Ostanimo u kontaktu

EU PROPISI

Nova pravila EU će olakšati malim i srednjim tvrtkama da nude svoje usluge

Objavljeno prije

sklopljen-posao

Europski parlament odobrio je nove propise o javnoj nabavi i koncesijskim ugovorima koji bi trebali osigurati bolju kvalitetu i vrijednost za porezni novac kada tijela javne vlasti kupuju radove, robe ili usluge, prenosi Poslovni dnevnik. Nova pravila će također olakšati malim i srednjim tvrtkama da nude svoje usluge i uključit će strože odredbe za podizvođače radova, poručuju.

Priopćenje prenosimo u cijelosti i bez izmjena:

Novi zakon koji je postignut s Vijećem u srpnju 2013. i koji po prvi put postavlja zajedničke standarde EU-a o ugovorima za koncesiju, potiče pošteno tržišno natjecanje i uvodi nove kriterije koji posvećuju više pažnje pitanjima zaštite okoliša, socijalnim aspektima i inovacijama.

Javna nabava obuhvaća oko 18% BDP-a EU-a, što je moćno sredstvo u postizanju određenih društvenih ciljeva. “Nova pravila šalju snažan signal građanima, koji zahtijevaju učinkovito korištenje javnog novca “, rekao je izvjestitelj parlamenta za nabavu, Marc Tarabella (S&D, Belgija) .

Najbolja vrijednost za novac

Zahvaljujući novom kriteriju “ekonomski najpovoljnije ponude” u postupku dodjele, tijela javne vlasti moći će se staviti naglasak na kvalitetu, zaštitu okoliša, socijalne aspekte ili inovacije, uzimajući i dalje u obzir cijenu i ciklus troškova proizvoda što se nabavlja. “Novi kriteriji stati će na kraj diktaturi najnižih cijena i staviti kvalitetu u središnji plan “, objasnio je izvjestitelj Tarabella.

Inovativna rješenja

Zastupnici su također uspješno u nova pravila uvrstili novi postupak koji ohrabruje ponuđače da ponude inovativnija rješenja i tako omogućili vlastima da se pozovu na dostavu ponuda usmjerenih na rješavanje određenih problema, istovremeno ostavljajući mjesta za manevarski prostor i ponuđaču i izvođaču radova u razvijanju zajedničkih novih rješenja.

Manje birokracije za ponuđače i lakši pristup za manje tvrtke

Novi zakoni će također smanjiti birokraciju za ponuđače, jer će se uvesti „jedinstveni europski dokument za nabavu“ , te će se olakšati pristup natječajima za manje tvrtke, koji će uključiti oštrija pravila o “neprimjereno niskim” ponudama i podizvođačima radova, kako bi se osigurala usklađenost s propisima o radu i kolektivnim ugovorima.

Oštrije pravila za podizvođače radova

U borbi protiv socijalnog dampinga i osiguravanju radničkih prava, novi zakon će uključivati pravila o podizvođačima radova i oštrije odredbe o “neprimjereno niskim” ponudama “. Izvođači koji se ne pridržavaju zakona o radu moći će se isključiti iz ponude .

Bez pritiska na privatizaciju javnih usluga

Dogovor o novim pravilima EU za koncesije naglašava da države članice i dalje mogu slobodno odlučiti kako žele provoditi javne radove ili usluge – u kući ili da se rad dodijeli privatnom poduzeću. Nova direktiva “ne traži privatizaciju javnih poduzeća koja pružaju usluge javnosti” dodaje se u tekstu Osim toga, zastupnici Europskog parlamenta potvrdili su posebnu prirodu vode kao javnog dobra te su zato prihvatili isključenje tog sektora iz djelokruga novih pravila.

Sljedeći koraci

Direktive će stupiti na snagu 20 dana nakon objave u Službenom listu Europske unije. Nakon tog datuma, države članice imat će 24 mjeseci za provedbu odredbi o novim pravilima u nacionalno zakonodavstvo.

NERETVANSKA BAŠTINA

Dolina Neretve predstavit će se na Festivalu mora i mornara u Francuskoj

Objavljeno prije

Foto: Facebook/Radio Ploče

Foto: Facebook/Radio Ploče

U Francuskoj se od 27. ožujka do 2. travnja održava Festival mora i mornara na kojem će se predstaviti dio maritimne baštine Hrvatske. Na spomenutom festivalu sudjelovat će i Udruga za očuvanje neretvanske baštine i Udruga lađara Neretve gdje će se predstaviti lađa, trupa, neretvanski kulinarski specijaliteti i neretvanska turistička ponuda.

Lađu će veslati djevojke koje će biti u posebnim dresovima sa šahovnicom. Riječ je o vrlo poznatom Festivalu mora i mornara na kojem se očekuje preko 400 tisuća posjetitelja. Osim neretvanske lađe i trupe na spomenutom Festivalu iz Hrvatske će se predstaviti još Komiška sandula i gondula, Lošinjska regatna pasara, Kvarnerski guc i Condure Croatica.

Bit će ovo velika promocija za cijelu dolinu Neretve, što je potvrdio i Milojko Glasović, predsjednik Udruge za očuvanje neretvanske baštine. Hrvatska na ovom Festivalu ima status specijalnog gosta, zajedno sa Italijom.

Radio Ploče

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije