OTKRIVANJE ANTIČKE NARONE

Na mjestu jedne od srušenih kuća u Vidu provodit će se nova arheološka istraživanja

Objavljeno 13. rujna 2018. u kategorijama: Foto Galerija, Metković, Neretva, News, Zanimljivosti.
Foto: Arheološki muzej Narona / Mijo Ilić

Foto: Arheološki muzej Narona / Mijo Ilić

Galerija

U subotu, 8. rujna u Vidu su srušene dvije starije kuće južno od Ulice Ante Taslaka, a jedna od njih, u vlasništvu Grada Metkovića, srušena je kako bi Arheološki muzej Narona na parceli izveo istraživanja vezana uz antičku Naronu.

Ravnatelj muzeja Toni Glučina je rekao da je muzej još tijekom 2013. i 2014. pokraj manje betonske kuće proveo arheološki nadzor i zaštitno arheološko istraživanje zbog saniranja urušenog podzida ceste te da će se na raščišćenoj parceli kuće vršiti daljnja istraživanja.

– Tijekom istraživanja pronađeni su ostatci rimske arhitekture i veća količina pokretnog arheološkog materijala. Uz sam rub iskopa uz spomenutu kuću pronađeni su i ostatci mozaika. Stoga je predloženo Gradu Metkoviću da se kuća s parcelom otkupi radi nastavka arheoloških istraživanja. Nakon provedenog otkupa Grad Metković je uklonio građevinu i na taj način omogućio nastavak radova. Rezultati budućih arheoloških iskopavanja će pokazati o kakvom se objektu radi. Nakon arheoloških iskopavanja lokalitet je potrebno konzervirati i prezentirati javnosti. Ukoliko se ovaj projekt nastavi i do kraja realizira zasigurno će obogatiti kulturno-turističku ponudu mjesta Vid i Grada Metkovića – rekao je Glučina.

Druga kuća srušena je zbog toga što je predstavljala opasnost za prolaznike, a zbog zaštite kulturnih dobara u Vidu obnova nije bila moguća.

Piše: Metković NEWS
Foto: Mijo Ilić

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari