Ostanimo u kontaktu

TRODNEVNA MANIFESTACIJA 'DANI MANDARINA 2016.'

Dolina Neretve kao agroturistička destinacija, mandarina agroturistički brend

Objavljeno prije

Dani mandarina, 2016. - Opuzen

Poštovani,
Srednja poljoprivredna i tehnička škola Opuzen priprema manifestaciju Dani mandarina, 2016. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo poduzetništva.

Cilj manifestacije je ujedinjenje obrazovnih institucija, udruga, privatnih tvrtki i otkupnih centara, turističkih zajednica te lokalnih uprava i samouprava u zajedničkom cilju da se kroz niz manifestacija u sklopu višednevnog obilježavanja „Dana mandarina“ ojača dolina Neretve kao agroturistička destinacija te ojača mandarina kao agroturistički brend.

Posebnost ove manifestacije je izrada instalacija/skulptura od mandarina. Svoje sudjelovanje su potvrdili svi vrtići i osnovne škole u Metkoviću, Pločama i Opuzenu te niz udruga iz Komina, Metkovića i Ploča.

Manifestacija se održava kroz tri dana od 7. – 9. listopada u Opuzenu.

Petak, 7. listopada od 9,00 – 13,00

 • Izrada instalacija/skulptura od mandarina
 • Sportske aktivnosti: turnir u boćanju, šahovski turnir
 • Natjecanje u cijeđenju soka od mandarine
 • Zabavno-društvene igre: domino, čovječe ne ljuti se, gaming turnir

Subota, 8. listopada

 • Izložba skulptura od mandarina
 • Sportske aktivnosti: turnir u boćanju

Nedjelja, 9. listopada

 • Agroturistički sajam od 15,00 sati
 • Izložba skulptura od mandarina
 • Sportske aktivnosti: završnica turnira u boćanju
 • Nastupi KUD-ova i klapa
 • Mandarinski bal od 19,00 sati

Za potrebe organizacije ove sveobuhvatne manifestacije prijavili smo naš projektni prijedlog na razne natječaje, te smo na taj način osigurali pokroviteljstvo Ministarstva poduzetništva i obrta i Grada Opuzena.

Ukoliko ste suglasni da je Neretvi kao agroturističkoj destinaciji ovakva manifestacija/događaj potreban, molimo da pridonesete medijskom pokrivenošću ovog događaja.

S poštovanjem,
Ravnateljica, Ivana Filipović, dipl.pol.

 

Dani mandarina

ARGUMENTACIJA PROJEKTA MANIFESTACIJE
‘DANI  MANDARINA’

Ciljevi manifestacije:

 1. Dolinu Neretve ovim projektom želimo obogatiti za još jedan turističko-kulturni proizvod: Manifestacija Dani mandarina čime pridonosimo razvoju ruralnih
 2. Dodavanjem manifestacije Dani Mandarina u kalendar turističkih događaja pridonosimo jačanju brenda hrvatskog turizma i brenda mandarine
 3. Dani mandarina održavaju se u prvom tjednu mjeseca listopada i time manifestacija pridonosi produljenju turističke sezone
 4. Omasovljavanjem manifestacije i izdizanjem iznad lokalnog karaktera pridonosimo povećanju ugostiteljskog i drugog turističkog prometa, posebno u posezoni.

Aktivnosti manifestacije:

Manifestacija se održava kroz tri dana, od 7. – 9. listopada. Ostale aktivnosti odnose se na razne dislocirane aktivnosti diljem Neretvanske doline,a koji se oslanjaju na osnovne i srednje škole i njihove inicijative na temu mandarina.

Petak,7.10.

 • Natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola doline Neretve u izradi instalacija/skulptura od mandarina
 • Izložba skulptura od mandarina
 • Natjecanje posjetitelja u cijeđenju soka od mandarina
 • Razne sportske aktivnosti: turnir u boćanju i šahovski turnir
 • Natjecanje u cijeđenju soka od mandarine

Subota,8.10.

 • Izložba skulptura od mandarina
 • Turnir u boćanju

Nedjelja , 9.10.

 • Sajam agroturističkih proizvoda doline Neretve
 • Nastupi regionalnih i međunarodnih KUD-ova i klapa
 • Mandarinski bal.

Dubrovačko-neretvanska županija je atraktivan, ali geografsko-heterogen i razmjerno nefunkcionalan prostor nedovoljno kvalitetno povezan s centrom županije – Dubrovnikom. Osim njegove neposredne okolice, drugi dijelovi županije kao što je Neretvanska dolina ne ostvaruju dostatne gospodarske i turističke sinergije od snage Dubrovnika kao centra. Također, kroz Neretvansku dolinu svakodnevno prolaze autobusi turista iz Dubrovnika i okolnog područja na proputovanju za Mostar ili Međugorje bez namjere zaustavljanja  u Opuzenu. Ovom manifestacijom želimo ponuditi sadržaje zbog kojih će se turisti odlučiti zaustaviti u Neretvanskoj dolini, probati mandarine,  okušati se u berbi mandarina, pregledati zanimljivu izložbu skulptura/instalacija od mandarina, pregledati eko sajam obrtnika i poljoprivrednika, zabaviti se i provesti kvalitetno svoje vrijeme na odmoru.

Iako je u Strategiji razvoja turizma Dubrovačko-neretvanske županije  manifestacija Dani mandarina upisana u kalendar turističkih događaja, manifestacija se redovito ne održava. Turističke zajednice koje su organizirane u Metkoviću, Opuzenu, Pločama i Slivnu su skromnog operativnog kapaciteta, a izostaje i međusobna suradnja. Predstavnici lokalnih vlasti u svojim administrativnim jedinicama svjesni su potrebe sustavnog jačanja turističkog brenda mandarine, poboljšanja organizacije i marketinga, ali su istovremeno svjesni da za to nemaju potreban kapacitet i dovoljan stupanj međusobne suradnje.

Manifestacija Dani mandarina održava se još od osamdesetih godina kad je mandarina postala rasprostranjena voćka u dolini Neretve i kad su njeni plodovi počeli osiguravati egzistenciju žitelja Doline. Kako bi joj se odužili, organizirane su razne manifestacije kao: Mandarinski bal, Dani mandarina, Kup mandarina… Za vrijeme ratnih godina manifestacija se nije održavala. Nakon završetka rata i zatvaranja magnata PIK Neretva, inicijativu su preuzeli naizmjenice Grad Opuzen, Grad Metković, Dubrovačko-neretvanska županija, Savjetodavna služba, Udruga Mandarina, sve ovisno o trenutnim financijskim i organizacijskim sposobnostima.

Predloženim aktivnostima želimo pridonijeti i projektu Razvojne agencije Dubrovačko neretvanske županije pod nazivom „Neretva – dolina života“ kojom je Neretvanska dolina zamišljena kao tematska turistička cesta gdje će posjetitelji osim prirodnih, kulturnih, gastronomskih, enoloških, ornitoloških vrijednosti upoznati i onu agroturističku.

Dodatne prednosti odabranog datuma manifestacije je i taj što je Dan neovisnosti u subotu, 8. listopada pa iz tog razloga očekujemo još veću posjećenost manifestacije. Na Dane mandarina potom će se nadovezati i Dani Neretve u Zagrebu koja se već treću godinu zaredom  održava u drugom tjednu listopada.

U međuvremenu, okolnosti su se promijenile, a mandarina je dobila dodatnu dimenziju i dodatnu vrijednost, onu turističku. Te upravo predloženim aktivnostima unutar manifestacije želimo višestruko pridonijeti ciljevima ovog poziva:

 1. Neretvansku dolina jedinstveno područje posebnog kulturnog i povijesnog naslijeđa ovim projektom želimo unaprijediti i obogatiti za jedan novi dodatni turistički proizvod: Manifestaciju Dani mandarina čime pridonosimo cilju projekta, tj. razvoju ruralnog oblika turizma.
 2. Za provedbu projekta uključit ćemo široku bazu dionika. Međusobnom suradnjom lokalnih jedinica uprave i samouprave, turističkih zajednica, udruga, obrazovnih ustanova postići ćemo visok stupanj uključenosti institucija i subjekata u provedbi manifestacije.
 3. Mandarine su, pored jabuka, najjači izvozni poljoprivredni proizvod, te je mnogim privatnim i fizičkim osobama u interesu ojačati brend radi bolje prolaznosti na tržištu te radi marketinških učinaka manifestacije. Stoga će se svi oni uključiti financijskim doprinosom kako bi manifestacija uspjela čime će se ostvariti visok stupanj osiguranosti potrebnih financijskih sredstava.
 4. Dani mandarina održavaju se u prvom  tjednu mjeseca listopada i time manifestacija pridonosi cilju poziva – produljenju turističke sezone.pridonosimo povećanju ugostiteljskog i drugog turističkog prometa, posebno u posezoni.
 5. Dodavanjem manifestacije Dani mandarina u kalendar turističkih događaja pridonosimo jačanju brenda hrvatskog turizma i stvaranju prepoznatljivog imidža hrvatskog turizma.

VIDEO KONFERENCIJA

Župan Dobroslavić na sastanku s gospodarstvenicima Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Župan Nikola Dobroslavić održao je  sastanak putem video konferencije s predstavnicima gospodarskog sektora na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Sastanak je podijeljen u tri grupe prema sektorskim granama gospodarstva na način da su prvu grupu činili predstavnici hotelijera s područja Županije  i to:  Željko Miletić, Vlado Lučić, Đuro Capor,  Ivana Hatvalić, Tomislav Dumančić te Vladimir Bakić, direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije. U drugoj grupi putem video konferencije kao predstavnici ugostiteljskih objekata i turističkih agencija sudjelovali su Nikolina Farcic, Ante Vlašić, Luko Musladin, Boro Aleksić i Stanko Ljubić, te u trećoj grupi predstavnici proizvodnog i poljoprivrednog sektora, Jerko Andrijić, Davor Martinović, Marina Kapor, Robert Doko i Hrvoje Livaja iz luke Ploče. Također konferencijama su nazočili predsjednica Županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić i Ivo Klaić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i more.

Kako je župan uvodno naveo, nesporno je da pandemija uzrokovana virusom Covid-19 donosi znatne štete cjelokupnom gospodarstvu, a čija će razina ovisiti o trajanju ovakvog stanja. Također, župan je istaknuo da je Vlada Republike Hrvatske u ovom razdoblju donijela dva paketa mjera pomoći gospodarstvu te da će Županija u potpunosti u okviru svoje nadležnosti sudjelovati u provedbi istih, te također predlagati mjere pomoći iz svoje izravne nadležnosti.

Uz opće mišljenje svih sudionika dosadašnje Vladine mjere ocijenjene su izuzetno kvalitetnim, osobito u vidu brze reakcije i izravnog učinka poglavito u pogledu zadržavanja zaposlenih djelatnika u krizom najpogođenijim sektorima.

Kako su predstavnici hotelski kuća naveli, u ovom razdoblju zadržani su svi djelatnici čemu su doprinijele i mjere Vlade. Prave razmjere krize te njeno trajanje u ovom trenutku teško je predvidjeti. Kako su naveli iz svih hotelskih kuća, razmatra se više scenarija prateći dinamiku krize, a što će biti od utjecaja na daljnje aktivnosti hotelskih kuća. Trenutno stanje je takvo da prihodi tvrtki nisu smanjeni nego oni praktično ne postoje niti u jednom dijelu. Također, svi su hoteli uglavnom bili spremni za ovosezonsko otvaranje te će i ostati na razini spremnosti kako bi isti krenuli s poslovanjem u slučaju povoljnog razvoja ili okončanja pandemije. Ocjenjeno je da je hotelski sektor među najpogođenijim ovom krizom uvažavajući činjenicu da  su hotelski kapaciteti potpuno onemogućeni u radu dok je sam njihov hladni pogon iznimno zahtjevan i obiman u financijskom smislu te se generiraju dnevni gubitci. Naveli su i potrebu potpunog ili djelomičnog otpisa dijela troškova koji se odnose na pojedina davanja osobito u smislu naknada, spomeničkih renti, naknada za koncesije, komunalnih doprinosa itd.

Predstavnici ugostiteljskog i agencijskog sektora istaknuli su također da prihodi ne postoje dok su obveze konstantne. Također, zahvaljujući mjerama zadržani su zaposlenici, međutim kao i kod hotela zaposlenje sezonskih radnika u ovoj situaciji nije moguće, što predstavlja značajan problem za djelatnike koji su očekivali posao već u ovim mjesecima. Osnovni problem ugostiteljima predstavljaju stalni troškovi po pitanju najmova, renti i dr. Kako su naveli predstavnici turističkih agenicija, situacija u našoj zemlji po pitanju prihoda od turizma ista je kao u ostatku Europe. Već sad vidljive su odgode svih aranžmana do lipnja što ostavlja također nadu za eventualnu centralnu sezonu odnosno post sezonu u slučaju povoljne epidemiološke situacije. Također je navedeno da su prema procjenama daleke destinacije uglavnom izgubljene za ovu godinu.

Predstavnici proizvodnih i poljoprivrednih djelatnosti trenutno su manje izloženi utjecajima ove krize od ugostitelja i hotelijera, međutim zbog međuovisnosti svih sektora pravi gubitci tek slijede. Naime, poljoprivredna proizvodnja, vina i drugih proizvoda u slučaja neplasmana u tijeku turističke sezone stvorit će značajne rezerve te će doći u pitanje prihvat novih sirovina na obradu, u svrhu čega predlažu razmatranje visine stope poreza na dodanu vrijednost kako bi domaća proizvodnja bila konkuretna u domaćoj potrošnji.

U ovoj izuzetno teškoj gospodarskoj situaciji pozitivan je primjer da su poljoprivredne površine obrađene u skladu s dinamikom te i dalje mogu nesmetano biti u obradi. Također, proizvodni pogoni brodogradilišta Radež u ovom trenutku nesmetano rade s 310 zaposelnih te 50 kooperanata, a poslovanje zasad zadržavaju i Poljopromet i Luka Ploče s tim da za budućnost postoje mnoge nepoznanice. Istaknut je kao primjer problem konačne isporuke proizvoda zbog situacije u europskim odredištima ovih proizvoda, Grčke, Italije, Francuske i drugih. Situacija za poslovanje trajektne luke Ploče također se u ovom trenutku može ocjeniti zadovoljavajućom. Mjere Vlade također su bile pravovremene u ovom sektoru.

Predsjednica Županijske komore Dubrovnik, pojasnila je i niz novih mjera osobito u smislu održavanja zaposlenosti te naglasila kako se sukladno Vladinim mjerama uz sufinanciranje moguće vratiti na posao i zaposlene kojima je zbog krize prestao radni odnos tijekom ožujka ove godine. Ti djelatnici imat će ista prava kao i djelatnici kod kojih nije došlo do raskida radnog odnosa. Također je naglasila da će se sve zaključeno predlagati  i provoditi i putem platformi Hrvatske gospodarske komore.

Zaključak sudionika je da su mjere Vlade uvom trenutku doista doprinijele očuvanju prvenstveno radnih mjesta i gospodarskih subjekata, te će biti potrebno nastaviti s istim u narednom razdoblju kako bi se očuvala financijska stabilnost ovih sektora.

Kako je župan naglasio, Županija je u okviru mogućnosti reagirala odmah nakon proglašenja pandemije, osobito u smislu izravnih uplata zdravstvenom sektoru, odgode plaćanja dospjelih naknada i drugih. Također, nastavno na izlaganje nazočnih, Župan je naveo da teret ove zdravstveno gospodarske krize trebaju podnijeti svi dijelovi društva, te da se očekuje solidarnost i pomoć uz Županije i državnih poduzeća, jedinica lokalne uprave i samouprave, banaka, trgovačkih lanaca. Kao zaključci ovog sastanka definirat će se sljedeće incijative: posebnih mjesta domaćih proizvoda na tržištu i na policama trgovina posebno vinima, otpisu naknada za korištenje pomorskog dobra za određena razdoblja, prilagodba korištenja europskih fondova naročito kroz povećanje predujma, smanjenje ili oslobađanje zakupnina prostora i komunalnih davanja, oslobođenja plaćanja ZAMP-a, TV pretplate, naknada javnim poduzećima, spomeničkih renti te fleksibilnosti u kreditiranju od strane banaka.

Također, prema razvoju zdravstvene situacije te primjeni mjera i dalje će se održavati sastanci s predstavnicima gospodarskog sektora kako bi se pravovremeno reagiralo, predlagalo određene mjere te donosile odluke u svrhu prevladavanja ovog teškog gospodarskog razdoblja koje ćemo zasigurno zajedničkim snagama uspješno prebroditi.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije