Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

ERASMUS PLUS

Gimnazijalci posjetili Grčku u sklopu projekta ‘Lecker und Gesund’

Objavljeno prije

U sklopu Erasmus plus projekta ‘Lecker und Gesund‘ učenici i profesori Gimnazije Metković boravili su u Grčkoj. Očarani ljepotom krajolika i kulturom s nama su podijelili dojmove:

Gimnazijalci u Grčkoj u sklopu Erasmus+ projekta: Lecker und Gesund

Jedna od glavnih sastavnica našega putovanja bilo je upoznavanje prirode i kulture Kastorije, grčkoga grada čiju baštinu čini više od 60 bizantskih crkava, čije smo prikaze imali priliku vidjeti u Tsaitsai Mansionu, a zatim i uživo u obilasku grada s našim učeničkim grupama. Imali smo priliku slušati o povijesti grada i upoznati kulturnu baštinu koju dodatno nadopunjuje i priroda s jezerom Orestiada uklopljenim u cjelinu čudesnog kastorijskog pejzaža. Našemu iskustvu pridonijeli su i odlazak u prerađivačku tvornicu mahunarki, gdje smo i dobili prikladne poklone, i slušali o cijelom tijeku proizvodnje, i odlazak u mljekaru, gdje smo imali priliku probati jedinstveni grčki jogurt, puding i sir.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Sve spomenute ljepote grada su nas oduševile i urezale se u naša pamćenja svojim posebnostima. Kastorijski pejzaž, gospodarstvo, kultura i ljudi za nas su činili, a i dalje čine jednu cjelinu koja nosi jedno nezaboravno iskustvo.

Imali smo priliku upoznati sjajne ljude, učenike i profesore. Zbog iznimne gostoljubivosti Grka, od prvog dana smo se osjećali kao kod kuće. Stvorili smo mnogo prelijepih prijateljstava i stekli nezaboravne doživotne uspomene. S Fincima i Nijemcima bilo se zanimljivo upoznavati i dijeliti međusobne dojmove o putovanju. Osim glazbe i plesa, sport je bio još jedan način međusobnog povezivanja. Poseban dojam ipak su na nas ostavili Grci. Svatko od njih na svoj je način obilježio naše putovanje koje bez njih ne bi bilo isto. O svakome možemo pisati samo riječi hvale. Snažna prijateljstva i bliski odnosi otežali su već dovoljno emotivan rastanak. S nestrpljenjem očekujemo dolazak svih naših prijatelja u Hrvatsku kako bismo nastavili ovu prelijepu priču započetu još 2020.

Glazba i ples jednim dijelom obilježili su naše putovanje. Mnoštvu naših grčkih prijatelja glazba je važan dio svakodnevnice kojim se nastoje baviti. Svoju ljubav prema glazbi i plesu prenijeli su na nas tako što smo cijelo popodne plesali tradicionalne grčke plesove uz prekrasan zvuk bouzoukia  koji je prodirao u naša srca. Ples i glazba obuzeli su nas srećom, zabavom i zadovoljstvom, a posebno zajedništvom koje je udružilo nas i naše kulture . Uživali smo u svakom trenutku provedenom plešući, pjevajući i svirajući, a posebno družeći se s novim prijateljima. Glazba nas je nosila cijelim putem našega druženja prepunog užitka i sreće. Svaka odsvirana nota, otpjevana riječ i otplesani korak pridonijeli su nezaboravnom provodu.

Tijekom našega putovanja u grad Kastoriju u Grčku, omogućenog Lecker und Gesund projektom, upoznali smo brojne prirodne i tradicijonalne znamenitosti tog dijela grčke, a osim toga i sklopili brojna prijateljstva s našim vršnjacima iz Grčke, Finske i Njemačke te stvorili predivne uspomene.

Na ovom putovanju naučili smo mnogo toga o zdravoj prehrani sto je i glavna tema nasega projekta lecker und gesund, upoznali smo se s kulturom prekrasnog grckog gradica kroz njegove znamenitosti, ples i pjesmu. Stekli smo nova i dugorocna prijateljstva u tako malo vremena na kojima smo beskrajno zahvalni. Ovo putovanje zauvijek ce ostati urezano u nasa pamcenja, a Kastoria ce uvijek imati posebno mjesto u nasim srcima.

Sudjelovali: Ivana Šutalo, Marija Žderić, Marieta Erceg, Klara Pivac, Lea Tomas, Ana Njavro, Leon Dodik, Jakov Šaravanja, profesorica njemačkog jezika Svjetlana Bebić, profesorica njemačkog jezika i koordinatorica projekta Ana Bebić.

Projekt je sufinanciran iz sredstava Europske Unije.

OBAVIJEST IZ HEP-a

U srijedu dio desne strane grada bez el. energije

Objavljeno prije

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Obavještavaju se potrošači el. energije da će zbog redovnog održavanja trafostanice TS 10(20)/0,4kV METKOVIĆ 8 isporuka električne energije bit će obustavljena u srijedu 1.2.2023. godine  od 9,00 do 14,00 sati.

Bez električne energije bit će potrošači:

  • Ulice Kneza Branimira, izuzev zgrada „Lovrić“ i „Batinović“
  • Ulice Zrinskih i Frankopana (od početka do kuće Parun)
  • Ulice Hercegovačka (od početka do nadvožnjaka)
  • Ulice Put Narona (od početka do kuće Brozović)
  • Ulice Vila Velebita

NAPOMENA:
U slučaju prijevremenog završetka radova, napon će biti pušten ranije.
U slučaju nepovoljnih meteoroloških uvjeta prekid će biti odgođen, a naredni će se uredno oglasiti.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije