Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

SUSRET FOLKLORNIH ANSAMBALA I IZVORNIH SKUPINA

KUD Metković osvojio drugo mjesto

Objavljeno prije

KUD Metković (1)

Već smo pisali o uspjehu KUD-a Metković koji je ovog vikenda na prvom dijelu 24. Susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina u Čakovcu osvojio drugo mjesto u kategoriji koregrafiranog folklora, a sad vam donosimo opširnu reportažu.

Susret se održao u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske Međimurske županije i Grada Čakovca, 14. listopada 2017. u Centru za kulturu u Čakovcu.

U realizaciji Susreta neizostavni dio dala je i Zajednica HKUU Međimurske županije, suorganizatori Hrvatsko društvo skladatelja – ZAMP i KUD Mačkovec iz Mačkovca. Na Susretu je nastupilo oko 320 folkloraša unutar 7 hrvatskih ansambla i skupina te gostujuće skupine iz Slovenije i Austrije. Pravo sudjelovanja na 24. susretu, ansambli i skupine, izborili su nastupom na županijskim smotrama kojih je ove godine bilo ukupno 16 te putem jednog samostalnog pregledavanja. Ove manifestacije su diljem Hrvatske od ožujka do rujna okupile 163 folklorne skupine; 5705 folklornih amatera diljem Hrvatske.

Sudionici dijela 24. susreta, kategorija koreografiranog folklora u Čakovcu, su:

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

KUD Belica Belica, FA Koprivnica Koprivnica, Varaždinski folklorni ansambl, KUD Preporod Dugo Selo, KUD Klek Ogulin, KUD Metković Metković, HFD Jadro Solin te gosti iz susjedne Slovenije FD Kres, Novo Mesto i  folklorni ansambl gradišćanskih Hrvata KUD Kolo Slavuj iz Beča.

Po završenom koncertima, tročlano stručno povjerenstvo u sastavu dr.sc. Iva Niemčić, Josip Forjan, prof. i Petar Varga prof., održalo je okrugi stol sa sudionicima i proglasilo najuspješnije.

  1. Nagrada Hrvatskog sabora kulture otišla je KUD-u Preporod iz Dugog Sela
  2. Nagrada HSK pripala je KUD-u Metković, dok je
  3. Nagrada HSK otišla u Koprivnicu FA Koprivnica.

Ovom prilikom pozivam sve zainteresirane da nam se 21.10.2017., pridruže u Sisku gdje će biti održan drugi dio 24. susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina, kategorija izvornog folklora. Uz Hrvatski sabor kulture, organizator je i Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Sisačko moslavačke županije, a suorganizator Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić Sisak. Materijalnu potporu pružila je Sisačko-moslavačka županija i Grad Sisak. Sudionici, njih oko 600-tinjak, dolaze iz svih krajeva Lijepe naše. Od Semeljaca u Osječko-baranjskoj županiji do Mokošice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Više informacija o Susretu pronađite na stranici www.hrsk.hr

Stručna suradnica za plesnu kulturu Hrvatskog sabora kulture

Valentina Dačnik, prof.

ZA OSOBNE POTREBE

17-godišnji mladić uzgajao indijsku konoplju

Objavljeno prije

Policijski službenici Policijske postaje Ploče su jučer, 13. srpnja, u poslijepodnevnim satima, držeći prismotru na brdu iznad mjesta Peračko Blato u Pločama, u zalijevanju manjeg nasada indijske konoplje zatekli 17-godišnjeg mladića.

Biljke su, svaka za sebe, bile posađene u kantama sa zemljom koje su se nalazile na djelomično kultiviranom zemljištu.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je maloljetnik indijsku konoplju uzgajao za osobne potrebe, ali i za dalju prodaju zbog čega je kazneno prijavljen za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije