Ostanimo u kontaktu
LPG Narona
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
GAZ Benz 1200x400px

EU PROJEKT FIRESPILL

Povećanje sigurnosti od prirodnih katastrofa kroz suradnju i inovacije

Objavljeno prije

Projekt FIRESPILL (FIre REsponse through SPatial and ecological reLATionships) bliži se kraju, a rezultati projektnih aktivnosti imaju veliki doprinos lokalnim zajednicama u borbi protiv prirodnih katastrofa i katastrofa uzrokovanih ljudskim djelovanjem. Ovim projektom, koji je okupio ukupno 15 organizacija iz hrvatskih i talijanskih regija, promicala se suradnja između vatrogasnih službi, stanica gorskih službi spašavanja, stručnjaka za katastrofe i lokalnih zajednica. Kroz zajedničke treninge, vježbe i radionice, sudionici su razmjenjivali iskustva, najbolje prakse i stručno znanje.

Tako je u svibnju ove godine održan program osposobljavanja 30 članova HGSS-a s područja Dubrovačko-neretvanske županije za spašavanje u kriznim. Svi polaznici osposobljeni su za spašavanje na brzim i divljim vodama te u poplavama, uključujući spašavanje u uvjetima slabije vidljivosti i mraka.

Važna komponenta projekta FIRESPILL je i potpora inovativnim tehnologijama za nadzor i rano otkrivanje katastrofa. Kula Norinska postala je tako ključna točka za obuku i pripremu u okviru projekta FIRESPILL, gdje je izgrađen i opremljen Centar za obuku operativnih snaga civilne zaštite, investicija vrijedna više od milijun eura. Cilj ovog centra je osposobiti stručnjake za prevenciju i pravilno reagiranje na prirodne katastrofe, pružajući opsežne treninge, radionice i simulacije, te koristeći najnovije tehnologije i najbolje prakse. Korisnici imaju priliku stjecati praktično iskustvo u upravljanju kriznim situacijama, koordiniranju timova, upotrebi zaštitne opreme i primjeni naprednih tehnologija za nadzor i suzbijanje prirodnih katastrofa. Centar za obuku operativnih snaga civilne zaštite u Kuli Norinskoj služi kao ispostava Centra za naprednu obuku za vatrogastvo i civilnu zaštitu Splitsko-dalmatinske županije u Vučevici, budućeg regionalnog centra koji će surađivati s vodećim centrima u drugim Europskim državama.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

Projektom FIREASPILL također se promicalo educiranje lokalnih zajednica kroz promotivno-društvene aktivnosti, radionice i javne događaje kojima se podizala svijest o važnosti očuvanja okoliša i ulozi koju svaki pojedinac može imati u sprječavanju katastrofa. Implementacija aktivnosti projekta FIRESPILL pokazuje snagu međunarodne suradnje i inovacija u borbi protiv prirodnih katastrofa te stvara temelje za održivu budućnost.

Vrijednost projektnih aktivnosti koje se provode na području Dubrovačko-neretvanske županije iznosi  1.562.469,00 €. Ukupna vrijednost svih projektnih aktivnosti je 16.492.799,60 € od čega je 85 posto sufinancirano sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a putem programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska.

Sveznalica 7400xXpx

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Dubrovačko-neretvanske županije i ni na koji način ne odražava stavove Europske unije.

ŽUPA SV. ILIJE METKOVIĆ

U crkvi sv. Ilije predstavljeni ovogodišnji prvopričesnici

Objavljeno prije

Dana, 3. studenoga tijekom sv. mise za djecu u 9:30 u župnoj crkvi sv. Ilije bilo je predstavljanje ovogodišnjih prvopričesnika.

Bio je to ujedno i uvod u bližu pripremu za prvu pričest koja će biti u svibnju sljedeće godine.

Kako je danas prva nedjelja došašća, jedna od prvopričesnica je na početku sv. mise upalila prvu adventsku svijeću.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

Nakon propovijedi s. Mila Deak je prozvala svakog pojedinačno, a prvopričesnici su pristupili pred oltar gdje im je župnik fra Denis Šimunović podijelio prvopričesnički molitvenik.

Sv. misa je završila posebnom blagoslovnom molitvom za naše prvopričesnike nakon čega je uslijedilo zajedničko fotografiranje.

Sveznalica 7400xXpx

Izvor: Župa sv. Ilije Metković / Krešimir Jurić

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Nedjelja 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije