Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

INSTITUT ZA JAVNE FINANCIJE

Gradu Metkoviću i ove godine najviša ocjena za transparentnost proračuna

Objavljeno prije

Grad Metković i ove je godine dobio ocjenu odličan za transparentnost proračuna, a na temelju rezultata istraživanja Instituta za javne financije.

Institut za javne financije, kao što je poznato, već duži niz godina analizira proračunsku transparentnost svih hrvatskih županija, gradova i općina koju ocjenjuju temeljem broja proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim mrežnim stranicama.

Sveznalica 7400xXpx

Transparentni proračuni, kako ističu iz Instituta, omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti regionalnih/lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju. Transparentnost proračuna ocijenili su na temelju pet ključnih dokumenata – izvješća o godišnjem izvršenju proračuna za 2020., izvješća o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2021., prijedloga proračuna za 2022., izglasanoga proračuna za 2022. te proračunskoga vodiča vodič za građane za 2022.

Rezultati ovogodišnjega, osmoga po redu ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna predstavljeni su 29. lipnja, a dostupni su na interaktivnoj karti koja prikazuje stanje u svim županijama, gradovima i općinama.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Najvišu ocjenu za transparentnost proračuna dobila je i Dubrovačko-neretvanska županija.

PRIJEDLOG PRORAČUNA ZA 2023. GODINU

Komunalna infrastruktura u fokusu Općine Zažablje, načelnica Vrnoga razliku planira osigurati kroz HR natječaje i EU fondove

Objavljeno prije

Prijedlog proračuna Općine Zažablje za 2023. godinu iznosi 350.730 eura, a općinski vijećnici te neretvanske općine o njemu će raspravljati na sjednici Općinskog vijeća koja bi se trebala održati 10. prosinca.

Predstavljajući glavne stavke proračuna načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga je rekla kako su najznačajnija ulaganja u kupnju i gradnju komunalne infrastrukture u iznosu od 238.415 eura.

Sveznalica 7400xXpx

– Taj novac planiramo osigurati prijavom na natječaje ministarstava, fondova i programa iz EU. – kazala je Vrnoga.

Prema njezinim riječima, prihodovnu stranu proračuna čine prihodi od poreza u iznosu od 73 tisuće eura, dok sredstva fiskalne decentralizacije iznose 115.600 eura, a kroz pomoći za projekte planiraju osigurati iznos od 138.615 eura.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– U fazi smo pripreme projekta Centra aktivnog turizma Vidonje koji uključuje obnovu stare škole, uz razne popratne sadržaje, primjerice cikloturizam i pješačke staze, pa nam je glavnina sredstava usmjerena na taj projekt. Također, planiramo nastaviti s izgradnjom parkinga ispod groblja u Mliništu, proširenje ceste Vukov klanac – Brestica, te unaprijediti poslovanje kroz digitalizaciju. – rekla je načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga.

Za Južni.hr piše Kate Šutalo Cvjetković

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije