Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Državni prvaci u znanju na tradiconalnom prijemu u Županiji

Objavljeno prije

Župan Nikola Dobroslavić primio je danas učenike osnovnih i srednjih škola koji su na državnim natjecanjima iz znanja osvojili prvo, drugo ili treće mjesto. Nakon što prošle godine ovaj tradicionalan prijem nije održan zbog pandemije koronavirusa, ove su se godine u Velikoj vijećnici okupili najbolji od najboljih i to u kategorijama geografije, matematike, povijesti, talijanskog jezika, natjecanja mladih tehničara, LIK vizualne umjetnosti i dizajna, natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa, islamskog vjeronauka, kozmetičke njege te s natjecanja čije su područje bili solarni automobili i world skills.

Tako su učenici s područja Dubrovačko-neretvanske županije ove godine ukupno osvojili sedam prvih mjesta, pet drugih mjesta i devet trećih mjesta.

„Drago mi je da i ove godine imamo prigodu pozvati vas, čestitati vam na ostvarenim uspjesima na državnim natjecanjima i dati vam skromne poklone, da znate da cijenimo ono što radite i da se veselimo s vama. Doista, sedam prvih mjesta, pet drugih i devet trećih na državnom natjecanju je velik uspjeh i čestitam još jednom i svima vama i vašim mentorima, ali naravno i roditeljima. To je pravi put i tako trebate nastaviti i dalje. Znanje je pretpostavka za uspješnu budućnost svakog pojedinca, znanje je važno za cijelu zajednicu. Eto vidjeli smo nedavno na primjeru Mata Rimca kako talent, znanje i poduzetnički duh mogu dovesti do izvanrednih rezultata i uvjeren sam da i među vama ima ovakvih talenata.“, istaknuo je među ostalim župan Dobroslavić.

Prva mjesta na državnim natjecanjima su osvojili:

 • Lamija Mešković, učenica V razreda OŠ Ivana Gundulića iz Dubrovnika iz predmeta Islamski vjeronauk (mentorica Džemila Herić)
 • Katja Jerković, učenica VII razreda OŠ Stjepana Radića iz Metkovića na natjecanju mladih modelara – Modelarstvo tehničkih tvorevina (mentorica Marina Nikolić)
 • Toni Tolj, učenik VII razreda OŠ Stjepana Radića iz Metkovića na natjecanju iz predmeta Geografija (mentorica Sanda Blatančić)
 • Nikola Bačić, učenik III razreda SŠ Blato iz predmeta Matematika (mentor Davor Kondenar)
 • Josip Rončević, učenik III razreda SŠ Petra Šegedina Korčula iz predmeta Geografija (mentorica Ines Peručić Blitvić)
 • Rosana Jurjević, učenica SŠ Petra Šegedina Korčula iz predmeta Slastičarstvo (mentorica Magdalena Turković)
 • Karmen Obuljen, učenica IV razreda Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik iz predmeta Ugostiteljsko posluživanje (mentor Ivica Eljuga)

Druga mjesta na državnim natjecanjima su osvojili:

 • Aida Hajdari, učenica V razreda OŠ Ivana Gundulića iz Dubrovnika iz predmeta Islamski vjeronauk (mentorica Džemila Herić)
 • Tibor Gutić, učenik II razreda Osnovne glazbene škole Metković, gitara (mentor Željko Mandarić)
 • Josip Rončević, učenik III razreda SŠ Petra Šegedina Korčula iz predmeta Povijest (mentorica Gordana Antunović)
 • Katarina Mrvalj, učenica III razreda Umjetničke škole Luke Sorkočevića iz Dubrovnika, gitara (mentor Ante Skaramuca)
 • Nika Ružarija Orepić, učenica IV razreda Umjetničke škole Luke Sorkočevića iz Dubrovnika, klavir (mentorica Katarina Šnajder)

Treća mjesta na državnim natjecanjima su osvojili:

 • Taira Pelko, učenica VI razreda OŠ Ivana Gundulića iz Dubrovnika iz predmeta Islamski vjeronauk (mentorica Džemila Herić)
 • Klaudija Lujić, učenica Gimnazije Dubrovnik, na natjecanju LIK – Likovna umjetnost (mentorica Ivanka Lilić)
 • Iva Čupić, učenica II razreda Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik iz predmeta Kozmetička njega (mentorica laura Čavara)
 • Josip Kisić, učenik I razreda Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik na natjecanju solarnih automobila (mentor Željko Prce)
 • Doris Pavlović, III razreda Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik iz predmeta Poslovanje recepcije poslovanja (mentor Ivan Udženija)
 • Mia Petković, učenica IV razreda Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik iz predmeta Talijanski jezik (mentorica Nataša Mrđenović)
 • Mia Klinac, učenica VIII razreda Umjetničke škole Luke Sorkočevića iz Dubrovnika, klavir (mentorica Katarina Šnajder)
 • Martina Šendo, učenica IV razreda Umjetničke škole Luke Sorkočevića iz Dubrovnika, klavir (mentorica Katarina Šnajder)
 • Maro Morača, učenik IV razreda Umjetničke škole Luke Sorkočevića iz Dubrovnika, solfeggio (mentorica Maja Marušić)

DUNEA

Predstavljena radna verzija dokumenta Prijedlog politika za sektor kreativnih i kulturnih industrija

Objavljeno prije

Regionalna agencija DUNEA, u sklopu EU projekta „Promocija kreativnog turizma kroz uspostavu iskustvenih i održivih ruta – CREATURES“, 21. rujna organizirala je online predstavljanje nacrta preporuka za unapređenje politika za poticanje suradnje kreativnih i kulturnih industrija u kreiranju održivih turističkih proizvoda inspiriranih kulturnom baštinom.

Nacrt dokumenta izrađen je u suradnji sa Sveučilištem u Ateni te Institutom za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) s namjerom utvrđivanja zajedničkih politika za cijeli prostor ADRION regije, koju, osim Hrvatske, čine i Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Grčka.

Autorica dokumenta koji na razini Europske unije prvi put povezuje kreativne i kulturne industrije sa zaštitom prirodne i kulturne baštine i održivim turizmom je dr. sc. Ana Žuvela, stručnjakinja za kulturnu politiku, nove modele i procese upravljanja koji obuhvaćaju i područje kulturnih i kreativnih industrija. Uz preporuke politika, Regionalna agencija DUNEA je u suradnji s timom iz IRMO-a, izradila i pravne preporuke te niz inovativnih pokazatelja kojima se može pratiti razvoj sektora.

Prijedlozi politika su predstavljeni projektnim partnerima iz Autonomne regije Friuli Venezia Giulia (IT), Instituta za urbano planiranje Republike Slovenije (SI), Znanstvenog parka Patras (GR), Ekonomskog fakulteta u Ateni (GR), Regionalnog direktorata za kulturu Vlöre (AL), Ekonomskog fakulteta u Sarajevu (BA) kako bi i sami, svojim komentarima i prijedlozima, imali mogućnost sudjelovati u izradi dokumenta. Prezentaciju i predstavljanje procesa izrade Preporuka politika koji vodi Regionalna agencija DUNEA, održala je koordinatorica projekta Olja Ljubišić. Naglasila je važnost participativnog pristupa u izradi strateških dokumenata, te najavila predstavljanje prijedloga politika u studenome 2021. u Dubrovniku.

Prijedlozi politika će se primijeniti na lokalnoj razini izradom akcijskog plana koji će između ostalog, uključit osmišljavanje dvije nove kreativne rute.

Proračun Regionalne agencije DUNEA za provedbu je 1,6 milijuna kuna dok je ukupan proračun projekta 13,9 milijuna kuna. Projekt je ugovoren kroz Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje INTERREG ADRION i sufinanciran je 85 posto sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. CREATURES se provodi od ožujka 2020. do kolovoza 2022. godine.

Novosti projekta mogu se pratiti na Facebook stranici projekta.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije