Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

53 ZA SISAK I 53INJU

Humanitarno veslanje tri Neretvanina od Rugvice do Siska

Objavljeno prije

Boško Šutalo (26) iz Metkovića, Matija Rakić (29) iz Koteza i Lucijano Kežić (30) iz Ploča, veslači Udruge Lađara Zagreb, ovogodišnji pobjednici Maratona lađa, u svrhu humanitarne akcije 53 za 53nju u kanuu otvorenog tipa odlučili izveslati od Zagreba do Siska.

Start je bio u Rugvici pored Zagreba, a planirani cilj ispod Starog Mosta u Sisku.

Krenuli u nedjelju 10. siječnja u 8:30 sati, a nakon 3 sata veslanja po hladnom vjetru prošli su 27 kilometara i došli do Lijeve Luke gdje ih je dočekao Ivan Šabjan, prošlogodišnji trener lađara Stabline sa kojima su dijelili prvo mjesto na Maratonu.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Tu smo se ugrijali, popili čaj, pojeli malo domaće hrane te uz priče o veslanju odmorili pola sata. Čim smo krenuli dalje vrijeme je postajalo sve lošije i snijeg sve jači. Bilo je sve izglednije da nećemo stići do mosta prije mraka pa smo odlučili stati na samom ulasku u Sisak, na 46.om kilometru. Tu smo osjetili pravo gostoprimstvo jer nas je nepoznati čovjek, vidjevši nas onako smrznute i pokisle odmah pozvao u kuću gdje smo se presvukli i ugrijali sve dok po nas nisu došli naši prijatelji, lađarice i lađari iz Siska, – govori nam Bosko Šutalo.

Nakon višesatnog druženja uz večeru i prepričavanje dogodovština koje im je priuštila Sava, uputili su se natrag prema Zagrebu, ali ovaj put malo sigurnije, ipak automobilom.

POZIV ŽUPANIJE ULJEPŠAO IM LJETO

Župan Dobroslavić i pročelnica Marević pozdravili ukrajinsku djecu koja borave u Dubrovniku

Objavljeno prije

Župan Nikola Dobroslavić s pročelnicom Žaklinom Marević pozdravio je u utorak ukrajinske školarce koji borave u Učeničkom domu Dubrovnik kao rezultat ranijeg dogovora župana i ukrajinskog veleposlanika Vasilja Kiriliča.

Župan Dobroslavić ovom je prilikom pozdravio djecu, njih 27 i njihove pratitelje, a u ulozi neformalnog prevoditelja našao se četrnaestogodišnji Vladyslav Trehub.

Poželio im je dobrodošlicu u naš Grad i Republiku Hrvatsku te izrazio nadu da će im se svidjeti naše more, ali i brojni kulturni spomenici i sadržaj koji Dubrovnik nudi. Svoje kratko obraćanje župan je zaključio pozdravom ”Slava Ukrajini”, na što su djeca u isti glas odgovorila ”Heroyam slava” (Herojima slava)!

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

“Posjetili smo 27 učenika i tri njihove pratiteljice iz Ukrajine koje smo ugostili u Dubrovniku, a u sklopu iskazivanja solidarnosti između Hrvatske i Ukrajine. S veleposlanstvom Ukrajine, dogovorili smo primiti u našu županiju 30 osoba na 14 dana i to smo uradili. To su osnovnoškolci koji su zadovoljni boravkom ovdje, mogu vidjeti naše kulturne spomenike, drago im je okupati se u našem čistom i lijepom moru. Vjerujem da će im i ostatak boravka ovdje biti ugodan kao što želimo”, rekao je župan Dobroslavić te istaknuo kako Hrvatska ima poseban osjećaj solidarnosti prema Ukrajini i ukrajinskom narodu.

“U ovoj situaciji jedne grube agresije Rusije na Ukrajinu, posebno zbog toga što smo i sami bili žrtva velikosrpske agresije,na neki način možda i bolje od drugih osjećamo tu empatiju prema našim prijateljima iz Ukrajine, a to smo pokazali i na ovaj način”, rekao je župan.

Ravnateljica Učeničkog doma Dubrovnik, Sandra Merdžan, istaknula je kako su svi jako sretni što su imali priliku ugostiti ukrajinsku djecu ovog ljeta.

“Već su se upoznali s Dubrovnikom i našim plažama i udomaćili su se. Koliko god smo se mi potrudili njima malo uljepšati ljeto, s druge strane, moram reći i da su toliko oni nama uljepšali ljeto. Naša djeca su na praznicima, a sada opet čujemo dječji smjeh kroz hodnike, a naravno imamo i neke aktivnosti planirane za njih”, rekla je ravnateljica Merdžan.

Mladi Ukrajinci su većinom iz zapadnog dijela te zemlje, točnije Lavova i okolice, a do Dubrovnika su putovali dva dana autobusom, otkrio je mladi Vladyslav Trehub.

“Imam 14 godina i zaista mi se sviđa Hrvatska i Dubrovnik. Jako mi se sviđa more, nije hladno pa smo često na plaži”, rekao je on.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije