Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
GAZ Benz 1200x400px
PIVAC 2 1200×300
PIVAC 1200×300
ICE PRO 1200
POLIKLINIKA MEDICOR MM 1200×400

ČUVARI PRIRODE

Četvrtaši metkovskih osnovnih škola položili prisegu da će čuvati ptice

Objavljeno prije

Polaganje prisege za ptice (24)

Danas su u Gradskom kulturnom središtu učenici četvrtih razreda Osnovne škole Stjepana Radića i Osnovne škole don Mihovila Pavlinovića dali svečanu prisegu o čuvanju ptica te su tako postali čuvari prirode.

Događaju su prisustvovali gradonačelnik Metkvića Dalibor Milan, ravnateljica OŠ don Mihovila Pavlinovića Žana Dodig, pedagoginja iz OŠ Stjepana Radića Nikolina Vugdjelija te povjesničar prof. dr. znanosti Ivan Jurić koji je i pronašao dokument prisege u Hrvatskom državnom arhivu u Dubrovniku.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Prof. dr. Jurić rekao je da je da prisega datira iz 1925. kada je poslana svim školama na području Dubrovačko-neretvanske županije te da je jedinstvena u svijetu. Djeca su prisegu dala u izvornom obliku te, iako se u njoj spominju samo ptice pjevice i kulturno bilje, odnosi se na cjelokupnu zaštitu prirode.

Sam događaj održao se u organizaciji Ustanove za kulturu i sport Grada Metkovića. V.d. ravnatelja Ustanove Ivica Puljan rekao je da će sljedećih godina davanje prisege organizrati, naizmjenično, osnovne škole.

– Događaj je inicirala aktivistica za zaštitu prirode Ana Musa  te ju je gradonačelnik Dalibor Milan prihvatio i povezao nas sa ravnateljicama škola koje su također prihvatile da se prisega obnovi kao jedan simboličan čin. Dogovoreno je da to rade četvrtaši na kraju školske godine i ta bi se prisega inače, u obliku u kakvom su je polagali naši pradjedovi i prabake, ubuduće svake godine održavala pred drugi vikend u svibnju kad je Svjetski dan ptica selica. Ovaj put smo malo zakasnili pa smo to odlučili napraviti danas budući da je jučer bio Svjetski dan zaštite okoliša – rekao je Puljan.

Za učenike je održan i prigodni program u kojem su sudjelovali đaci obje osnovne škole, a kako je sve izgledalo možete pogledati u fotogaleriji.

foto: metkovic.hr

foto: metkovic.hr

Tekst/Foto: Marija Jeramaz / Metković NEWS

UHIĆENI NA GRANICI

Na ljetovanju otuđili jet-ski i odvezli ga u Češku

Iako su na ljetovanju koristili vlastiti jet-ski, vratili su se u mjesto ljetovanja i od tamo otuđili još jedan jet-ski te ga odvezli u Češku gdje ga policija pokušava naći putem međunarodne policijske suradnje

Objavljeno prije

Foto: Ilustracija

Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Policijske postaje Metković dvojica Poljskih državljana u dobi od 43 i 23 godine osumnjičeni su za kazneno djelo krađe i rano jutros predani pritvorskom nadzorniku Policijske postaje Metković.

Naime, u nedjelju, 16. srpnja 44-godišnjak je policiji prijavio krađu jet-skia koja se dogodila prethodne noći. Plovilo je bilo privezano za pontonsku platformu u moru u mjestu Blace u općini Slivno.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako su plovilo otuđili spomenuti poljski državljani koji su tu prethodno bili na ljetovanju.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Naime, tijekom ljetovanja su i sami koristili osobni jet-ski, te su se nakon odjave i povratka u Poljsku, zaustavili u BiH gdje su svoj jet-ski ostavili i praznim se trilerom vratili u Blace odakle su otuđili jet-ski kojeg su potom ostavili u Češkoj.

Uhićeni su na PGP Stara Gradiška temeljem raspisane potrage PP Metković kada su se vraćali po svoj jet-ski u BiH s namjerom da ga vrate u Poljsku.

Otuđeni jet-ski za sada nije pronađen i s tim ciljem je zatražena međunarodna policijska suradnja.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Bakin Kruh
SNJEŽANA ĆUŽE Biseri 300px

Najčitanije