Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
GAZ Benz 1200x400px
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1

GLAZBENA ŠKOLA

Održan koncert puhačkog odjela OGŠ Metković

Objavljeno prije

Danas je u Glazbenoj školi Metković održan koncert puhačkog odjela OGŠ Metković.

U programu su sudjelovali: Martina Jerković, Noa Antunović, Ana Šiljeg, Jelena Lazarević, Antonio Pavlović, Jakov Šiljeg, Lucija Primorac, Vlatko Kompar, Brigita Rakić, Erika Begić, Marko Matić, Anja Žderić, Željka Jerković, Ante Juračić, David Galov i Darko Tot.

Korepetitori su bili Matea Jurilj i Romeo Herceg, dok su program pripremili: Mihaela Pavlović, Javorko Popović,Erna Rebić – Čizmić i Dražen Laskač.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

U SPONZI OTVORENA IZLOŽBA 'MIR'

Slike koje govore i svjedoče o Božjoj dobroti i zrcale Isusovo srce koje nam iz ljubavi nudi Mir

Objavljeno prije

U palači Sponza otvorena je izložba pod nazivom ‘Mir‘ koja je okupila 21 umjetnika. Tako su svoje radove izložili: Mišo BaričevićMaja BarićAnamarija BezekNevenka CurićSanja ĐurovićPetra FaracLili GluićKarin GrencIgor HajdarhodžićIvana Jovanović TrostmannAnkica KaračićAnte KaračićIvana KraljRobert KraljLena KramarićDubravko KovačevićLoren LigorioBerta MilošIris Mihatov MiočićMiranda Rako Kuzmanić Zorana Vekić.

Kako je istaknula Ivana Jovanović Trostmann, umjetnici dolaze iz Dubrovnika, Splita, Zadra, Iloka i Njemačke, piše Dubrovački vjesnik.

– Isus je uskrsnuo i sad vlada Mir Kristov, poruka izložbe je živjeti Mir Kristov. Mi ne živimo mrtvog Krista, nego živimo Krista koji je živ, koji je tu do nas. Svaki problem, svaku situaciju ili kušnju treba prihvatiti i mirno u Kristu živjeti jer svaki problem predajete Isusu. Svake godine imamo izložbu za vrijeme Korizme, uvijek su teme patnja, Križni put, ali sad se dogodio Uskrs i ostao je mir, nastavljamo živjeti u miru, nema više patnje, poručila Jovanović Trostmann.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

U otvaranju su sudjelovali pater Stipe (Stipan) Jurič, povjesničarka umjetnosti Zorana Vekić, glazbenik Stijepo Gleđ Markos, Mješoviti zbor Župe Presvetog Spasitelja – Mokošica, Antea UrlovićKarla KovačićIvan ĐurovićMatea Karač i Iva Trojić iz Frame Rožat, Petrunjela Mijović dok je moderatorica bila Marija Đurović.

Stipe (Stipan) Jurič / Foto: Tonći Plazibat, Cropix

Sveznalica 7400xXpx

– Ova izložba je rezultat timskog rada više umjetnika. Nije potrebno posebno isticati da su tematike i likovni izričaj većine njihovih ostvarenja vezani uz kršćansku predaju i snažno prožeti vjerskim motivima kao što su križ, najizrazitiji simbol kršćanstva, te mrtvo Kristovo tijel, tako da se proces istinskog ‘čitanja‘ njihovih umjetničkih poruka ne može zamisliti bez poznavanja određenih ‘tema‘, kao i njihovih umjetničkih odnosa prema tim temama. Kad pažljivo gledamo njihove slike jedinstvene ljepote i poetike, one nas dirnu do dna duše, daju nam dodatni poticaj da se pred njima zaustavimo i meditiramo, odmorimo i utješimo, jer one govore i svjedoče o Božjoj dobroti, zrcale Isusovo srce koje je iz ljubavi za nas bilo kopljem probodeno i koje iz ljubavi prema nama prebiva među nama i nudi nam mir. Neka ova izložba večeras pokaže da je Isusova prisutnost izvor mira, a ova palača neka bude sretno mjesto gdje raste miroljubiva maslina, vlada složna ljubav, zahvalnost i pravo povjerenje, poručio je pater Jurič kao jedan od autora predgovora u katalogu izložbe.

Druga autorica predgovora i sudionica izložbe, Zorana Vekić, također se osvrnula na izložena djela.

– Ova izložba kao poveznica vremena ima značenje dragocjenosti, jer čuva iskrenu začudnost pred sakralnim i tajnim, kao neizbrisivim tragom vrijednim poštovanja. Izvor i uvir čovjeka u logos kristocenstrične esencije – Ljubavi! (…) U kreativnoj iskri inspiracije, umjetnici se svojevrsno približavaju ushitu egzistencijalnog, ali i vidu sakralnog-oblikovnog vitaliteta. Svatko svojim psihogramskim karakterom nudi svoju “memorijsku matricu”, prepušta se spontanosti izraza trenutka. Postavljaju ih i nalaze u sintezi ravnoteže likovne stilistike i priče, sadržajno razvedive i upućene na jednostavnost predmetnog motiva. U osobnom razumijevanju asocijativne vrijednosti teme, bujaju oblici utkani u figurativne i apstraktne forme. Kistom dotiču apogej silovitosti i težine, ponetko gradeći minuciozne detalje, dok druge zaokupljaju siloviti prizori trpnih pokreta i iznimnog napora. Nudi se tematska uzbudljivost trenutka, njegovo oprostorenje u likovnom obratu!

Prof. Zorana Vekić / Foto: Tonći Plazibat, Cropix

– Samosvojnim bojama stvaraju prostor i time blizinu i daljinu, povezanost sa zemljom i onim neuhvatljivim mnogozvučnim, gdje ne etablira razum, već zasadi slasne vječnosti! Mjera je to umjetničke strasti, vrsta slikarskog intimizma koji ekspresionističkim krikom dobiva novu dimenziju! Slikarski esperanto gdje se možemo posvetiti unutrašnjem kontempliranju i promišljanju kroz misao, osjećaj. U prepoznatljivim motivima svako nam platno nudi spontano sličnu gradivnu sastavnicu “prevodeći” trenutak u trajanje svojom dubokom privrženošću. Tako likovno djelo postaje navjestitelj-pokazivač onoga do čega je umjetnik došao poniranjem u osobno i ono tajnovito. Zato, zagledajmo se bar učćas u svaku od ovih umjetničkih kreacija, i marno sačuvajmo naše uzajamno prožimanje, napisala je Vekić.

Sponza, Izložba Mir

Izložbu je otvorila sveučilišna profesorica Katja Bakija.

– Na ovoj izložbi predstavljeni su radovi okupljeni pod zajedničkim naslovom MIR. Sva djela određuju sakralni motivi, vjera kao nadahnuće, a umjetnici svoju duhovnost pretaču u likovni, slikarski jezik.Njihove radove povezala je i ispreplela tema mira kao mjesta u kojem umjetnik može biti sam, okrenut sebi i svojoj duhovnosti i povezan s Božanskim nadahnućem. Tišina je prostor mira, kontemplacije, otkrivanja duhovnosti, luka sigurnosti u kojoj se može stvarati zaogrnut plaštem Božje milosti bez buke izvanjskog svijeta u kojem caruju brzina i površnost. Prostor tišine sugerira mir i spokoj, čovjek našeg vremena okružen galamom treba i traži mir, ali ne onaj vanjski nego prvenstveno onaj unutrašnji mir u kojem gradi svoj prostor osame, tišine, prostor sigurnosti koji je istovremeno i blizak i teško dokučiv.

Sponza, Izložba Mir

– Kršćanski motivi, a posebice slika Krista kojem je usmjerena sva kršćanska umjetnost, trajno su umjetničko nadahnuće. Pred Njegovim likom i umjetnici koji sudjeluju na ovoj izložbi zagledani su u Njegovu svjetlost propitujući vječna i sveprisutna pitanja naših svakodnevnih borbi, strahova i egzistencijalnih dvojbi. Krist na ovim slikama smiren je i dostojanstven, nadmoćan patnji, svjedoči nam svojom žrtvom oslobođenje od negativnih misli i slobodu, najavljuje ponovni dolazak i radost obnovljenog života u kojem nema gašenja ni konačnog kraja. Mir nas vodi u razmišljanje, to je prostor u kojem ćemo se okrenuti sebi, svojim osjećajima i duhovnosti, prostor u kojem je moguće prepoznati Božji glas. U tom mističnom prostoru koji ga preplavljuje umjetnik može oblikovati svoj izričaj, svoj doživljaj svijeta i sliku sebe u tom svijetu. Izložba Mir okupila je večeras u Sponzi dvadeset i jednog umjetnika čiji su radovi blistavi bljeskovi nadahnuća na tamnoj podlozi neumitne prolaznosti. Stoga, sukladno imenu izložbe, priželjkujem da naše večerašnje druženje ostavi trag u našim srcima, donese spokoj i mir u naše misli i duše, obogati nas novim spoznajama i novom ljepotom. Čast mi je i zadovoljstvo što mogu ovu bogatu skupnu izložbu 21 autora okupljenih pod zajedničkim imenom MIR proglasiti otvorenom, poručila je Bakija.

Izvor: Dubrovački vjesnik

Palača Sponza, Dubrovnik

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Kolači
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije