Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

ERASMUS PLUS

Gimnazijalci posjetili Grčku u sklopu projekta ‘Lecker und Gesund’

Objavljeno prije

U sklopu Erasmus plus projekta ‘Lecker und Gesund‘ učenici i profesori Gimnazije Metković boravili su u Grčkoj. Očarani ljepotom krajolika i kulturom s nama su podijelili dojmove:

Gimnazijalci u Grčkoj u sklopu Erasmus+ projekta: Lecker und Gesund

Jedna od glavnih sastavnica našega putovanja bilo je upoznavanje prirode i kulture Kastorije, grčkoga grada čiju baštinu čini više od 60 bizantskih crkava, čije smo prikaze imali priliku vidjeti u Tsaitsai Mansionu, a zatim i uživo u obilasku grada s našim učeničkim grupama. Imali smo priliku slušati o povijesti grada i upoznati kulturnu baštinu koju dodatno nadopunjuje i priroda s jezerom Orestiada uklopljenim u cjelinu čudesnog kastorijskog pejzaža. Našemu iskustvu pridonijeli su i odlazak u prerađivačku tvornicu mahunarki, gdje smo i dobili prikladne poklone, i slušali o cijelom tijeku proizvodnje, i odlazak u mljekaru, gdje smo imali priliku probati jedinstveni grčki jogurt, puding i sir.

Sve spomenute ljepote grada su nas oduševile i urezale se u naša pamćenja svojim posebnostima. Kastorijski pejzaž, gospodarstvo, kultura i ljudi za nas su činili, a i dalje čine jednu cjelinu koja nosi jedno nezaboravno iskustvo.

Imali smo priliku upoznati sjajne ljude, učenike i profesore. Zbog iznimne gostoljubivosti Grka, od prvog dana smo se osjećali kao kod kuće. Stvorili smo mnogo prelijepih prijateljstava i stekli nezaboravne doživotne uspomene. S Fincima i Nijemcima bilo se zanimljivo upoznavati i dijeliti međusobne dojmove o putovanju. Osim glazbe i plesa, sport je bio još jedan način međusobnog povezivanja. Poseban dojam ipak su na nas ostavili Grci. Svatko od njih na svoj je način obilježio naše putovanje koje bez njih ne bi bilo isto. O svakome možemo pisati samo riječi hvale. Snažna prijateljstva i bliski odnosi otežali su već dovoljno emotivan rastanak. S nestrpljenjem očekujemo dolazak svih naših prijatelja u Hrvatsku kako bismo nastavili ovu prelijepu priču započetu još 2020.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Glazba i ples jednim dijelom obilježili su naše putovanje. Mnoštvu naših grčkih prijatelja glazba je važan dio svakodnevnice kojim se nastoje baviti. Svoju ljubav prema glazbi i plesu prenijeli su na nas tako što smo cijelo popodne plesali tradicionalne grčke plesove uz prekrasan zvuk bouzoukia  koji je prodirao u naša srca. Ples i glazba obuzeli su nas srećom, zabavom i zadovoljstvom, a posebno zajedništvom koje je udružilo nas i naše kulture . Uživali smo u svakom trenutku provedenom plešući, pjevajući i svirajući, a posebno družeći se s novim prijateljima. Glazba nas je nosila cijelim putem našega druženja prepunog užitka i sreće. Svaka odsvirana nota, otpjevana riječ i otplesani korak pridonijeli su nezaboravnom provodu.

Tijekom našega putovanja u grad Kastoriju u Grčku, omogućenog Lecker und Gesund projektom, upoznali smo brojne prirodne i tradicijonalne znamenitosti tog dijela grčke, a osim toga i sklopili brojna prijateljstva s našim vršnjacima iz Grčke, Finske i Njemačke te stvorili predivne uspomene.

Na ovom putovanju naučili smo mnogo toga o zdravoj prehrani sto je i glavna tema nasega projekta lecker und gesund, upoznali smo se s kulturom prekrasnog grckog gradica kroz njegove znamenitosti, ples i pjesmu. Stekli smo nova i dugorocna prijateljstva u tako malo vremena na kojima smo beskrajno zahvalni. Ovo putovanje zauvijek ce ostati urezano u nasa pamcenja, a Kastoria ce uvijek imati posebno mjesto u nasim srcima.

Sudjelovali: Ivana Šutalo, Marija Žderić, Marieta Erceg, Klara Pivac, Lea Tomas, Ana Njavro, Leon Dodik, Jakov Šaravanja, profesorica njemačkog jezika Svjetlana Bebić, profesorica njemačkog jezika i koordinatorica projekta Ana Bebić.

Projekt je sufinanciran iz sredstava Europske Unije.

ČETIRI TURISTIČKA BRODA NA VEZU U METKOVIĆU

Dragan Tolić: ‘Sinergija je to naših vrijednih ugostitelja, djelatnika u turizmu, lađara i prijevoznika’

Objavljeno prije

Foto: Dalibor Čutura / Metković NEWS

Prizor koji se rijetko viđa, četiri turistička broda vezana na Maloj rivi u Metkoviću. Lijepo ih je bilo vidjeti. Odnosno, točnije, po prvi put da su četiri uvezana u Metkoviću, otkriva nam to začetnik ideje nautičkog turizma u dolini Neretve, gosp. Dragan Tolić.

Riječ je o brodovima Aquamarin i Markan agencije Katarina line, Adriatica agencije Thurgau travel, Azzuro agencije ID Riva tours, sa kojima su stigli turisti iz Švicarske, Austrije, Njemačke, Amerike i Skandinavije.

Iza ovog lijepog prizora stoji marljivi rad naših ugostitelja, nautičara, djelatnika u turizmu, agencija te lađara i prijevoznika.

– Cijeli projekt je započet prije 15 godina, a prošlo je 10 godina od dolaska prvog kruzera. 2020. godine je trebala biti prekretnica, a ovo je sada nastavak. Da bi očuvali destinaciju svi moramo biti izvrsni i za sada jesmo. Jedna odlična sinergija počevši od nas na vezu do izvrsnih vodiča, prijevoznika Luje auto i Čazmatrans, te izvrsne usluge Restorana Lopoč, – u razgovoru istaknuo je Dragan Tolić.

Na svom proputovanju, turisti su u dolini Neretve obišli Arheološki muzeja Narona, uživali u vožnji lađama te jedinstvenom programu Restorana Lopoč.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije