Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

'NERETVANSKA'

30. godina neslužbene himne grada Metkovića

“Ja sam rođen na jugu Hrvatske, u dolini pokraj plavog mora, budili me žabe i komari…“

Objavljeno prije

Nikša Martinac jutros nas je podsjetio na zanimljiv podatak. Naime, prošlo je točno 30 godina od izlaska pjesme ‘Neretvanska’ – neslužbene himne Metkovića.

„Neretvanska“ je zapravo obrada tradicijske narodne pjesme koju su prije trideset godina momci iz Metkovića snimili na svoj način. Vjerujemo da nema Metkovke ili Metkovca koji je nije zapjevao u raznim prigodama. Nastala je sada već davne 1993. godine za vrijeme Domovinskog rata, ali i u takvim teškim vremenima glazba nije zamuknula, pjevalo se i sviralo na raznim manifestacijama i gitarijadama, a tada je značajno mjesto zauzimala i metkovska grupa Spaček.

Sveznalica 7400xXpx

Upravo na tom valu, u takvom zanosu nastala je „Neretvanska“ u svojoj rock verziji, uz a cappella intro zbora KUD-a Metković, poštujući tako tradicijski izvor pjesme. Premda su samom osnivaču benda, danas višestruko nagrađivanom aranžeru i tonskom snimatelju Goranu Gogi Martincu više puta predlagali remake istoimene pjesme, on je to odlučno odbijao smatrajući da bi time sama pjesma ponajviše izgubila, osobito na autentičnosti. Tadašnju postavu Spačeka činili su uz Gogu još Dragan Fudo Brnas, Goran Meka Komazin, Jurica Bebić, Draženko Dado Nižić i Petar Batinović. Pjesma je kao singl izašla na vinilu, a snimljena je u studiju pokojnoga Rajka Dujmića.

“Nakon što je pjesma preživjela generacije nadamo se da će i mlađi prepoznavati kao svoju te je prenositi nadolazećim generacijama”, poručili su na Facebook stranici Grupe Spaček.

Izvor i foto: Nikša Martinac, Facebook /Spaček

OSNOVNA GLAZBENA ŠKOLA METKOVIĆ

Završen trodnevni seminar za učenike i profesore limenih puhačkih glazbala

Objavljeno prije

Osnovna glazbena škola Metković je ovog vikenda upriličila trodnevni seminar za učenike i profesore limenih puhačkih glazbala.

U organizaciji pročelnice puhačkog odjela, profesorice Mihaele Pavlović, predavanja je držao Rudolf Homen, prof. savjetnik, istaknuti hrvatski glazbenik sa bogatim pedagoškim iskustvom.

– Upravo smo završili ovaj trodnevni seminar kojeg su pratili svi učenici limenih glazbala OGŠ Metković zajedno sa svojim predmetnim nastavnicima, profesorima Javorkom Popovićem, Antom Mustapićem i pročelnicom odjela.

Sveznalica 7400xXpx

Na seminaru smo imali odličnu radnu atmosferu a učenici su sa oduševljenjem očekivali svoj slijedeći sat. Zahvaljujemo profesoru Homenu na toploj atmosferi koja je bila zaista motivirajuća i nadamo se skorom nastavku ove lijepe suradnje, – javila je prof. mentorica Pavlović.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije