Ostanimo u kontaktu

NERETVANSKA ŽENSKA NARODNA NOŠNJA

Spremna da zauzme svoje mjesto u stalnom postavu obnovljenoga dvorca Eltz – Gradskom muzeju u Vukovaru

Objavljeno prije

Neretvanska ženska narodna nošnja

U vikendu pred nama KUD Metković putuje u Slavoniju gdje će nastupiti na otvaranju 53. Smotre folklora Brodsko Kolo u Slavonskom Brodu, te potom u Vukovaru svečano uručiti neretvansku žensku narodnu nošnju koja će zauzeti mjesto u stalnom postavu obnovljenoga dvorca EltzGradskom muzeju u Vukovaru. Tim povodom razgovarali smo s gospodinom Zdravkom Obradovićem, tajnikom KUD-a Metković, koji nam je osim toga najavio još kulturno-umjetničkih događanja.

– Ideja se rodila prije dvije godine kada smo išli u posjet Vukovarskom dvorcu Eltz koji ima stalnu postavu narodnih nošnji iz cijele Hrvatske. Kada smo vidjeli jedno prazno mjesto ja sam rekao „na ovo će mjesto doći jedna nošnja iz naše Neretve“, a danas ponosno mogu reći da ćemo ovu ideju uskoro provesti u djelo.

Neretvanska ženska narodna nošnjaUz pomoć sredstava iz Ministarstva kulture i KUD-a Metković uspjeli smo sašiti jednu prekrasnu, originalnu i autentičnu nošnju koju ćemo 10. lipnja ove godine predati staroj postavi Vukovarskog muzeja, s tim da će se povodom toga upriličiti jedan kraći program na centralnom gradskom trgu Dr. Franje Tuđmana u Vukovaru.

Također, po uzoru na 50. Smotru folklora koju smo zajedno otvorili, tako ćemo i ove, 53. Smotre folklora u Slavonskom Brodu imati zajednički nastup sa starim poznanicima i prijateljima koji čine Folklorni ansambl ”Koprivnica” iz Koprivnice, KUD ”Metković” i domaćin Folklorni ansambl ”Broda”.

Inače, u zadnje vrijeme smo prilično angažirani, pa tako 11. lipnja idemo u Turijake kraj Sinja, gdje ćemo na poziv bivšeg župnika fra Petra Gulića održati koncert povodom 330. obljetnice Župe sv. Ante u Turijacima.

Isto tako mogu reći da se pripremamo i za svečani koncert 40. obljetnice, koju ćemo ako sve bude uredu odraditi 18. srpnja uoči blagdana grada Metkovića, – otkrio nam je gospodin Obradović.

Slijedom najava našim folklorašima želimo ugodan posjet Slavoniji, a po povratku vama poštovani čitatelji donosimo opširnu foto-reportažu.

SRETAN ROĐENDAN

44 godine su prošle od osnutka KUD-a Metković

Objavljeno prije

44 godine su prošle od kad je osnovano Kulturno umjetničko društvo Metković, davne već 1977. godine, 9. veljače osnovan je ud skupine gradskih entuzijasta među kojima su bili profesori Radojka i Vide Bagur, Zdravko Obradović, Danilo Obradović, Marica Božinović i drugi…

Društvo je uglavnom djelovalo u školama, bilo osnovnim ili srednjim, a objedinjavalo je razne aktivnosti amaterskog stvaralaštva poput folklora, mandolinskog orkestra, zbora, dramskih aktivnosti, koje su se poslije odvojile u MAK, te čak i fotografske sekcije.

Koristimo ovu priliku da im poželimo da što prije počnu sa radom, da se u prostorijama Društva ponovo čuju pjesme i odzvanjaju koraci svih uzrasta našeg društva, na radost svih nas i čuvanja tradicije svog zavičaja. Sretan vam 44 rođendan!

Kao i cijelo društvo i vas je zadesila ova nazovimo je epidemiološka izolacija, ali sve je prolazno tako će i ovo proći, i uskoro će se opet u našem gradu čuti ples i pjesma.

 

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije