Ostanimo u kontaktu

I ZNANOST IMA ULOGU U RAZVOJU

Kako definirati i potaknuti razvoj mediteranske poljoprivrede

Objavljeno prije

Zbog pandemije korona virusa u brojnim gospodarskim granama pa tako i u poljoprivredi malo će toga ostati isto ili onako kako je bilo prije pandemije. Stoga brojni instituti i stručnjaci traže odgovore kako unaprijediti domaću proizvodnju u kontekstu mediteranske poljoprivrede i uskladiti ju s europskim gospodarskim politikama i ciljevima.

U razvoju mediteranske poljoprivrede Hrvatska ima zapaženu ulogu, ali i puno neriješenih stanja i pitanja glede budućnosti.

Tu se prije svega radi o potrebi brendiranja kroz gastronomiju, o pitanju vlasništva, planovima za krizna razdoblja, klimatskim promjenama i drugim važnim pitanjima.

Pandemija COVID-a dovela je zaokreta u trgovini hranom i novih pojavnosti, ali i do potvrde o ovisnosti o uvozu poljoprivrednih proizvoda, zbog čega su se mnoge zemlje oslonile na vlastite resurse i ubrzani razvoj domaće poljoprivrede kako bi se zaštitile od uvoznih lobija.

Prema nekim izračunima Hrvatska bi mogla proizvoditi hranu za 14 milijuna ljudi, a na tržnicama se nude i kupuju uvozni krastavci, rajčice, paprike i razno voće.

O svemu tome razgovaralo se i na Forumu Instituta za europske i globalizacijske studije, čiji je jedan od zaključaka da je potrebno promijeniti definiciju ali i svijest ljudi o tomu što je poljoprivredni razvoj i što Mediteran znači za našu zemlju.

Istaknuto je da nema poveznice između hrane proizvedene u kontinentalnom dijelu Hrvatske i one proizvedene uz obalu i koja se nudi turistima, a jedan od najvećih uzroka svakako je jak uvozni lobi.

Jedna od poruka rečenog skupa je da Hrvatska mora sudjelovati u rješavanju problema poput migracija i promjene klime i nastojati izraziti sve komparativne prednosti koje Hrvatska ima.

Među ključnim pitanjima razvoja poljoprivrede je kako poboljšati udruživanje poljoprivrednika i transfer znanstvenih spoznaja na oranice, ali i afirmacija zadrugarstva odnosno osnivanja zadruga kakve postoje u svim mediteranskim zemljama i koje čine ključ uspjeha mediteranske poljoprivrede.

ZABAVA GARANTIRANA

Beach bar Limone na Kominsko ušće 13. kolovoza dovodi Tamburaški sastav Sanjalice

[ SPONZORIRANA OBJAVA ]

Objavljeno prije

Kominsko ušće bogatije je za još jedan beach bar koji u ovim ljetnim vrućinama dođe kao mala oaza u pustinji. Prekrasni ambijent novootvorenog Limone bara osim svakodnevnih after beach partya 13. kolovoza dovodi dašak Slavonije u srce neretvanske doline.

Sve popularnii Tamburaški sastav Sanjalice u petak, 13. kolovoza, dan prije Maratona lađa na Neretvi pobrinut će se da ovogodišnji spektakl svima ostane u lijepom sjećanju.

Ulaz je besplatan, stoga vidimo se u Limone beach baru!

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @beach_bar_limone

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl9 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije