Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

RETORIČKO PITANJE

Četiri !?

Objavljeno prije

Krik - Munch

Četiri minute čekam na blagajni u jednom trgovačkom centru, osma minuta, još čekam i već težinu prebacujem s jedne noge na drugu, čitava vječnost. Četiri dana do plaće, pa nikad, po onoj staroj, od prvoga do drugoga nekako, od drugoga do prvoga nikako. Četiri dana vječnost, a kad ih dočekaš kroz prste proleti.

Redaju se tako četiri godine mandata, kažu BDP će rasti 0,3 posto. Koliko bi mandata po rastu od 0,3 posto trebao ja kao pedesetogodišnjak čekati da se nešto pozitivno dogodi, da se vrati dostojanstvo i da se otresemo dužničkog ropstva.

Hrvatski građani i tvrtke duguju 420 milijardi kuna. Po tome smo gori nego Grčka, rekao je sinoć ministar Lalovavac.

Doći će na kraju ove godine, ili početkom slijedeće, nove ili iste četvorke i započeti svoje četverogodišnje mandate podjele mršavog hrvatskog kolača, i što nama njihova četvorka ili mandat od četiri godine znače. Oni uskaču u široke hlače od 19 do 24 tisuće kuna, a mi stalno manje-više brojimo četvorke i gledamo kako prolaze u mandatima punih praznih obećanja.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Njima četiri godine mira, a mi imamo jedan dan za odluku. Dan kad biramo povlaštene, do sada smo birali da njima bude dobro, a kad će nama – meni!?

Zar imamo pravo intervenirati samo svake četiri godine? Nemamo Ustavom zagarantirano pravo na rad, a državna kasa nema novaca za socijalu. Sindikati očito nisu dovoljno potentni, jer ih narod i članovi ne prepoznaju kao jednake, jer su njihova primanja iznad prosjeka običnog čovjeka.

Gdje je ta Hrvatska odlučnost za promjenu, ne mogu povlašteni donositi dobre zakone za gladne, niti se može prepisati zakon iz EU jer nam ni mogućnosti ni primanja nisu ista. Pa u čemu je problem Gregore, ili smo na krivoj mreži ili na krivoj tarifi?

Nastavi čitati

SJETIMO SE S PIJETETOM

Poštovani čitatelji sretan Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno prije

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a te topničke pripreme po vojnim ciljevima hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Već u operaciji Ljeto 95 stvoreni su preduvjeti da s vrhova Dinare prema Kninu krenu 4. i 7. gardijska brigada. S druge strane s Velebita preko Svetog Roka su u pravcu Knina prodirale Specijalne postrojbe MUP-a.

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

Nakon oslobođenja omogućen je povratak 210.592 Hrvatskih prognanika: s područja oslobođenih “Bljeskom” i “Olujom” 126.909 a iz iz hrvatskog Podunavlja 83.683 osoba.

Praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti. Nazivu je kasnije dodan i “Dan pobjede”, a od 2008. i “Dan hrvatskih branitelja”. Zbog dugog punog naziva, kojem se često dodaje i “obljetnica VRO ‘Oluja'”, u medijima i neformalnoj komunikaciji često se naziva samo “Dan pobjede”.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije