Ostanimo u kontaktu

USPJEŠNI METKOVAC

Zvonimir Franić, omiljeni frizer mnogih Hrvatica

Objavljeno prije

Zvonimir Franić

Mlad i uspješan, tako možemo ukratko opisati našeg sugovornika Zvonimira Franića. On je 24-godišnji  frizer rodom iz Metkovića, vlasnik frizerskog salona u Zagrebu omiljenog  među popularnim Hrvaticama i Hrvatima, a i šire.

S koliko je godina počeo raditi, kako mu je bilo preseliti se iz Metkovića u Zagreb te koje mu poznate Hrvatice dolaze na frizuru, saznajte u nastavku teksta.

S koliko ste godina počeli raditi kao frizer i gdje?

Počeo sam raditi neposredno nakon što sam maturirao, dakle sa 18 godina u Metkoviću.

Kako Vam je bilo preseliti se iz Metkovića u Zagreb? Iz frizerskog u Metkoviću u zagrebački salon?

To je bilo ostvarenje moga sna! Razgovarao sam dugo s roditeljima o mome preseljenju nakon što sam shvatio da su moje ambicije puno veće od onog što mi sam Metković može ponuditi. Iako sam imao 18 godina već sam bio zreo za preseljenje. Kad sam se preselio u Zagreb odmah sam dobio posao u poznatom Zagrebačkom salonu Ruža Institut Kerastase i to je bio veliki šok za mene. Razlika frizerskih salona ne samo u Metkoviću nego u bilo kojoj maloj sredini i takvog salona kao što je Ruža ili danas salon F je velika. Od samog znanja i frizerskih vještina do izgleda salona, odnosa prema klijentima pa na kraju i cijena, sve to se u tim godinama odrazilo dosta na moje samopouzdanje koje je u tom periodu palo. Osjećao sam se da je to možda prevelik zalogaj za mene no stisnuo sam zube i krenuo dalje. Nakon Ruže je uslijedilo moje školovanje u Londonu na prestižnoj akademiji Tony & Guy i to me je nakon povratka izdiglo iz mase frizera u Hrvatskoj.

S kojim ste poznatim osobama surađivali i koga bi možda izdvojili kao osobu/e s kojima je uzitak raditi?

Radio sam i radim sa dosta medijskih licnosti i moram priznati da ni s kim nisam imao neki neugodan odnos, barem ne do sad. Uz Jelenu Veljaču, Antoniju Stupar Jurkin, Sanju Vejnović i Nives Ivanković koje su muze moga salona, surađivao sam i sa Željkom Joksimovićem, Jelenom Rozgom, a kad je u Zagrebu obavezno me posjeti u salon i Neda Ukraden, manekenka Kristina Šalinović, Marko Tolja…

Koliko pratite trendove i možete li izdvojiti neki novi način friziranja?

Kad imate salon takvog ranga morate konstatno iz mjeseca u mjesec biti u toku. Zbog toga sva moja putovanja, poznanstva sa frizerima iz vana se svode na edukaciju i lansiranje, dovođenje frizerskih trendova u Hrvatsku. Jedan od zadnjih trendova koje je Hrvatska dobro prihvatila je Velaterapija (paljenje kose svijećom u svrhu micanja ispucalih vrhova) koja je u salon F stigla svega 30 dana od prve pojave u Brazilu i ponosan sam na to. Volim pratiti trendove i volim pružiti Hrvaticama mogućnost da imaju frizuru kakvu god požele ili vide u medijima… volim ljude činiti sretnima kad je kosa u pitanju.

Evo, budući da su hladni zimski dani pred nama, kakvu bi njegu kose preporučili našim čitateljima ?

Da, u zimskom periodu kao i kožu, tako i kosu treba pojačano njegovati. Uz osnovnu dobru kupku (šampon) ili mlijeko (regenerator) potrebno je nanositi razna nemasna ulja ili kreme prije sušenja da bi se kosa pojačano hidratizirala. Ja preporučam za zimski period Kerastase Discipline liniju proizvoda koji uz svu potrebnu njegu štite kosu i od vlage pa se kosa neće napuhivati i frizure će trajati duže.

Što biste naveli kao prednosti, a što kao nedostatke struke?

Puno je prednosti u mome poslu! Dosta putujete, surađujete sa magazinima, uspijete usrećiti veliki broj žena u životu :D Nedostatak je što se zbog prevelikog obujma posla ne mogu viđati sa prijateljima, roditeljima toliko ćesto koliko bih htio jer doista nema vremena.. i drugi nedostatak su vene i kapilari u 4o-ima , haha…

Dolaze li Vam ljudi sa slikama poznatih i zahtjevima da žele istu frizuru, kako reagirate?

Dolaze, jako puno i moram priznati da to volim. Nisam jedan od onih frizera koji se na to naljute, dapače, mislim da moji klijenti nisu frizeri da bi mi mogli stručno objasniti što žele ili prenjeti misao na mene. Puno bolje shvatim kad mi klijent pokaže sliku jer mi je to prava smjernica i siguran sam da nema mjesta greškama.

Ukratko opišite salon gdje trenutno radite.

O salonu F bi mogao pisati dosta ali ću probati skratiti. F se prostire na 100 m2 i podjeljen je na tri dijela. U prvom dijelu je smještena recepcija i prostor za dijagnozu kose i vlasišta. Srednji dio salona je osmišljen samo za šišanja, i tu je uvijek najveća gužva. Zadnji i najomiljeniji dio klijenata je SPA dio sa masažnim stolcima i glavoperima. U tom djelu se rade i koloracije kose. Ukratko, F je jedna oaza u kojoj će te se opustiti i izađi sa prekrasnom kosom.

Putujete li kući često? Nedostaje li Vam nešto posebno iz Doline?

Na žalost ne dolazim toliko često koliko bih želio. Dođem dva puta godišnje što je doista malo. Nedostaju mi naši ljudi, blizina svega kad vam zatreba nešto… bilo da je banka, bolnica, kolodvor… ma nedostaje mi sam Metković. Mandarine, jegulje i žabe mi ne fale jer mi sa tim redovito roditelji pune frižider, – za kraj rekao je mladi Zvonimir, a mi mu želimo puno uspjeha, još više lijepih frizura i da nađe više vremena za posjet rodnog mu Metkovića.

SJETIMO SE S PIJETETOM

Poštovani čitatelji sretan Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno prije

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a te topničke pripreme po vojnim ciljevima hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Već u operaciji Ljeto 95 stvoreni su preduvjeti da s vrhova Dinare prema Kninu krenu 4. i 7. gardijska brigada. S druge strane s Velebita preko Svetog Roka su u pravcu Knina prodirale Specijalne postrojbe MUP-a.

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

Nakon oslobođenja omogućen je povratak 210.592 Hrvatskih prognanika: s područja oslobođenih “Bljeskom” i “Olujom” 126.909 a iz iz hrvatskog Podunavlja 83.683 osoba.

Praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti. Nazivu je kasnije dodan i “Dan pobjede”, a od 2008. i “Dan hrvatskih branitelja”. Zbog dugog punog naziva, kojem se često dodaje i “obljetnica VRO ‘Oluja'”, u medijima i neformalnoj komunikaciji često se naziva samo “Dan pobjede”.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije