Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

6. PROSINCA '91. DOGODIO SE NAJŽEŠĆI NAPAD NA DUBROVNIK

Obilježen Dan branitelja Dubrovnika, dan kada je Dubrovnik herojski obranjen

Objavljeno prije

6. prosinca 1991. godine dogodio se jedan od najžešćih napada na Grad u dubrovačkoj povijesti. Velikosrpski agresor nemilosrdno je napao ovaj pitomi hrvatski grad, naše ljude, branitelje i civile. Krenuo je uništavati naša kulturna dobra u svom sumanutom pokušaju da zatre hrvatski duh. No, nisu agresori računali na hrabrost i domoljublje naših branitelja, na slobodoljublje Dubrovčana i ljubav prema Gradu i Domovini.

Danas je za jug Hrvatske dan sjećanja na sve žrtve, ali i dan zahvale svim braniteljima na Dan dubrovačkih branitelja i dan kada obilježavamo godišnjicu herojske obrane Grada.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić je istaknuo: „Još su živa sjećanja na 6. prosinca 1991. godine, i donose tugu, ali i ponos zbog svega što su tih dana naši branitelji učinili za naše sugrađane i svoj Grad.”

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Kod spomen obilježja na groblju Boninovo vijence su položili predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministrica poljoprivrede Marija Vučković, predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika, MUP-a i branitelja, obitelji poginulih i udruge proizašle iz Domovinskog rata.

Kod spomenika na muslimanskom groblju, te kod spomenika poginulim pripadnicima MUP-a ispred zgrade Policijske uprave polaganjem vijenaca, uz molitvu i svijeće okupljeni su se prisjetili stradalih dubrovačkih branitelja. Vijenci su položeni i na spomeniku na Liechtensteinovom putu u znak sjećanja na stradale vatrogasce i pripadnike HRM-a. Kod spomen križa na Srđu položeni su vijenci i upaljene svijeće u znak sjećanja na sve poginule branitelje, a u tvrđavi Imperijal upriličen je i prigodni program klape Ragusavecchia i učenika osnovnih škola.

Kao sjećanje na pomorce i branitelje stradale na moru ispred gradskog porta u more su položeni vijenci.

Poslijepodne su položeni vijenci i upaljene svijeće na spomen obilježju stradalim braniteljima Sustjepana, a u 18 sati u dubrovačkoj katedrali bit će služena sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu.

ULOGA RADNOG TERAPEUTA

Zdravstvena struka namijenjena djeci i odraslima ‘aktivnost → igra → vještina’

Objavljeno prije

Radna terapija je zdravstvena struka namijenjena djeci i odraslima čije su sposobnosti aktivnosti dnevnog života ugrožene ili umanjene zbog bolesti ili stanja u kojem se osoba nalazi.

Radna terapija pomaže djeci da postanu što samostalniji u životu, što uključuje razvijanje vještina potrebne za obavljanje aktivnosti, kao što su briga o sebi, igra, školske obaveze…

CILJ radne terapije je postići najveću moguću razinu samostalnog funkcioniranja osobe koji dovodi do osjećaja osobnog zadovoljstva i umanjenja oštećenja koji spriječava isti.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Potičemo razvoj fine i grube motorike, grafomotorike, vizualne percepcije, kognitivnog razvoja, igre, socijalne i emocionalne vještine, vještine svakodnevnog života.

AKTIVNOST → IGRA → VJEŠTINA

Kroz aktivnosti smislene za pojedinca razvijamo, učimo i unapređuje vještine koje su mu potrebne da bi odrađivali samostalno aktivnosti koje su mu potrebne.

U radu sa djecom kroz IGRU postižemo najbolje uspjehe, jer ipak igra je glavni alat kod djece. Preko igre terapeut najčešće dolazi do željenog cilja. Ponekad se roditelji pitaju što to mi radimo kad se samo „ igramo“? Radimo najbolje i najviše za dijete u okruženju koje je njemu najprirodnije. Učenje se događa kada je dijete zadovoljno i sretno, kada su njegovi kognitivni procesi obojani hormonima sreće, tada će najbrže doći do učenja. To je misao vodilja našeg igranja i tek kad to postignemo i stvorimo odnos povjerenja možemo tu istu igru proširivati, zahtijevati od djeteta, nadograđivati, zaključivati i ići naprijed te na taj način proširivati učenje.

Tako, kod neke djece potrebno je uvježbavati aktivnosti samozbrinjavanja, pri čemu radni terapeut pomaže djeci i uči ih kako se obući, zavezati tenisice, prati zube, počešljati se, hraniti se i ostale aktivnosti koje dijete treba, jer zaista nekoj djeci to predstavlja veliki problem.

Kod aktivnosti produktivnosti terapeut pomaže djeci u predškolskim ili školskim obavezama, pomaže u pripremi za školu na području pažnje, koncentracije, radi na grafomotorici, hvatu. Pronalazi što bolji put da olakša djetetu školovanje, pa tako savjetuje i učitelje, tete i roditelje kako poboljšati rad sa djecom.

U aktivnostima slobodnog vremena terapeut sa djecom radi aktivnosti koje ono želi, a ne može ih u potpunosti ili nikako obavljati. Radni terapeut će naći načina kako da dijete bude zadovoljno i da uspješno odradi aktivnost koju želi.

Vaše dijete ili bližnji teže obavljaju aktivnosti dnevnog života, prisutna su određena odstupanja u razvoju s obzirom na kronološku dob, emocionalno su osjetljivija ili im jednostavno treba podrška i prijatelj, obratite se našem radnom terapeutu.

U želji da budemo što uspješniji u svom radu i da dijete i obitelj budu zadovoljni, konstantno se educiramo. Neke od završenih edukacija radnog terapeuta su: Neurofeedback terapija, learn to play, procjena djetetove igre chippa, terapeutska moć igre, izrada socijalnih priča, senzorna integracija-modul 1.

SANJA JURINOVIĆ bacc. therap. occup.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije