Ostanimo u kontaktu
DALIBOR MILAN 1200/300px 1
DALIBOR MILAN 1200/300px 2
DALIBOR MILAN 1200/300px 3

DOZNAJEMO

Mrežu 5G već ima trećina Hrvatske, evo kad će je dobiti Ploče, Metković i Opuzen

Objavljeno prije

Pametni telefoni i ista takva ulična rasvjeta, senzori, video kamere, dronovi. Sve je više uređaja koji traže modernu tehnologiju. Jedna takva, popularno nazvana 5G, s komercijalnim je primjenom bez velike pompe počela u listopadu prošle godine, a šest mjeseci kasnije u svijetu telekomunikacija već postaje standard.

U Hrvatskoj je, prema procjeni struke, trećina stanovništva pokrivena mrežom pete generacije, no ne i na jugu. Budući da će i ove godine zbog korone izostati turistička sezona na kakve smo navikli, investitorima s područja telekomunikacija nikud se ne žuri, makar skoro obećavaju poboljšice, piše Dubrovački vjesnik.

NIKOLA KRSTIČEVIĆ 740/300px

BRŽE I POUZDANIJE

NA POPISU LOKACIJA KOJE POKRIVA TELEOPERATER HRVATSKI TELEKOM ZASAD SU 34 GRADA I VIŠE OD 1,5 MILIJUNA GRAĐANA, A KAŽU KAKO ĆE DUBROVNIK I OSTALA ČETIRI GRADA DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE 5G-OM POKRITI TIJEKOM OVE GODINE. NA UPIT ŠTO SU PREDNOSTI NOVE MREŽE ISTIČU MANJU POTREBU ZA NOVIM BAZNIM STANICAMA I MANJE LOKACIJA ZA POKRIVENOST FREKVENCIJAMA.

U aktualnoj, ranoj fazi primjene 5G tehnologije, korisnik, kažu, može iskusiti nešto veću brzinu i latenciju (vrijeme od doticaja zaslona do reakcije na zaslonu), a kroz naredne godine 5G tehnologija će se dodatno unaprijediti. Trenutačno je prioritet na boljoj pokrivenosti, povećanju brzina i pouzdanosti veze. Navode iz HT još prednosti ove tehnologije za korisnike:

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

– To su prije svega brži i bolji pristup internetu, brži odaziv mreže te osjetno bolja povezanost velikog broja uređaja, što je preduvjet za razvoj pametnih industrija, modernih gradova i društva budućnosti. Zdravstvo, obrazovanje, proizvodnja, poljoprivreda, energetika, turizam, promet samo su neka od područja koja će 5G uvelike unaprijediti – obećavaju iz Hrvatskog Telekoma. koji planira svojim korisnicima u pojedinim tarifama do 30. lipnja 2021. godine, bez dodatnih troškova, ponuditi korištenje 5G mreže. No, za to se svi zainteresirani moraju nalaziti na području pokrivenosti 5G mrežom i imati kompatibilan uređaj.

TESTIRAJU FUNKCIONALNOST

IZ TELEOPERATERA A1 HRVATSKA POMAKE NA PLANU UVOĐENJA NOVE TEHNOLOGIJE NAJAVLJUJU OVOG LJETA:

MOST Nikica Hajvaz 740×154

– A1 Hrvatska testira 5G funkcionalnosti na području Dubrovačko-neretvanske županije i samog grada Dubrovnika. Cilj testiranja je postići optimalni dizajn mreže za maksimalne 5G brzine i latenciju od nekoliko milisekundi što će omogućiti naprednu primjenu tehnologije u poslovne svrhe, ali i za privatne korisnike. Ispred A1 Hrvatska je veliki investicijski ciklus u bazne stanice, redizajn temeljne i transportne mreže i izgradnju podatkovnih centara, na čemu kompanija radi posljednje dvije godine te će biti spremna osigurati vrhunsko korisničko iskustvo s 5G-om – ističu iz A1 Hrvatska i dodaju kako će korisnicima za pristup 5G mreži trebati novi uređaji.

– Na tržištu već postoji niz modela s podrškom za 5G mrežu te će uskoro postati široko dostupni u različitim cjenovnim razredima. Za očekivati je da će kroz godinu dana većina novih modela podržavati 5G mrežu. Naravno, svi koji imati 4G uređaje i dalje će ih moći koristiti, kao i do sada – utješili su korisnike iz A1 Hrvatska.

Za napomenuti je kako bi uz povezivanje velikog broja uređaja, tzv. Internet od Things, posredstvom 5G mreže prijenos videa trebao biti višestruko kvalitetniji. Bespilotne letjelice u akcijama potrage i spašavanja, procjene požara i praćenju prometa postale bi značajno preciznije, kao i videoigrice na mobitelu…

Pobornici nove tehnologije kažu kako je modernizacija ionako neminovna jer potrošnja podataka zbog popularnosti streaminga videa i glazbe stalno raste, a i tzv. radijski spektar koji sad koristimo sve je zagušeniji, što kvari i kvalitetu usluge, prenosi Dubrovački vjesnik. 

ROKO TOLIĆ 740/300px

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

Danas 28 novih slučajeva zaraze koronavirusom, devet osoba iz Metkovića

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 28 novih slučajeva zaraze koronavirusom (pet utvrđeno brzim antigenskim testom). Riječ je o devet osoba iz Dubrovnika i Metkovića, četiri iz Vele Luke, dvije iz Župe dubrovačke te jednoj iz Blata, Konavala, Opuzena i Ploča.

Ukupno je zaraženo 14 osoba muškog spola i 14 osoba ženskog spola, a 16 ima utvrđenu epidemiološku vezu.

NIKOLA KRSTIČEVIĆ 740/300px

Preminula je jedna muška osoba iz Župe dubrovačke (rođ. 1954.g.).

Izliječeno je 69 osoba: 19 iz Vele Luke, devet iz Dubrovnika, osam iz Korčule, sedam iz Metkovića, pet iz Opuzena i Ploča, četiri iz Župe dubrovačke, dvije iz Blata, Lumbarde i Orebića, jedna iz Slivnog, Smokvice i Zažablja te tri osobe koje nemaju prebivalište na području naše županije.

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

U posljednja 24 sata obrađen je 401 uzorak, a od početka pandemije analiziran je ukupno 68 971 uzorak.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 25 osoba pozitivnih na koronavirus. Četiri pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb i svi su na invazivnoj ventilaciji.

MOST Nikica Hajvaz 740×154

U samoizolaciji su 364 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježena su tri kršenja mjere samoizolacije (na granici). Od početka pandemije zabilježeno je ukupno 707 kršenja mjere samoizolacije.
Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

ROKO TOLIĆ 740/300px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije