Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
GAZ Benz 1200x400px
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2

ŠETALIŠTE NA UNKI

A satnija ZNG Metković dobiva svoje šetalište

U 2021. obilježava se 30. obljetnica ustrojavanja prve postrojbe HV-a u dolini Neretve i Županiji – A satnije ZNG Metković. Tim povodom, Udruga Veterana 4. gardijske brigade Metković izradila je mural s grbom te postrojbe kod mosta na desnoj obali Neretve u Metkoviću.

Objavljeno prije

Foto: Metković.hr

Uz nazočnost članova Udruge Veterana, pripadnika Satnije te gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana i zamjenika Roberta Doke, mural je danas predstavljen javnosti te je najavljeno obilježavanje obljetnice te imenovanje šetališta na Unki „Šetalištem A satnije ZNG Metković“.

Više od 200 pripadnika, četvorica poginulih

A satnija ZNG Metković osnovana je 1. lipnja 1991. u vojarni nekadašnjeg objekta “Betona” u Industrijskoj ulici, kao prva postrojba HV-a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Do 1993. djelovala je kao samostalna satnija, nakon čega se preustrojava i ulazi u sastav 4. gardijske brigade. Kroz postrojbu je prošlo oko 200 pripadnika, poginulo je njih četvero, a više desetaka ih je ranjeno. Među njima je i Ante Pehar, današnji predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade u Metkoviću koji je ranjen u akciji Maslenica.

– Prva ozbiljna akcija A satnije bila je Male Bare kod Ploča gdje je osvojena vojarna i luka, što je pomoglo u naoružavanju HV-a. Poslije toga smo sudjelovali u obrani juga, od Dubrovnika, Slanoga, Čepikuća itd. te nakon toga u obrani Istočne Hercegovine. Početkom 1993. satnija odlazi u Split, a poslije u Zadar te sudjeluje u akciji Maslenica. Imali smo nekoliko poginulih pripadnika. Prvi je bio Renato Čović koji je poginuo kod Stona, drugi Eugen Erjauc koji je poginuo u Drenovcu, treći Mario Nikolić- Kiš koji je poginuo u zadarskom zaleđu te posljednji Stjepan Dropuljić koji je poginuo na Dinari. Naš znak, koji se nalazi i na muralu, nam je tada pravio Vito Plećaš. S košuljom na kojoj je bio naš znak sam otišao u akciju Maslenica i u njoj sam ranjen, – kazao je Pehar.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Inicijativa gradonačelnika

Obilježavanje obljetnice osnutka A satnije ZNG Metković planirano je tijekom godine, a veći dio programa će biti održan u lipnju. Gradonačelnik Milan je na predstavljanju murala istaknuo kako će Gradskome vijeću predložiti da se šetalište na Unki nazove po A satniji.

– Prvi lipnja ove godine slavimo 30. godina osnivanja satnije koja je kasnije bila okosnica 116. brigade. U dogovoru s pripadnicima Satnije, predložit ću Gradskom vijeću da se šetalište na Unki imenuje u „Šetalište A satnije Zbora narodne garde Metković“. Smatram da je to najmanje što kao gradonačelnik mogu napraviti za ove ljude. Hvala vam još jednom na svemu što ste učinili za nas, naš grad i našu Domovinu, – istaknuo je Milan.

Sveznalica 7400xXpx

A.V.

'VEČERA ZA 10!'

Zoran iz Metkovića oduševio ekipu, dobio samo jednu devetku

Objavljeno prije

Poduzetnik Zoran Jelčić (43) iz Metkovića ugostio je protukandidate u drugom danu ovotjedne ‘Večere za 5’. Za svoju večeru osvojio je visokih 39 bodova! Oduševio je ekipu koja mu je redom dijelila desetke, a samo mu je Nikolina dala devet bodova. “Sipa je bila tvrda, desert odličan, a glavno jelo je trebalo dosoliti”, zaključila je Nikolina. Ostalima je sve bilo savršeno. “Sve je bilo daleko od onog što sam očekivao i nadao se, stvarno me večera oduševila”, zaključio je Ljubo.

Pripravu večere započeo je Zoran desertom nazvanim ‘Slatka melodija’. Desert je spravio od finih krema kao što su čokolada, vanilija i lješnjaka. “Previše mi je medeno ovo sve, on meni više liči na pjesnika nego na kuhara”, kroz smijeh je komentirao Ljubo. “Puding od vanilije i lješnjake obožavam, te kombinacije super idu”, dodala je Nina o desertu. Uslijedila je priprava predjela ‘Rižotna harmonija’. “Bit će rižoto od sipe i gambera sigurno”, procijenila je Nikolina. “Rižoto od sipe, to je vrh”, dodao je Ljubo. Za kraj, domaćin je spravio glavno jelo – ‘Ritam mora na otvorenoj vatri’. “Pretpostavljam pečena riba, vjerojatno par vrsta riba”, komentirao je Nedjeljko. “San snova je ovo što je prezentirao na večeru”, zaključio je Ljubo. Radilo se o hobotnici s krumpirima pod pekom.

Nakon što je spravio jela, okrenuo se Zoran pripremi za doček gostiju. Dočekao ih je uz prigodne aperitive – orahovac, borovnicu, višnju, ružovaču i drenovaču. “Bio je nervozniji nego ja”, komentirao je doček domaćina Zoran. “Bio je jako nervozan i u tremi”, dodala je Nikolina. “Aperitiv je bio odličan, tražio sam ružu, ruža mi se sviđa”, zaključio je Ljubo. Višnjevača je Nikolini i Zoranu bila prejaka. Kako bilo – uslijedila je ‘Rižotna harmonija’.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Večere za 5 – Zoran Jelčić iz Metkovića

Predjelo se svidjelo ekipi izgledom. “Odlično, no nedostajalo mi je papričice, volim malo pikantnije. Bilo je, ipak, sve izbalansirano i ukusno”, komentirala je Nina. “Bilo je ok, ali je sipu trebao još kuhati”, dodala je Nikolina. “Nikad nisam ovako nešto jeo, napravljen je vrhunski, nije škrtario, bilo je više sipe nego zrna riže. Vrh vrhova”, zaključio je Ljubo.

Sveznalica 7400xXpx

Hobotnica ispod peke bila je iduće jelo koje je Zoran donio pred goste. “Peka je izgledala fantastično, boja je bila kakva treba biti, bila je sočna, nije izgledala suho ni prepečeno”, komentirala je Nina glavno jelo. “Predivno, predivno”, oduševljenje nije skrivao ni Ljubo. “Ukusno, ali možda malo suho”, zaključio je Nedjeljko.

Za kraj, stigla je i ‘Slatka melodija’. Zoranova prva torta ikad svidjela se ekipi. Nina je rekla da za tortu daje dupli ‘like’. “Desert je bio po mojoj mjeri i guštu, uživao sam u svakom zalogaju”, pohvalio je domaćina Nedjeljko. “Super je bilo sve, mislim da ove dvije gospođe neće ovaj nivo doseći”, prognozirao je i Ljubo.

Nakon što je ekipu oduševio desertom, Zoran je udijelio ekipi prigodne poklone, a potom je uslijedilo iznenađenje – grupa ‘Brada’. “Večeras sam uživao, bilo je vrhunski, uživao sam u svakom trenutku i svakoj pjesmi”, zaključio je Nedjeljko o večeri. “Grmilo je”, složio se za kraj i Ljubo.

Izvor: RTL

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Kolači
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije