Ostanimo u kontaktu

ČESTITKE MATURANTIMA I PROFESORIMA

Gimnazija Metković ostvarila zavidne rezultate na državnoj maturi

Objavljeno prije

Ljeto je vrijeme odmora učenika. Tijekom školske godine nakupilo se dosta stresa te se treba valjano odmoriti od radnih zadataka i prikupiti  energiju za sljedeću školsku godinu. Maturantima je dodatnu brigu zadavala i državna matura, deseta jubilarna na nacionalnoj razini.

Budući je u medijima bilo natpisa o lošijim ovogodišnjim rezultatima, zavirili smo u zgradu metkovske Gimnazije na kojoj se trenutno izvode radovi energetske obnove te razgovarali s ravnateljem Jozom Jurkovićem. Pokazatelji koje je iznio nakon službenih rezultata državne mature zaista su zavidni:

Državnoj maturi pristupilo je 97 učenika. S uspjehom je maturu položilo 96 učenika.

74 učenika polagala su ispit iz engleskoga jezika A razine te postigla prolaznost od 100%.

23 učenika polagala su ispit iz engleskoga jezika B razine te postigla prolaznost od 100%.

Ispitu iz hrvatskoga jezika  A razine pristupila su 84 učenika te postigla prolaznost od 100%.

Ispitu iz hrvatskoga jezika B razine pristupilo je 13 učenika te postigla  prolaznost od 100%.

 

Rezultati iz predmeta matematika također su zadivljujući.

Ispit iz matematike A razine  polagala su 53 učenika, prolaznost 98%, ispit iz matematike B razine polagala su 44 učenika, prolaznost 100%.

Velik broj učenika postigao je ocjenu odličan na obveznim predmetima više razine:

11 učenika iz hrvatskoga jezika  (A razina), 5 učenika iz matematike (A razina) te 20 učenika iz engleskoga jezika (A razina).

87% maturanata upisalo je fakultet koji im je bio prvi izbor.

Zanimljivo je spomenuti da su se na popisu fakulteta koje su metkovski gimnazijalci  upisali našli mnogi veoma atraktivni i  traženi fakulteti kao što su matematika, fizika, medicinska biokemija, stomatologija, farmacija, geodezija, građevina, strojarstvo, a pokazan je i interes za zdravstvene studije, sestrinstvo, radiologiju , fizioterapiju i sanitarno inženjerstvo.

Na nacionalnoj razini rezultati državne mature su lošiji, no to se ne bi moglo reći za naše gimnazijalce – rekao je na kraju ravnatelj. Zadovoljan je postignutim rezultatima te čestita svim maturantima i njihovim profesorima koji su ih vodili četiri godine i uložili puno vremena i truda u njihovo obrazovanje. Postotak riješenosti sva tri obvezna predmeta iznad je prosjeka na nacionalnoj razini.

Grad Metković i Dubrovačko-neretvanska županija zaista se mogu ponositi metkovskim gimnazijalcima.

ZAPOČELO 'SPAJANJE' KRAJNJEG JUGA HRVATSKE

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković obišao gradilište Pelješkog mosta

Objavljeno prije

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković danas je, u pratnji ministara Olega Butkovića i Marka Pavića, ministrice Marije Vučković, saborskog zastupnika Branka Bačića, državnih tajnikâ, predstavnika Hrvatskih cesta te predstavnika izvođača radova obišao gradilište Pelješkog mosta, a u obilasku su sudjelovali župan Nikola Dobroslavić i zamjenici župana Žaklina Marević i Joško Cebalo.

Tom prilikom je premijer Andrej Plenković istaknuo kako Pelješki most, kao jedna od najvažnijih i strateški najbitnijih infrastrukturnih investicija ove Vlade, poprima svoje obrise, a za sve nas, osobito za kolege i prijatelje iz Dubrovačko-neretvanske županije on znači ravnopravan status te županije u čitavom sustavu i teritorijalnom ustrojstvu Republike Hrvatske.

Na Pelješkom je mostu započelo postavljanje rasponske konstrukcije, na samom gradilištu je oko 600 radnika te još 200-tinjak na pristupnim cestama i sve zasad ide prema planu.

“Rok završetka je bio 31. srpnja 2021., no zbog koronavirusa i nemogućnosti naših stručnjaka da odu u Kinu i vide kako se proizvode pojedini segmenti i elementi mosta, moglo bi doći za oko dva do tri mjeseca produljenja toga roka”, poručio je predsjednik Vlade iz Komarne. Dodao je i kako su predstavnici CRBC-a, kineske kompanije za izgradnju cesta i mostova, spremni uložiti dodatne napore, a i na političkoj se razini može tražiti da se stvari ubrzaju.

Premijer Plenković je tom prilikom kazao i kako izgradnja dijela pristupnih cesta koji je dobio Strabag ide dobro i u rokovima, a dio koji je dobio grčki Avax nešto kasni s početkom, ali bi kroz idućih mjesec dana i tu trebalo sve biti u funkciji.

„Pelješki most, projekt vrijedan 520 milijuna eura, će jednom zauvijek riješiti pitanje teritorijalne povezanosti Hrvatske“, istaknuo je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije