Ostanimo u kontaktu
LPG Narona
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
GAZ Benz 1200x400px

SUDJELOVAO VELIKI BROJ VOLONTERA RONIOCA

Ekološka akcija čišćenja obala i podmorja održana na području delte Neretve i Neretvanskoga kanala

Objavljeno prije

Foto: ERK Malo more

Ekološka akcija čišćenja obala i podmorja, proteklog vikenda 23.- 25. 06.2023., organizirana je u suradnji ERK Malo more iz Komarne i ŠREK Delta 5 iz Metkovića uz podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH.

Pored toga je napravljena ekološka patrola u kojoj su sudjelovali su volonteri – ronioci raznih ronilačkih klubova, ekoloških udruga i pojedinaca s cijelog prostora Republike Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine, a htjelo se ustanoviti veličina onečišćenja koja utječe na biološko stanje i očuvanost obala i podmorja delte Neretve i Neretvanskog kanala čije su obale naslonjene na poluotok Pelješac.

Osim ekološkog karaktera akcija je imala i edukativan učinak kojim se želi potaknuti građane na odgovornije gospodarenje otpadom, a članovi ERK Malo more iz Komarne ujedno su nastavili sa dugogodišnjim aktivnostima mapiranja i monitoringa određenih lokacija na području Malog mora detektirajući otpad za buduće akcije. Naime, onečišćenje okoliša, posebno prisutnost plastike u otvorenim vodama predstavlja jedan od najvećih ekoloških problema današnjice.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

Svjedoci smo koliko je svijest ljudi još uvijek nedovoljno razvijena kad je u pitanju okoliš sa svim svojim sastavnicama, a tako i morem. Raznolikost materijala i predmeta koji su tijekom akcije izvađeni iz Neretve i mora govori u prilog toj činjenici. najveći dio otpada u moru dolazi s kopna, tokom rijeke Neretve i od velike je važnosti raditi na smanjenju unosa otpada u morski okoliš tijekom turističke sezone. Slijedeći EU zakonodavstva koje uvodi rigorozniji pristup ovoj tematici, RH je od 3. srpnja 2021. godine zabranilo stavljanje na tržište jednokratnih plastičnih materijala kao što su plastični pribor za jelo, tanjuri, slamke i slično. Neposrednim uvidom tijekom akcije ustanovljeno je da takvih plastičnih materijala ima u podmorju, pa su osim čišćenja potrebne i preventivne mjere kojima se može  pridonijeti razvoju svijesti o štetnosti nekontroliranog odbacivanja otpada u okoliš.

Onečišćenja otpadom morskog dna, posebno zaštićenih i ekološko značajnih područja kao što je delta Neretve i područje Malog mora, u moru i obalnom području snažno utječu na strukturu i funkciju morskih i obalnih ekosustava te posljedično njihovo obnavljanje, što je jasno definirano u Planu upravljanja zaštićenih područja Malostonskog zaljeva (NATURA 2000), istaknuli su iz ERK Malo more.

Sveznalica 7400xXpx

MEĐUNARODNI DAN OSOBA S INVALIDITETOM

Gradonačelnik Dalibor Milan posjetio metkovske udruge ‘Prijatelj’ i ‘Leptirići’

Objavljeno prije

Na današnji dan, 3. prosinca obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Tim povodom gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan posjetio je dvije metkovske udruge koje brinu o osobama s invaliditetom – Udrugu osoba s invaliditetom ‘Prijatelj’ i Udrugu cerebralne i dječje paralize doline Neretve ‘Leptirići’.

– I ovim putem želim ponovo čestitati svim članovima, djelatnicima, volonterima, terapeutima i asistentima ovih udruga jer su provedbom svojih projekata i aktivnosti dali ogroman doprinos u poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom na području našega grada i okolice! Zbog svoga rada, naše udruge su prepoznate širom Hrvatske i na to smo ponosni! Hvala vam na odličnoj suradnji koju smo imali dosad i koju nastavljamo i u budućnosti jer cilj nam je isti – raditi na uključivanju osoba s invaliditetom u društvo, poboljšavati njihov položaj te poticati empatiju i svijest kod ljudi. Iako se danas obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom, nastavimo svi skupa pridonositi da svaki njihov dan bude kvalitetan i ispunjen, – poručio je gradonačelnik Milan.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se 3. prosinca svake godine s osnovnim ciljem razumijevanja pitanja invaliditeta i mobiliziranja podrške za ostvarenje dostojanstva, prava i dobrobiti osoba s invaliditetom te poboljšanja kvalitete njihovog života. Na taj se način ublažavaju posljedice socijalne isključenosti, ali i senzibilizira javnost na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Nedjelja 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE Biseri 300px

Najčitanije