Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

VIII. RAŠTIKA U NARONI

Najbolju raštiku pripremila ekipa ‘Kako bilo’, zatim ‘Vinarija Veraja’ te ŠU ‘Sveti Staš’

Objavljeno prije

Naronski trg u Vidu je opet bio prepun nakon dvije godine pauze, u organizaciji HSŠKD Narona održana je 8. manifestacija “Raštika u Naroni“. Poznati miris širio se cijelim mjestom, a natjecatelji su se kao i svake godine potrudili da se svi gosti lijepo usluže i ugoste.

Ocjene stručnog žirija i žiri natjecatelja odabrao je najbolju raštiku. Ove godine titulu najbolje raštike uzela je ekipa ‘Kako bilo‘. Drugo mjesto pripalo je ‘Vinariji Veraja‘, te treće Športskoj udrugi ‘Sveti Staš‘ Staševica. Nagradu za opći dojam osvojili su Gamborčići.

Stručni žiri za najbolju raštiku odabrao je ‘Vinariju Veraja‘, drugo mjesto Udruzi Ribarska noć Ploče i treće Plava Kamenica-Mesnica Begić. Veliko hvala stručnom žiriju kojeg je predvodila gospođa Dana Paponja, a kojeg su činili Mijo Ćelić, Hrvoje Jurišin, Vedran Petrić, Andrija Mijoč, Branka Pratežina i Katija Oršulić Žderić.

Sveznalica 7400xXpx

Posjetitelji su imali priliku posjetiti i drugi dio izložbe “MJEŠTANI VIDA I PRUDA U DOMOVINSKOM RATU“, a društvo prijatelja Hajduka Metković je organizirao upis članova u Hajduk. Za naše najmlađe bio je organiziran kutak za igru i crtanje.

Raštika u Naroni je i ove godine bila priključena globalnom projektu “RECI NE JEDNOKRATNOJ PLASTICI” te smo u tu svrhu koristili pribor za višekratnu upotrebu.

Organizatori posebno zahvaljuju svim sponzorima koji su pripomogli u ovoj organizaciji, te svim onima koji su sudjelovali u humanitarnoj akciji za obitelj tragično preminulog Damira Ilića, njihovog sumještanina i prijatelja. Najveće hvala su uputili ipak svim posjetiteljima koji su u velikom broju posjetili ovogodišnji događaj, uveličali ga pjesmom i plesom. Vidimo se i iduće godine, na našem poznatom mjestu, uz dobru spizu i najveselije društvo u Dolini Neretve.

U nastavku pogledajte kratku foto-galeriju i ukupni poredak. Cjelovitu foto-galeriju možete pogledati na Vid.hr.

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Župan Dobroslavić na konferenciji ‘Promocija Europskog socijalnog fonda plus’

Objavljeno prije

Na konferenciji „Promocija Europskog socijalnog fonda plus“ koju su otvorili župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković te državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš predstavljene su mogućnosti iz Europskog socijalnog fonda plus (ESF+) koje su na raspolaganju Republici Hrvatskoj u novom proračunskom razdoblju EU. ESF+ glavni je instrument Europske unije za ulaganje u četiri ključna područja: ulaganje u zapošljavanje i povećanje razine vještina, socijalna politika, obrazovanje i cjeloživotno učenje te ulaganje u zdravstvenu i dugotrajnu skrb.

Župan Dobroslavić zahvalio je Vladi RH na dosadašnjoj podršci u razmjeni informacija u provedbi projekata podržanih EU sredstvima na području Dubrovačko-neretvanske županije. Izrazio je zadovoljstvo posebnim naglaskom stavljenim na strukovno obrazovanje, što je naša županija prepoznala kroz provedbu projekta Turističko ugostiteljske škole Dubrovnik, „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik”, ukupne je vrijednosti preko 10 milijuna eura. Također, kroz novi program naglasak je stavljen na socijalnu zaštitu te kvalitetne i dostupne socijalne i zdravstvene usluge poput primjera projekta „Josipov dom“ (centar za pomoć žrtvama nasilja), sigurne kuće za žene žrtve nasilja. Župan je pritom spomenuo i niz projekata „Unapređenja usluga u predškolskim ustanovama“ te dugogodišnji projekt „Pomoćnika u nastavi“. Naglasio je važnost uloge Regionalne agencije DUNEA u provedbi navedenih programa kroz pružanje tehničke pomoći u pripremi i prijavi istih. „Mi ćemo kao i dosada pratiti natječaje i prijavljivati se na javne pozive i vjerujemo da će provedba ESF+ programa doprinijeti uravnoteženom regionalnom razvoju“ zaključio je izlaganje župan župan Dobroslavić.

Državni tajnik Ivan Vidiš podsjetio je kako je Hrvatska u posljednjoj godini korištenja sredstava iz ESF-a za razdoblje 2014.-2020., kojima je glavni cilj bio stabilizacija tržišta rada te da su na redu prvi javni pozivi i korištenje sredstava iz novog ESF+ fonda. Za sljedeće programsko razdoblje najavio je tri programska cilja za iskorištavanje sredstava iz ESF+, prvi od kojih je dostizanje stope zaposlenosti od 75 posto, drugi je uključivanje 55 posto odraslog stanovništva u proces cjeloživotnog obrazovanja dok je treći smanjenje za više od 300 tisuća građana koji su u riziku od siromaštva, a što će se odraditi u suradnji s drugim mjerama i fondovima.

Sveznalica 7400xXpx

Uz ostale govornike na konferenciji je sudjelovao i zamjenik voditelja jedinice ESF fonda iz Europske komisije Michael Morass, nadležne za Njemačku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku. Republici Hrvatskoj će u novom sedmogodišnjem razdoblju biti na raspolaganju 2,27 milijardi eura iz Europskog socijalnog fonda plus za ciljeve podizanja zaposlenosti, cjeloživotnog obrazovanja i smanjenja rizika od siromaštva.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije