene rezultate.

OVA LJUBAV NE PRESTAJE

Luka iz Krvavca odštetu iz sudskog spora uplatio splitskim ‘Anđelima’

To ionako nisu moji novci nego sviju nas poreznih obveznika, napisao je Luka.

Objavljeno prije

Apel splitske udruge ‘Anđeli’ kojeg je prije nekoliko dana iznijela predsjednica ove udruge, Dijana Ančić, odjeknuo je cijelom Hrvatskom. Vapaj za pomoć bio je toliko bolan da su se i mali ljudi, obični građani počeli organizirati i htjeli pomoći kako 15-godišnji hvalevrijedan rad ne bi došao ‘pred zid’.

Na cesti bi tako ostalo 227 bolesne djece o kojima brine ova splitska Udruga koju je Ančić osnovala kako bi svoju vlastitu bol pretočila u uspješnu borbu za svoga Duju i djecu sa sličnim problemima.

Njena hrabrost, predanost i požrtvovnost te ustrajan rad brojnih djelatnika dovoljan je svjedok od kolikog je značaja ova Udruga gradu Splitu i cijeloj Dalmaciji. Taj značaj, ponovimo, pokazali su i brojni građani, a baš je jedna takva dirljiva gesta bila povod i ove priče, piše Dalmacija News.

Naime, Luka Jelčić iz Krvavca pored Metkovića odlučio je pomoći i svoju pobjedu na Sudu, u postupku iz 2015. godine, proslavio je na način da je novac cijelog spora uplatio splitskoj udruzi.

– Hrvatski zavod za zapošljavanje me je blokirao 2015. i od tada kreće moja agonija po sudovima,. Možda ste i čuli za moju priču u 2018. godini kada me je podržala cijela država, a sad ja želim podržati Vaš rad i na neki način se odužiti.

Na moju sreću uspio sam pobijediti na sudu 2 puta jer sam se borio kao što se Vi borite da Vaša udruga opstane. Javno sam tada kad sam pokretao tužbu zbog odštete, rekao da što god dobijem ne želim ništa sebi ostaviti koliko god to bilo novaca, nego da ću uplatiti nekom kome je potrebnije nego meni. Odšteta iznosi 10 tisuća kuna, kad platim odvjetnika ostat će mi oko 8 koje kako sam i rekao da bih volio Vama uplatiti i uz Vaše dopuštenje da javno kažem kome sam uplatio jer to ionako nisu moji novci nego sviju nas poreznih obveznika, stajalo je u Lukinom pismu.

Objavila ga je udruga ‘Anđeli’ uz prigodnu poruku.

– Ljudi moji dragi, ova ljubav ne prestaje. Mi smo i dalje bez riječi. Objavljujemo mail gospodina Jelčića u cijelosti! HVALAAA velikom čovjeku i borcu!

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije