Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
ICE PRO 1200
GAZ Benz 1200x400px
PIVAC 1200×300
PIVAC 2 1200×300
NERA ETWA FEST

UMJETNOST

Izložba ‘Okus boli’, Marije Bebić otvorena u galeriji Studio-21- u Splitu

Objavljeno prije

Otvorenje izložbe “Okus boli” Marije Bebić održalo se u srijedu, 26. lipnja 2024. u 20:00 sati u galeriji Studio-21- u Splitu. Kustosica izložbe je Ana Bratić.

Izložba ostaje otvorena do 13. srpnja 2024.

“Rad Marije Bebić, Okus boli, predstavlja seriju instalacija koje istražuju teme viktimizacije, rodno uvjetovane traume i ženskog identiteta kroz ekspresivnu i sirovu estetiku kombiniranih materijala. Svaki fragment instalacije funkcionira samostalno, no zajedno stvaraju kompleksnu cjelinu. Marija Bebić inspiraciju crpi iz osobnih iskustava i feminističke teorije, posebno istražujući koncepte nasilja i patrijarhalnih dinamika. Njezin pristup feminističkim teorijama Julije Kristeve, Luce Irigaray i Judith Butler te psihoanalitičkim konceptima Jacquesa Lacana temelji se na želji da razotkrije i problematizira marginalizaciju ženskog iskustva.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

U sklopu istraživanja za diplomski rad, autorica je provela anonimnu anketu među ženama različitih starosnih dobi kako bi prikupila njihova iskustva u pojedinim socijalnim situacijama.” – izložbu je prokomentirala kustosica, Ana Bratić.

O umjetnici:

RENT-A-CAR M 740

Marija Bebić rođena je 2000. godine u Metkoviću. Završila je Školu likovnih umjetnosti u Splitu, 2018. godine, smjer grafički dizajner. Diplomirala je na studiju odsjeka za slikarstvo na Umjetničkoj Akademiji u Splitu u klasi docenta Vedrana Perkova, 2023. godine. Realizirala je dvije samostalne izložbe pod nazivom Premijere 85 u Logia / Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje u Splitu 2022. i izložbu Prisustvo odsustva, Info Zona u Splitu 2023. Sudjelovala je na više skupnih izložbi među kojima izdvajamo: Rad, tekst, kontekst (jer greška je dio svijesti), u Palača Milesi u Splitu 2021. te u Galeriji SC i Francuskom Paviljonu u Zagrebu, 2022., te grupna izložba razmjene SouthWest-NorthEast, Kuva/Tila, Helsinki, 2022., izložba Rastavi, sastavi, nastavi, Galerija umjetnina, Split, 2023., izložba Radikalne geometrije 3, LEXART Skladište, Zagreb, 2023. Od 2023.godine članica je HULU-a (Hrvatske udruge likovnih umjetnika, Split).

Izložba je organizirana uz podršku Grada Splita, Zaklade Kultura Nova i Ministarstva kulture i medija RH.

OGRANAK MATICE HRVATSKE U METKOVIĆU

Otvorena izložba ‘Pretapanje’ povodom Dana grada i blagdana Sv. Ilije

Objavljeno prije

Foto: Metkovic.hr

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću, a povodom Dana Grada i blagdana Sv. Ilije u Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković otvorena je izložba ‘Pretapanje’ autorica Tee Morić Šitum, Alme Božanić Čače i Karin Grenc.

Uz autorice, izložbu su otvorili članovi OGH u Metkoviću Nikola Nogolica i profesorica Marija Tomić Veraja te gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, a uz nazočnost zamjenika gradonačelnika Roberta Doke, predsjednika Gradskoga vijeća Grada Metkovića Hrvoja Bebića, ravnateljice Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinke Mijoč te ostalih posjetitelja.

Susret triju umjetnica – Alme Čače, Karin Grenc i Tee Morić Šitum, zasnovan je na kontinuitetu razmjene likovnih iskustava i svojevrsnom prožimanju novijih ciklusa umjetničkog stvaranja. Koristeći se načelom intuitivne tradicije, međusobno udaljene izričaje umjetnice su približile nadopunjavajući se gotovo jednakim pogledom na svijet i pozivajući se na ženski princip. Stvarajući jednu likovnu priču, Alma Čače poseže za prirodnim materijalima slikajući tehnikom akrila ili laviranog tuša. Vrlo apstraktno postupno razvija kompoziciju potičući živost krajolika zavičaja.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Svoj umjetnički rad Karin Grenc zasniva na preoblikovanju drvolikosti srcolikog drva, mijenjajući mu volumen i plastičnost. Gotovo tehnikom asamblaža postavlja kulturne produkte u umjetnički prostor. Trodimenzionalnim predmetima udahnjuje smion jezik bez pretjeranog esteticizma.

Tea Morić Šitum obogaćuje kompozicije arhetipom prirode – cvijećem. Daje mu oblik, boju i konačnu formu a pritom se služi klasičnim postulatima u tehnici ulja i akrila na platnu. Modifikacija je to svjetla (boje) i zvuka (tona), napisala je, između ostaloga, o izložbi prof. Zorana Vekić.

RENT-A-CAR M 740

U glazbenom dijelu programa nastupila je Klapa ‘Arija’, a izložba ostaje otvorena do 1. kolovoza.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Bakin Kruh
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije