Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

ČUVANJE POVIJESTI

Dolina Neretve na ‘Topoteci’

Objavljeno prije

Foto: metkovic.hr

Foto: metkovic.hr

U prostorijama Volonterskoga centra Dobra sinoć su Ladislav Dobrica, Renata Horvat i Tihomir Pleše iz Hrvatskog državnog arhiva predstavili virtualnu platformu Topoteka, čija je svrha uključiti lokalnu zajednicu u digitalno arhiviranje i javno izlaganje građe (fotografije, dokumenti, audio/video zapisi…), koja je nedostupna, budući da se uglavnom nalazi u privatnim zbirkama.

Topoteka je dio međunarodnoga projekta COOP (Community as opportunity – Zajednica kao prilika), čiji su partneri u Republici Hrvatskoj Hrvatski državni arhiv i Državni arhiv u Dubrovniku pa time i Sabirni arhivski centar Metković-Opuzen-Ploče, koji je smješten u Metkoviću.

Budući da se u Topoteku želi uvrstiti i dolina Neretve, na predstavljanje su pozvani predstavnici škola i drugih relevantnih ustanova te građani, kako bi se došlo do zainteresiranih osoba koje bi administrirale tu platformu. Rad na administraciji je dosta jednostavan, a isto tako je jednostavno i pretraživanje.

Za sada na su u Hrvatskoj Topoteci predstavljeni Međimurje, Podsused, Split – Knjižara Morpurgo, Starigrad, Vukovar i Ysterreich (povijesni naziv za područje Istre te zapadnoga Kvarnera u srednjem i novom vijeku). Vjerujemo da će se u Metkoviću i dolini Neretve naći dovoljno onih koji u svojim privatnim zbirkama imaju građu za uvrštenje u našu lokalnu Topoteku, koja će jednoga dana narasti u kolektivnu memoriju našega zavičaja. Zainteresirani za suradnju mogu se obratiti Paulini Šiljeg iz Sabirnoga arhivskog centara Metković-Opuzen-Ploče na paulina.siljeg@dad.hr.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

preseno s metkovic.hr

ZA OSOBNE POTREBE

17-godišnji mladić uzgajao indijsku konoplju

Objavljeno prije

Policijski službenici Policijske postaje Ploče su jučer, 13. srpnja, u poslijepodnevnim satima, držeći prismotru na brdu iznad mjesta Peračko Blato u Pločama, u zalijevanju manjeg nasada indijske konoplje zatekli 17-godišnjeg mladića.

Biljke su, svaka za sebe, bile posađene u kantama sa zemljom koje su se nalazile na djelomično kultiviranom zemljištu.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je maloljetnik indijsku konoplju uzgajao za osobne potrebe, ali i za dalju prodaju zbog čega je kazneno prijavljen za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije