Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

KAKO SE SVE DOGAĐALO...

Optuženi Metkovac progovorio o detaljima kokainske akcije teške dva milijuna eura

“Moja supruga pitala je carinika ‘bi li malo zažmirio‘, ali nije znala što radim. On mi je otvorio oči…”

Objavljeno prije

Zbog krijumčarenja najmanje 102 kilograma kokaina koji je iz Ekvadora završio u kontejnerima s bananama u Luci Ploče, splitski je USKOK optužio 60-godišnjeg Matu Jerkovića zvanog Haš iz Metkovića, njegovu suprugu Sanju Jerković (56), Roberta Gabrića zvanog Bađo (45) iz Metkovića, carinika Zorana Erjauca (52) iz Doljana te talijanskog državljanina Andreu Merusija (51).

Haša se tereti da je organizirao zločinačko udruženje te je u razdoblju od listopada 2019. do kraja 2020. godine, zajedno s još najmanje jednom za sada neutvrđenom osobom, povezao ostale okrivljenike. Prema USKOK-u, nakon što je u Ekvadoru osoba neutvrđenog identiteta sakrila drogu u kontejner s bananama metkovske tvrtke “Frigo Bonsai” i otpremila je brodom do krajnjeg odredišta u Luku Ploče, Erjauc je, kao carinski službenik, po Jerkovićevoj uputi osigurao siguran i neometan provoz kontejnera kroz Luku Ploče do dogovorenog odredišta.

Sveznalica 7400xXpx

Nakon što je kontejner u kojem je dopremljena droga iskrcan s teretnog broda, Jerković i Gabrić su na parkiralištu kraj osnovne škole izvadili kokain iz kontejnera, te ga pretovarili u Gabrićevo vozilo nakon čega je on drogu uskladištio u stanu u Metkoviću. Hašova je supruga po njegovu nalogu preko mobitela prenosila upute Gabriću radi pravovremene i točne predaje dogovorene količine kokaina Talijanu Merusiju.

USKOK je istragom utvrdio da su tako u najmanje šest navrata isporučili kupcima najmanje 102 kilograma kokaina, i to po cijeni od najmanje 25 tisuća eura po kilogramu. Talijan je u najmanje dva navrata preuzeo najmanje 42 kilograma kokaina od čega je jednom uspio 21 kilogram kokaina prevesti do nepoznatih kupaca u Italiji, dok je 26. lipnja 2020. na području Baćine zaustavljen, te je tada pronađen 21 kilogram kokaina zbog čega je pravomoćno osuđen na šest godina zatvora.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

USKOK smatra da su prodajom kokaina zaradili više od dva milijuna eura te da je Talijan prodajom 21 kilograma zaradio najmanje 525 tisuća eura. USKOK od suda traži da im se ta svota oduzme ako budu proglašeni krivima.

Zanimljivo je da ovo nije prvi slučaj u kojem se kokain krijumčario u kontejnerima tvrtke “Frigo Bonsai” koji su iz Južne Amerike išli u Ploče.

Podsjetimo da su se nedavno na splitskom Županijskom sudu s USKOK-om nagodili zagrebački poduzetnik Oliver Čokara i Anđelko Oršulić koji su osuđeni zbog krijumčarenja 56 kilograma kokaina iz Ekvadora koji je otkriven u kontejneru iste tvrtke u ožujku 2021. godine. Čokara je dobio šest i pol godina zatvora, a Oršulić pet godina i četiri mjeseca zatvora. Iz te se priče još sudi Goranu Bebiću iz Metkovića.

Jerkovićeva je ekipa “pala” krajem siječnja 2021. godine, dakle par mjeseci prije Čokarine. Haš, koji je po USKOK-u, glavni organizator zločinačkog udruženja prvo se branio šutnjom da bi u kolovozu 2021. godine iznio obranu. Tada je kazao kako želi reći svoju istinu te da je 2019. godine u Zagrebu upoznao osobu koju ne želi imenovati zbog svoje obitelji. Taj mu je čovjek ponudio mogućnost dobre zarade, a “da se ne umori”.

– Pojasnio mi je kako firma “Frigo Bonsai” iz Opuzena preko Luke Ploče uvozi tjedno šest do osam kontejnera banana iz Južne Amerike te da će on na određena mjesta u kontejneru sakriti kokain koji bi ja trebao izvaditi prema njegovim uputama. Trebao sam otići do K.N., vozača “Frigo Bonsaija” za kojeg sam znao da ima financijskih problema te mu reći da se u svakom kontejneru nalaze kompresori koje moram prodati i od toga dio novca dati njemu. Rekao mi je i da ima poznanika Erjauca koji će sigurno pristati odraditi posao s kokainom – pojasnio je Haš u obrani.

Vozaču K.N. je rekao da se ne radi o ničem opasnom već da mora odšarafiti neke rezervne dijelove s rashladnog uređaja. Dogovorili su se da će se vozač s kontejnerom zaustaviti kraj svoje kuće koja je na osami i dok on ruča Haš će skinuti što mu treba. Vozač je pristao te da mu se to plati 1500 eura.

Carinika Erjauca, kazao je, bolje je znala njegova supruga Sanja pa ga je pitao bi li “malo zažmirio” kad kroz luku budu prolazili neki kontejneri. Pojasnio mu je da će unutra biti kokain i da se on treba pobrinuti da droga sigurno iziđe van luke.

Kad je to dogovorio s vozačem i carinikom, tajanstvena osoba iz Zagreba ga je nazvala i rekla mu da će krajem 2019. ili početkom 2020. godine doći kontejneri i da treba raditi kako mu se kaže. Da će Haš obaviti svoj dio posla naručitelj je provjeravao tako da je u kontejner stavljao novčanicu od 10 dolara, koju je Haš trebao uzeti i dati mu kad se vide.

– Kad smo se opet sreli dao mi je mobitel samo za komunikaciju porukama, 50 tisuća eura koje sam trebao rasporediti vozaču, cariniku i sebi. Oko Sv. Nikole mi je dojavio da kontejner dolazi za sedam dana. Vozač nije znao da ja vadim kokain. Poznanik me je zvao opet sredinom veljače rekavši da treći kontejner dolazi krajem veljače ili početkom ožujka i da se radi o 105 paketa. Ja sam se prepao hoću li to moći sam odraditi pa sam pitao za pomoć kuma Gabrića. Rekao sam da je u pitanju kokain i obećao mu 10 tisuća eura – ispričao je Jerković istražiteljima.

Tih su stotinjak paketa uskladištili u Gabrićevoj kući, kad bi mu se javio poznanik iz Zagreba, on bi poruke slao Gabriću koji je uzimao pakete i prodavao ih kupcima.

–​ Erjauc mi je otvorio oči da spoznam kako sistem funkcionira. Kazao mi je da mu nitko ne treba jer plombu na kontejneru nitko neće dirati osim firme “Frigo Bonsai”, koja je ozbiljna proizvodna firma. Za to “otvaranje očiju” dao sam mu 10 tisuća eura, a meni je ostalo 25 tisuća. Za Talijana sam u dva navrata dobio poruku da će doći po kokain. Žao mi je što sam ovo napravio svojoj obitelji i to samo zato jer sam volio na lagan način zaraditi novac. Moja supruga nije znala što ja radim samo je prenosila Gabrićeve poruke preko mene. Mislio sam da sam najpametniji, ali nisam, i sad sam tu gdje jesam – kazao je 60-godišnjak za Slobodnu Dalmaciju.

UBOJSTVO U ROGOTINU

Lovri Šunjiću i Mariu Umičeviću po 17 godina zatvora!

Objavljeno prije

Presudom Vijeća Županijskog suda u Dubrovniku Mario Umičević (43) iz Metkovića i Lovre Šunjić (42) iz Rogotina, koje je dubrovačko Županijsko državno odvjetništvo teretilo za počinjeno ubojstvo Igora Talijančića (29), proglašeni su krivima i osuđeni na vremenske kazne, svaki na po 17 godina zatvora!

Vijeće je zaključilo kako je tijekom dokaznog postupka potvrđena optužnica ŽDO Dubrovnik i da je utvrđeno kako su 17. rujna 2020. godine u vrijeme između 15,45-17 sati, u stanu obiteljske kuće koja je vlasništvo Dunje Šunjić, Lovrine majke, dogovorno i zajednički, suoptuženici više puta Talijančića udarili tupotvrdim i oštrim predmetima u glavu i vrat.

Sveznalica 7400xXpx

Talijančić je na taj način zadobio teške i po život opasne ozljede: penetralnu ranu glave uz prijelom svoda lubanje, ozljedu mozga, prijelom šestog i sedmog vratnog kralješka i tri ubodne rane vrata uslijed kojih je Talijančić preminuo na mjestu događaja.

Za navedeno kazneno djelo predviđena je kazna zatvora u rasponu 5-20 godina, ali je uzevši u obzir brojne otegotne okolnosti: način počinjenja, agresivnost, ispoljeni visoki stupanj kriminalne volje sud i činjenicu da je ubijen mladi čovjek u naponu životne snage, sud pri odmjeravanju kazne odmjerio svaki od dokaza te kao olakotnu okolnost uzeo samo utvrđenu smanjenu ubrojivost, nakon čega je odredio svakom po 17 godina zatvora.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Sud je osuđenim ubojicama produljio istražni zatvor, a ubrzo će, kao i njihovi branitelji dobiti pismeni izrijek presude s obrazloženjem nakon čega će u roku 15 dana na izrečenu vremensku kaznu imati pravo žalbe Visokom kaznenom sudu RH. U presudu će im se, kao već odsluženi dio kazne, priznati vrijeme koje su proveli u istražnom zatvoru: Umičeviću od 18. rujna 2020. do 20. svibnja 2022. godine te od 28. srpnja nadalje, a Šunjiću od 17. svibnja 2020. do 20. svibnja 2022. godine te od 3. kolovoza ove godine nadalje.

Umičeviću je, prema nalazu psihijatrijskog vještačenja, izrečena i sigurnosna mjera obaveznog liječenja od ovisnosti o drogama, koja mjera može trajati maksimalno tri godine, a obojica su djelimice oslobođena naknade troška kaznenog postupka. Ipak, po pravomoćnosti presude obvezni su u roku 15 dana platiti sudski paušal od po 2.000 kuna.

Početkom pravosudnog kaznenog postupka Umičević i Šunjić su se prvo branili šutnjom, a potom i aktivno te su tijekom obrane relativno vješto pokušali za ubojstvo optužiti nepoznatu, tajanstvenu ”treću osobu”, ali im sudsko vijeće nije povjerovalo zaključivši da su im tvrdnje u mnogim detaljima nelogične, proturječne i usmjerene isključivo ka otklanjanju kaznene odgovornosti.

Po izricanju presude predsjednik vijeća, sudac Pero Miloglav je u kratkim crtama obrazložio presudu i ukazao na utvrđene nelogičnosti te ono što je nedvojbeno utvrđeno. Posebno je naglasio činjenicu da je tijelo ubijenog Talijančića više sati bilo u kući u kojoj su bili i oni, ali nitko od njih nije pozvao policiju ni Hitnu pomoć, niti su bilo koga obavijestili.

Također, Šunjić je u obrani detaljno govorio o nebitnim stvarima, a o bitnima samo ovlaš. Ukazao je i na pronađena tekstilna vlakna na okrivljenima, na nelogičnosti u tvrdnjama kako s ubijenim nisu ni kavu popili, a drugi put ističu da su se više puta nalazili u Šunjićevom apartmanu. Tijekom obrazlaganja je čak opomenuo okrivljenike da se ne okreću nego da ga pozorno prate dok argumentira izrečenu presudu o kojoj će se, uskoro, očitovati njihovi branitelji.

Umičevića su branili poznati dubrovački odvjetnici Gašpar Lujak i Dragan Pištalo, a Šunjića njighov dubrovački kolega odvjetnik Ivan Ljubičić. Izricanju presude nazočio je i županijski državni odvjetnik Damir Jasprica te opunomoćenica oštećene Dunje Babić, odvjetnica Vedrana Belin.

Izvor: Dubrovački vjesnik
Foto: Božo Radić/Cropix

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije