Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

GOSPODARSTVO

Budi kotačić promjene uz Centar za poduzetništvo!

Objavljeno prije

Centar za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije podrška je sadašnjim i budućim poduzetnicima, na način da prepoznajući njihove potrebe svoje djelovanje usmjerava u pravcu regionalnog razvoja malog i srednjeg poduzetništva. No, pandemija koronavirusa uzdrmala je same temelje našeg društva te je podrška poduzetnicima bila važnija nego ikada, budući da su upravo mali i srednji poduzetnici nositelji gospodarstva i održivog razvoja.

Tako je u proteklom razdoblju Centar za poduzetništvo bio među prvim poduzetničkim potpornim institucijama u Hrvatskoj koja je započela s osmišljavanjem i održavanjem webinara, a o temama se odlučivalo prateći potrebe poduzetnika i predviđajući trendove u interesima za edukacijama. Primjerice, prezentirane su sve dostupne mjere koje su poduzetnicima stavljene na raspolaganje, poduzetnici su informirani o načinima pokretanja vlastitog poslovanja, razvoju održivih poslovnih aktivnosti, intelektualnom vlasništvu, poreznim reformama, prijenosu poslovanja.

U suradnji s priznatim hrvatskim stručnjacima, Centar za poduzetništvo je organizirao opsežne edukacije, uključujući Facebook i Instagram oglašavanje, SEO optimizaciju, Google Ads, pozicioniranje i prodaju proizvoda i usluga, ali i osobno brendiranje. U seriji radionica pod nazivom “Kriza kao prilika” predstavljeni su primjeri dobre prakse, gdje su uspješne poduzetnice iz naše županije pokazale svoje viđenje i načine iskorištavanja Covid krize za napredak u poslovnom smislu. Nadalje, Centar je jedna od dvije potporne institucije u Hrvatskoj koja odrađuje virtualne radionice u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje na temu „Pokreni svoj posao“.

Tako je od početka online aktivnosti na radionicama sudjelovalo više od 1500 poduzetnika i onih koji to namjeravaju postati, lokalno, ali i nacionalno.

Upravljajući Poduzetničkim inkubatorom u Dubrovniku i Pločama, u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom, korisnicima inkubacije Centar je odobrio dodatne pogodnosti korištenja prostora te smo ponosni na činjenicu da je popunjenost Poduzetničkog inkubatora Dubrovnik 100 posto. U Poduzetničkom inkubatoru u Pločama su zakupljeni svi proizvodni prostori, a otvoren je javni poziv za tek dva slobodna uslužna prostora.

Uz vođenje dvaju poduzetničkih inkubatora te online aktivnosti, tijekom restrikcijskih mjera uredi Centra za poduzetništvo ostali su otvoreni za sve kojima je trebao savjet ili pomoć u pokretanju, održavanju ili razvoju poslovanja. Tako su djelatnici Centra za poduzetništvo napisali brojne poslovne planove, asistirali u prijavama za Covid 19 kredite i mjere, prijavljivali mjere za OPG-ove, inovacijske vouchere, ali i druge dostupne poticaje za MSP-ove.

Nastavljeno je i provođenje aktivnosti projekata iz EU fondova kojima je Centar nositelj ili partner u provedbi, pa je, između ostalog, u sklopu projekta „Poboljšanje konkurentnosti MSP-ova” izrađena besplatna aplikaciju Paush App, koja omogućuje obrtnicima paušalistima jednostavno i pregledno samostalno vođenje knjiga.

Pozivamo stoga sve zainteresirane i sve onima kojima je potrebna podrška Centra za poduzetništvo da se prijave za primanje obavijesti o planiranim radionicama i otvorenim natječajima. Također, Centar za poduzetništvo je na raspolaganju za informiranje i savjetovanje putem telefona 020/418-401, e-maila dcp@dcp.hr ili osobno na adresi u Dubrovniku, Vukovarska 16, IV kat.

DUNEA

Predstavljena radna verzija dokumenta Prijedlog politika za sektor kreativnih i kulturnih industrija

Objavljeno prije

Regionalna agencija DUNEA, u sklopu EU projekta „Promocija kreativnog turizma kroz uspostavu iskustvenih i održivih ruta – CREATURES“, 21. rujna organizirala je online predstavljanje nacrta preporuka za unapređenje politika za poticanje suradnje kreativnih i kulturnih industrija u kreiranju održivih turističkih proizvoda inspiriranih kulturnom baštinom.

Nacrt dokumenta izrađen je u suradnji sa Sveučilištem u Ateni te Institutom za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) s namjerom utvrđivanja zajedničkih politika za cijeli prostor ADRION regije, koju, osim Hrvatske, čine i Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Grčka.

Autorica dokumenta koji na razini Europske unije prvi put povezuje kreativne i kulturne industrije sa zaštitom prirodne i kulturne baštine i održivim turizmom je dr. sc. Ana Žuvela, stručnjakinja za kulturnu politiku, nove modele i procese upravljanja koji obuhvaćaju i područje kulturnih i kreativnih industrija. Uz preporuke politika, Regionalna agencija DUNEA je u suradnji s timom iz IRMO-a, izradila i pravne preporuke te niz inovativnih pokazatelja kojima se može pratiti razvoj sektora.

Prijedlozi politika su predstavljeni projektnim partnerima iz Autonomne regije Friuli Venezia Giulia (IT), Instituta za urbano planiranje Republike Slovenije (SI), Znanstvenog parka Patras (GR), Ekonomskog fakulteta u Ateni (GR), Regionalnog direktorata za kulturu Vlöre (AL), Ekonomskog fakulteta u Sarajevu (BA) kako bi i sami, svojim komentarima i prijedlozima, imali mogućnost sudjelovati u izradi dokumenta. Prezentaciju i predstavljanje procesa izrade Preporuka politika koji vodi Regionalna agencija DUNEA, održala je koordinatorica projekta Olja Ljubišić. Naglasila je važnost participativnog pristupa u izradi strateških dokumenata, te najavila predstavljanje prijedloga politika u studenome 2021. u Dubrovniku.

Prijedlozi politika će se primijeniti na lokalnoj razini izradom akcijskog plana koji će između ostalog, uključit osmišljavanje dvije nove kreativne rute.

Proračun Regionalne agencije DUNEA za provedbu je 1,6 milijuna kuna dok je ukupan proračun projekta 13,9 milijuna kuna. Projekt je ugovoren kroz Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje INTERREG ADRION i sufinanciran je 85 posto sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. CREATURES se provodi od ožujka 2020. do kolovoza 2022. godine.

Novosti projekta mogu se pratiti na Facebook stranici projekta.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije