Ostanimo u kontaktu

OTKRIVANJE ANTIČKE NARONE

Na mjestu jedne od srušenih kuća u Vidu provodit će se nova arheološka istraživanja

Objavljeno prije

Foto: Arheološki muzej Narona / Mijo Ilić

Foto: Arheološki muzej Narona / Mijo Ilić

U subotu, 8. rujna u Vidu su srušene dvije starije kuće južno od Ulice Ante Taslaka, a jedna od njih, u vlasništvu Grada Metkovića, srušena je kako bi Arheološki muzej Narona na parceli izveo istraživanja vezana uz antičku Naronu.

Ravnatelj muzeja Toni Glučina je rekao da je muzej još tijekom 2013. i 2014. pokraj manje betonske kuće proveo arheološki nadzor i zaštitno arheološko istraživanje zbog saniranja urušenog podzida ceste te da će se na raščišćenoj parceli kuće vršiti daljnja istraživanja.

– Tijekom istraživanja pronađeni su ostatci rimske arhitekture i veća količina pokretnog arheološkog materijala. Uz sam rub iskopa uz spomenutu kuću pronađeni su i ostatci mozaika. Stoga je predloženo Gradu Metkoviću da se kuća s parcelom otkupi radi nastavka arheoloških istraživanja. Nakon provedenog otkupa Grad Metković je uklonio građevinu i na taj način omogućio nastavak radova. Rezultati budućih arheoloških iskopavanja će pokazati o kakvom se objektu radi. Nakon arheoloških iskopavanja lokalitet je potrebno konzervirati i prezentirati javnosti. Ukoliko se ovaj projekt nastavi i do kraja realizira zasigurno će obogatiti kulturno-turističku ponudu mjesta Vid i Grada Metkovića – rekao je Glučina.

Druga kuća srušena je zbog toga što je predstavljala opasnost za prolaznike, a zbog zaštite kulturnih dobara u Vidu obnova nije bila moguća.

Piše: Metković NEWS
Foto: Mijo Ilić

FOTOGALERIJA

Nedjeljna idila na Ušću

Objavljeno prije

Mnoštvo ljudi, idilične prizore i ovoliku razina zena koja se rijetko viđa, jučer je na Ušću ovjekovječio Nikša Margeta u svome albumu “Sunday”. Fotografije dijelimo s vama, jer smo uvjereni da ovolika razina opuštenosti mora djelovati na vas i uljepšati vam ponedjeljak.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama15 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije