Ostanimo u kontaktu

GKS METKOVIĆ - PONEDJELJAK, 30. OŽUJKA

Crveni križ Metković poziva na Akciju dobrovoljnog darivanja krvi

Objavljeno prije

Poštovani darivatelji krvi, najavljena akcija dobrovoljnog darivanja krvi za ponedjeljak, 30. ožujka 2020 godine u GKS-u Metković, od 09:00 do 12:30 sati, odvijat će se po uputama stožera za Civilne zaštite i odjela za transfuzijsku medicinu OB Dubrovnik

OB DUBROVNIK – ODJEL ZA TRANSFUZIJSKU MEDICINU
DAVATELJI KOJI IMAJU POVEĆANI RIZIK NA covid-19 INFEKCIJU TRBAJU SE SAMO ISKLJUČITI IZ DARIVANJA KRVI U OVOM TRENUTKU

RIZIČNI DAVATELJI SU:

  1. Osobe koje imaju ili su imale neke od simptoma infektivne bolesti ili ih ima neko u bliskoj obitelji (POVIŠENA TJELESNA TEMPERATURA, simptomi od strane gornjih dišnih organa – KAŠALJ, GRLOBOLJA, OTEŽANO DISANJE, KRATKI DAH, UMOR) u zadnjih 21 dana
  2. Osobe koje su bile u zadnja 4 tjedna u izravnom kontaktu s osobama kojima je potvrđena infekcija virusom COVID-19 ili postoji opasnost ( rizični su za COVID-19)
  3. Putovali ste / boravili izvan Hrvatske u zadnjih mjesec dana
  4. Bili ste u kontaktu sa osobama koje su putovale izvan Hrvatske u zadnja 4 tjedna ili su putovali izvan naše Županije u zadnjih 3 tjedna.

IN MEMORIAM

Članovi biciklističkih klubova ‘Metković’ i ‘Relaks’ odvozili memorijalnu vožnju u čast poginulog hrvatskog viteza Ivice Prusca – Jume

Objavljeno prije

Članovi biciklističkih klubova BK ‘Metković’ i BK ‘Relaks’ danas su odvozili memorijalnu vožnju u čast poginulog hrvatskog viteza Ivice PruscaJume, koji je svoj život položio u obrani domovine 30. svibnja 1992. godine.

Krenuvši od Spmenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu kralja Tomislava u Metkoviću biciklisti su posjetili njegovo posljednje počivalište i spomen obilježje, biciklirajući preko Komina (Banje) do Bagalovića te nazad do Metkovića.

Ivica Prusac Juma, rodom iz Podrujnice, bio je svestran  čovjek. Godinama je bio aktivan član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Metković i Izviđačkog odreda “Jure Galić” gdje se isticao u radu s djecom. Netom prije početka Domovinskog rata bio je i  član Karate kluba “Razvitak”.

U obranu Domovine pristupa u prosincu 1991. g.  kao pripadnik 116. brigade. Nekoliko mjeseci nakon ulaska u vojsku on i Miro Vladimir autostopom odlaze u  Nuštar, područje tada najtežih borbi s agresorom. Kao pripadnici 3. elitne  mehanizirane gardijske brigade “Kune” prolaze kroz pakao žestokih borbi u obrani Nuštra. Ivica je prije pogibije stigao kući u Metković na nekoliko dan, odlučan da se vrati nazad svojim suborcima u Slavoniji. Nitko ga nije mogao odgovoriti da se ne vraća. Govorio je: ”Hrvatska se brani gdje je god potrebno i ne mogu ostaviti te ljude tamo na cjedilu.”
Po povratku on i Miro  završavaju na posavskom ratištu u danonoćnim teškim borbama.  U  jednoj od tih bitaka,  30.svibnja 1992. g. poginuo je i naš Ivica Prusac,   od granate ispaljene iz tenka.

U rujnu 2018. g. na Bagalovićima,  otkriveno je spomen obilježje  poginulim hrvatskim braniteljima Niki Jerkoviću (Primi), Mariju Nikoliću (Kišu) i Ivici Pruscu (Jumi).

Počivao u miru Božjem.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije